Feiten en mythes over urinaire incontinentie

 • Laten we eerlijk zijn: urinaire incontinentie (UI) is nog steeds een taboe. De erkenning van de ziekte is niet eenvoudig en er zijn heel wat mythes over de pathologie. Om deze de wereld uit te helpen, hebben we besloten om enkele van de meest voorkomende mythes even toe te lichten.


  Ten eerste zegt men dat urinaire incontinentie typerend is voor ouderen. Hoewel dit probleem inderdaad toeneemt naarmate we ouder worden, is ouderdom zeker niet de enige voorwaarde. Incontinentie kan ook optreden na een bevalling, een operatie of slechte plasgewoonten. Als we bijvoorbeeld niet onmiddellijk naar het toilet gaan wanneer we de behoefte voelen, kan dit incontinentie bevorderen. De spiermassa kan verzwakken als dit proces zich meermaals herhaalt en kan uiteindelijk leiden tot problemen bij het beginnen plassen of zelfs bij lichte verliezen.


  Een andere wijd verspreide mythe is dat minder drinken incontinentie voorkomt. Nogmaals, deze verklaring is niet correct, omdat dit de urineconcentratie kan verhogen, waardoor er irritatie in de blaas ontstaat en bijgevolg meer toiletbezoekjes nodig zijn. Een goede hydratatie is dus essentieel.


  Maar hier stopt het niet. Iedereen gaat ervan uit dat dit probleem alleen vrouwen treft, maar niets is minder waar. Het komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij mannen kan het fenomeen optreden door natuurlijke verzwakking van de spieren rond de urethra, maar bovenal is het gerelateerd aan prostaatproblemen, hoewel het ook na operaties kan optreden.

  Dat urinaire incontinentie geen oplossing biedt, is ook een veelvoorkomende mythe. Er zijn methoden om urineverlies te verminderen en minimaliseren, zoals medische behandelingen (hetzij door medicatie, hetzij door chirurgie) of door traditioneler bekkenbodemkinesitherapie. Matig gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, zoals stimulerende dranken, alcohol, chocolade, pikant eten enz., kunnen ook helpen om het probleem te verbeteren. In elk geval is het aan de specialist om dit te beoordelen.

 • Gezien het gebrek aan kennis, wordt vaak algemeen aangenomen dat producten voor vrouwelijke hygiëne ook gebruikt kunnen worden voor urineverlies. Ook dit is niet waar, want deze zijn niet ontworpen om de hoeveelheid urine op te nemen die nodig is. De snelheid van urine is bovendien veel hoger dan die van menstruatie en urine kan ook snel filteren. Incontinentieproducten daarentegen zijn speciaal ontworpen om grote hoeveelheden urine op te nemen en ze zijn gemaakt van materialen die niet alleen snel absorberen, maar ook vloeistoffen vasthouden en antibacteriële eigenschappen hebben. Ontdek hier het volledige gamma incontinentieproducten van iD.


  Het taboe op incontinentie leidt vaak tot de overtuiging dat seksuele relaties onmogelijk zijn. Het is echter geen fysiek probleem, maar een mentaal probleem. Het kan zich op eender welke leeftijd manifesteren, omdat het verlies kan optreden tijdens de relatie - als gevolg van de druk die op de blaas wordt uitgeoefend - of aan het einde als gevolg van ongecontroleerde spasmen die optreden. Maar weet dat urineverlies er absoluut niet voor zorgt dat er zich geen seksuele betrekkingen meer kunnen voordoen.


  In ieder geval raden we je aan om je arts te contacteren bij vragen en/of twijfels.


  Bron:


  - Bron 1

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een vrouw.

Getuigenissen

 • Veronica, 38
  Veronica, 38
  Ik ben Veronica, 38. Ik ben moeder van twee kinderen en lijd sinds kort aan blaaszwakte...  > Meer lezen
 • Maria, 65
  Maria, 65
  Ik ben Maria, een 65 jaar oude voormalige lerares ballroomdansen. Ik ben altijd een erg actief ...  > Meer lezen
 • Gaëlle, 34
  Gaëlle, 34
  Ik ben Gaëlle, ik ben 34 jaar oud en ontdekte de producten van ID kort nadat ik bevallen was ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren: