6 oefeningen voor tijdens de zwangerschap

 • Sporten tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. In het begin zit je misschien met heel wat vragen, maar hou in je achterhoofd dat fysieke inspanningen je gezondheid én welzijn zullen verbeteren. Sporten zal er bovendien voor zorgen dat je enkele typische ongemakken eigen aan de zwangerschap kan overwinnen en dat je je lichaam mooi kan voorbereiden op de bevalling.


  Eén van de meest gestelde vragen van aanstaande mama’s is of sporten tijdens de zwangerschap wel gezond is. Geen zorgen, het is superveilig! In de meeste gevallen wordt het zelfs aangeraden (maar raadpleeg eerst en vooral een arts vooraleer je zelf aan de slag gaat). De voordelen van sporten zijn niet alleen goed voor het lichaam, maar het helpt ook je gemoedstoestand te verbeteren. Je zal beter slapen en je zal sneller herstellen na de bevalling. Maar daar stopt het niet bij.

 • De lijst van voordelen is nog veel langer:

  • - Minder rugpijn, constipatie en zwellingen
  • - Helpt zwangerschapsdiabetes voorkomen
  • - Meer energie
  • - Betere groei van de placenta
  • - Zorgt voor een kortere en minder pijnlijke bevalling
  • - Betere houding
  • - Minder stress, angst en depressies
  • - Meer spieren, kracht en uithoudingsvermogen
  • - Minder kans op zwangerschapsvergiftiging

  Als je regelmatig sport vóór je zwangerschap, dan is het geen probleem om dit verder te zetten tijdens de zwangerschap. Er zijn veel sporten en oefeningen die perfect geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap, maar er zijn wel een aantal tips die je in acht moet nemen om ervoor te zorgen dat jij en je baby veilig zijn. Het is bijvoorbeeld aan te raden om contactsporten te vermijden.

 • Hieronder sommen we 6 eenvoudige oefeningen op die je tijdens je zwangerschap gemakkelijk kan (blijven) doen. Kies de sport(en) die je het leukste lijken.


  1. Stevig wandelen: het is één van de beste cardiovasculaire oefeningen voor zwangere vrouwen. Het houdt je fit zonder dat je knieën en enkels belast worden. Een ander voordeel is dat je het altijd en overal kan doen, het is gratis en het vraagt geen specifieke uitrusting behalve een goed paar sportschoenen. Ten slotte is het een veilige oefening tijdens de volledige zwangerschap. Indien je dit met een vriend(in) kan doen, hebben jullie uitgebreid de tijd om over van alles te praten.


  2. Dansen i: dans op je favoriete muziek, imiteer de choreografie van YouTube-videoclips in je kamer of schrijf je in voor een dansles. Vermijd om te springen en pirouettes te maken. Bachata en Kizomba zijn perfect geschikt voor zwangere vrouwen.


  3. Zwemmen ii: kinesisten en sportleerkrachten beschouwen zwemmen als de beste activiteit voor zwangere vrouwen, en ook de veiligste. Zwemmen is ideaal, omdat het de spieren van armen en benen traint, het biedt heel wat cardiovasculaire voordelen, vermindert zwellingen en het zorgt ervoor dat zwangere vrouwen zicht licht voelen in het water (ondanks de extra kilo’s). Ook bij rugklachten kan zwemmen heel veel helpen.


  4. Yogaiii: yoga oefeningen kunnen je spieren versterken en je soepel houden, met dat voordeel dat ze geen (of weinig) impact hebben op de gewrichten. Yoga versterkt de spieren, stimuleert de bloedcirculatie en doet je ontspannen. Dit zorgt voor een gezonde bloeddruk tijdens de zwangerschap.


  5. Low-impact aerobics : aerobic oefeningen versterkten het hart en de longen, helpen de spierspanning te behouden en verminderen de kans op verzwakte bekkenbodemspieren. Bovendien, als je je inschrijft voor een speciale les voor zwangere vrouwen, ben je in het gezelschap van heel wat andere zwangere vrouwen en weet je zeker dat de oefeningen goed zijn voor jou én de baby.


  6. Bekkenbodemspieroefeningen: in combinatie met andere fysieke oefeningen kun je steeds oefeningen doen om je bekkenbodemspieren te verstevigen en ongelukjes te voorkomen (typisch tijdens de zwangerschap). Probeer je bekkenbodemspieren samen te trekken gedurende 8 seconden. Herhaal dit, en houd dit telkens 8 seconden aan, zo veel als je kan, ongeveer 8 tot 12 keer samentrekken. Herhaal de hele oefening 3 keer. En blijf mooi ademen tijdens het sporten. Meer bekkenbodemspieroefeningen? Klik hier.


  Onthoud goed dat je een paar voorzorgsmaatregelen moet nemen bij het sporten en dat je in geval van twijfel steeds contact opneemt met je arts. Als je je héél vermoeid voelt of aanhoudende pijn hebt, vaginale bloedingen, regelmatige contracties of een lage placenta hebt, stop dan onmiddellijk en ga naar het ziekenhuis. Wees voorzichtig!

  Wil je regelmatig tips en tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief door onderaan deze pagina op abonneren te klikken.


  i Dancing in pregnancy: https://www.babycentre.co.uk/a25007979/dancing-in-pregnancy
  ii Is swimming during pregnancy a safe exercise?: https://www.researchgate.net/publication/41174110_Is_Swimming_During_Pregnancy_a_Safe_Exercise
  iii Effects of Yoga Intervention during Pregnancy: A Review for Current Status: https://www.researchgate.net/publication/270005284_Effects_of_Yoga_Intervention_during_Pregnancy_A_Review_for_Current_Status

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een vrouw.

Getuigenissen

 • Veronica, 38
  Veronica, 38
  Ik ben Veronica, 38. Ik ben moeder van twee kinderen en lijd sinds kort aan blaaszwakte...  > Meer lezen
 • Maria, 65
  Maria, 65
  Ik ben Maria, een 65 jaar oude voormalige lerares ballroomdansen. Ik ben altijd een erg actief ...  > Meer lezen
 • Gaëlle, 34
  Gaëlle, 34
  Ik ben Gaëlle, ik ben 34 jaar oud en ontdekte de producten van ID kort nadat ik bevallen was ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren: