6 voedingstips voor een gezonde blaas

Hoewel er geen ‘dieet’ bestaat dat incontinentie kan genezen, zijn er wel symptomen die door het aanpassen van je eetgewoontes kunnen worden behandeld. Urine-incontinentie is een aandoening, geen beperking. Vaak voelen mensen zich erdoor beperkt. Maar als je mobiliteit niet beperkt is, hoeft je urineverlies niet te laten definiëren wie je bent. Je kunt nog steeds een normaal leven leiden. Dit is de reden waarom we je willen laten zien hoe je een waardevolle impact kan hebben op je conditie. 

1. Blijf gehydrateerd

Als je te weinig water drinkt, kan je urine geconcentreerd worden en je blaas irriteren. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Er wordt aangeraden om 6 tot 8 glazen water per dag te drinken. Beperk vloeistoffen nooit om een ​​overactieve blaas onder controle te krijgen, tenzij op advies van je arts.

Veel mensen met blaasproblemen  verminderen de hoeveelheid vloeistoffen die ze consumeren in de hoop dat ze minder vaak hoeven te plassen. Helaas levert dit meer problemen op. Ten eerste zal de urine veel geconcentreerder zijn. Dit irriteert op zijn beurt de blaas, waardoor je vaker naar het toilet moet. Het verminderen van vochtinname kan ook de groei van bacteriën stimuleren, wat blaaszwakte veroorzaakt en kan leiden tot een urinewegprobleem.

2. Drink met mate

Alcohol beïnvloedt de prikkels die van de hersenen naar de blaas gaan om aan te geven wanneer urine moet worden vastgehouden en wanneer het moet worden losgelaten. Als je alcohol drinkt, is er minder controle over die prikkels en heeft je overactieve blaas meer kans om een storing te krijgen.

3. Vermijd koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende drankjes kunnen een gevoelige blaas irriteren, waardoor de drang om te urineren wordt veroorzaakt.

4. Verminder cafeïne inname

Frisdranken, thee, chocolade en zelfs cafeïnevrije koffie bevatten cafeïne. Het geeft je het gevoel dat je naar het toilet moet gaan, en het roept je lichaam op om te urineren. Vermijd of verminder de inname van cafeïne, beperk het tot een ochtendkoffie.

5. Vermijd gekruid eten

Als je last hebt van een zwakke blaas, vermijd dan beter sterk gekruid eten zoals Mexicaanse gerechten, Chinese gerechten, chilipepers, chili en mierikswortel.

6. Vermijd zuren

Citrusvruchten en tropische sapjes zoals sinaasappel en ananas bevatten zuren die je blaas kunnen irriteren. Het kan ervoor zorgen dat het voelt alsof je vaker naar het toilet moet. Tomaten bevatten ook zuren.

Een gezond dieet voor een gezonde blaas

  • 30% fruit en groenten
  • 12% vlees, vis, eieren en bonen
  • 12% melk en zuivelproducten
  • 6% voedsel en drankjes met een hoog vet- en/of suikergehalte
  • 30% brood, rijst, aardappelen, pasta en ander zetmeelrijk voedsel

HOU EEN DAGBOEK BIJ

Houd een “plasdagboek” bij en controleer de inname van voedsel en vloeistoffen om te zien of er een verband is tussen je eetgewoontes en het urineren. Vergeet niet dat bepaalde “natuurlijke” of “energie” -supplementen ook ingrediënten kunnen bevatten die de blaas irriteren, dus lees de etiketten aandachtig.

De juiste incontinentieproducten zijn een andere manier om een zwakke blaas onder controle te houden. iD heeft een ruim assortiment aan discrete, dermatologisch geteste en comfortabele broekjes voor iedereen. Hier vind je het volledige aanbod.

Inschrijven voor email