Blaaszwakte tijdens de zwangerschap – 6 oefenigen

WAAROM EEN ZWAKKE BLAAS NORMAAL IS TIJDENS JE ZWANGERSCHAP OF NA JE BEVALLING

63% van vrouwelijke stressincontinentie is gerelateerd aan veranderingen van het lichaam tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Dit betekent dat 2 van de 3 vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van een zwakke blaas. De reden is de samentrekking en ontspanning van de urethra voor en na het urineren. Terwijl je urineert, ontspannen de spieren rond uw urethra en trekken ze terug samen wanneer je klaar bent met urineren. Dit zorgt ervoor dat urine wordt vastgehouden totdat je zich tijdens het volgende toiletbezoek opnieuw ontspant.

Zwangerschap en bevalling kunnen ervoor zorgen dat de ontspanning en samentrekking van de de urethra niet meer optimaal werkt. Vanwege extra druk op de blaas van je baarmoeder en hormoonveranderingen, kan stressincontinentie optreden.

Tijdens de bevalling worden alle spieren en ligamenten van de onderbuik uitgerekt, met name in de bekkenbodemspieren. Als de bevalling lang en moeilijk is, of als de baby groot is, is er een groter risico op urine-incontinentie na de bevalling.

OEFENINGEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP   

Oefeningen doen tijdens de zwangerschap is niet alleen erg goed voor jou, maar ook voor je baby. Bovendien kunnen oefeningen je helpen een aantal typische ongemakken tijdens de zwangerschap te overwinnen en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Er zijn mogelijks veel vragen die je hebt over het uitoefenen van sport tijdens je zwangerschap, maar houd er rekening mee dat lichaamsbeweging uw gezondheid en welzijn verbetert.

Een van de meest voorkomende vragen die nieuwe moeders meestal hebben, is of lichaamsbeweging veilig is. Het is zeker veilig! Het wordt sterk aanbevolen, hoewel je best eerst je arts raadpleegt voordat je met een trainingsroutine begint. De voordelen van sporten zijn niet alleen fysiek: het verbetert ook je humeur, helpt je beter te slapen en zorgt ervoor dat je sneller herstelt na de geboorte van je baby. De lijst met voordelen is lang:

  • Vermindert rugpijn, constipatie en zwelling
  • Kan helpen zwangerschapsdiabetes te voorkomen of te behandelen
  • Verhoogt je energie
  • Verbetert de groei van de placenta
  • Verbetert je houding
  • Minder gevoelens van stress, angst en depressie
  • Bevordert spierspanning, kracht en uithoudingsvermogen
  • Vermindert het risico op pre-eclampsie
Inschrijven voor email

6 OEFENINGEN VOOR BLAASZWAKTE TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

We gaan je zes eenvoudige oefeningen voorstellen die je tijdens je zwangerschap kan uitoefenen. Kies degene die jij het leukst vindt of combineer ze en creëer je eigen routine!

1. Snel wandelen is een van de beste cardiovasculaire activiteiten voor zwangere vrouwen, en het houdt je fit zonder je knieën en enkels te belasten. Een ander voordeel is dat het overal en altijd kan worden gedaan, het is gratis en het vereist geen speciale benodigdheden behalve een goed paar sportschoenen. Bovendien is het een veilige sport die je gedurende de negen maanden kan uitoefenen.

2. Dansen is een gezonde oefening voor je hart. Speel je favoriete muziek af en dans in je huiskamer, volg een choreografie op YouTube of schrijf je in voor een dansles. Het enige dat je moet vermijden, zijn sprongen en pirouettes. Bachata en Kizomba zijn perfecte dansen voor zwangere vrouwen.

3. Zwemmen: Artsen en fysieke trainers beschouwen zwemmen als de beste oefening voor zwangere vrouwen en als een van de veiligste. Zwemmen is ideaal omdat het de spieren van je benen en armen laat werken, cardiovasculaire voordelen biedt en de zwelling vermindert. En als je ook rugpijn hebt, kan zwemmen veel helpen.

4. Yoga-oefeningen kunnen je helpen je spieren te versterken en je flexibel te houden. Daarnast hebben deze oefeningen het voordeel dat ze niets of bijna geen invloed op de gewrichten hebben. Yoga versterkt spieren, stimuleert de bloedcirculatie en verbetert de ontspanning. Deze kunnen bijdragen aan een gezonde bloeddruk tijdens de zwangerschap.

5. Aerobic oefeningen met lage impact versterken het hart en de longen. Alsook helpen deze de spierspanning te behouden en het risico te verminderen op verzwakking van de bekkenbodemspieren. Als je je inschrijft voor een speciale les voor zwangere vrouwen, weet je zeker dat alle bewegingen gezond zijn voor u en uw baby.

6. Bekkenbodem training: Kegel-oefeningen versterken je bekkenbodem en kalmeren je overactieve blaas om urineverlies te vermijden. Probeer je bekkenspieren aan te spannen en houd ze gedurende 5 seconden vast. Herhaal dit en neem 5 seconden tijd voor elke aanspanning, zoveel als je kunt, ongeveer 8 tot 12 keer aanspannen. Herhaal dit alles 3 keer. En vergeet niet te blijven ademen tijdens het sporten.

Vergeet niet dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen bij het beoefenen van een sport en dat je in geval van twijfel altijd om professioneel advies vraagt. Als je je erg moe voelt, aanhoudende pijn of regelmatige bloedingen ervaart, stop dan met de oefeningen en bezoek je arts. Blijf veilig!

Welke producten gebruiken tijdens of na je zwangerschap? Ontdek hier ons uitgebreid gamma aan incontinentie materiaal: