Hoe haalt u het meeste uit werken tijdens vakantiedagen?

De eindejaarsperiode staat voor de deur en voor miljoenen professionals in de gezondheidszorg kan dit werk, werk en meer werk betekenen. De gedachte aan werken tijdens de eindejaarsperiode kan wat ontmoedigend zijn, maar brengt ook vreugde. Voor artsen, verpleegkundigen en technici die tijdens de feestdagen werken, zijn hier enkele tips om toch van de eindejaarsperiode te genieten. 

Alles begint thuis: bereid uw gezin voor 

Werken tijdens vakantieperiodes is een vast gegeven voor gezondheidswerkers over de hele wereld. Sommige kinderen (en volwassenen) kunnen echter moeite hebben om te begrijpen dat u niet voor elke vakantie vrij kunt nemen.  

Het helpt echter wel als u uw dierbaren vertelt over uw werkzaamheden tijdens de vakantieperiode. Hier zijn enkele tips om dit op een goede manier aan te pakken:  

  • Wees open en eerlijk1. Vertel uw vrienden en familie dat u tijdens de eindejaarsperiode misschien op sommige of alle dagen werkt. Leg uit dat de werkschema’s voor gezondheidswerkers niet flexibel zijn en dat tientallen collega’s zich in dezelfde situatie bevinden.  
  • Bespreek dit met kinderen met behulp van boeken of andere media. Toon hen verhalen van andere kinderen of personages van wie de ouders op een speciale dag werken. Deze methode gebaseerd op verhalen helpt kinderen om zich minder alleen te voelen en helpt hen om te begrijpen dat u uw werkschema niet altijd kunt kiezen2.  
  • Geef kinderen een klein pakje om te openen tijdens de feestdagen. Dit kan een kerstsok zijn of enkele toffe cadeautjes onder de kerstboom. Dit kleine gebaar geeft ze iets om te vieren tot u weer thuis bent. 
Inschrijven voor email

Breng het feestgevoel naar het werk 

Tijdens het werk komt u waarschijnlijk tientallen collega’s tegen die samen met u willen vieren. 

Zelfs als u besluit om niet uit de bol te gaan met kerstdecoratie, zijn hier enkele manieren om wat feestelijke magie aan uw werkdag te geven: 

  • Breng versiering aan! Zelfs als uw werkplek de versiering beperkt tot de personeelsruimte, geeft dit toch wat kleur aan de sombere winterdagen. Bekijk deze ideeën voor voordelige kerstversiering om uw kantoor te laten opvallen.  
  • Kleedt u voor de gelegenheid. Kleine details, zoals een diadeem met een feesttintje, een kerstmuts of een Jingle Bells-halssnoer vrolijken deze periode voor u en uw patiënten op.
  • Trakteer uzelf (en anderen). Neem een snack of dessert mee naar de pauzeruimte zodat u en uw collega’s dit kunnen delen3. Nodig iedereen uit om zijn/haar snackfavoriet mee te brengen. 
  • Vieren uw familie en vrienden terwijl u op het werk bent, regel dan een videogesprek tijdens een van uw pauzes. Even “hallo” zeggen tijdens een videogesprek kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige dag.   

Tijdens de feestdagen is het de gedachte die telt. En bij iD denken we aan de 1,8 miljoen artsen en 7,3 miljoen verpleegkundigen in Europa (en de miljoenen meer over de hele wereld) die tijdens de eindejaarsperiode werken4,5.  

Als gezondheidswerker deelt u de eindejaarssfeer met meer mensen dan alleen uw familie en vrienden: u biedt, elke dag opnieuw, hoop en ondersteuning aan tientallen patiënten. Met uw vaardigheden, kennis en onbaatzuchtigheid, helpt u, nu en in de toekomst, anderen om vele feestdagen te vieren.  

Gezondheidswerkers zijn onze vakantiehelden. Lees de iD-blog met tips over hoe zich los te koppelen na een lange werkdag, evenals hulpmiddelen om te ontspannen en stress te verminderen.