Wat is stressincontinentie?

 • Stressincontinentie (ook wel inspanningscontinentie genoemd) is de meest voorkomende vorm van urineverlies. Bij vrouwen is deze vorm verantwoordelijk voor 30 tot 50% van alle incontinentieproblemen. Maar ook jonge vrouwen en mannen kunnen er last van hebben.

  Stress heeft hier niets te maken met psychische stress, maar met de spanning of druk op de blaas. Urineverlies komt voornamelijk voor tijdens inspanningen, zoals hoesten, niezen, lachen of een eventuele fysieke activiteit waarbij je de buikspieren opspant. Dat verklaart meteen ook waarom we spreken over inspanningsincontinentie. Kortom, urineverlies treedt op in alle situaties die gepaard gaan met een plotse drukverhoging op de blaas.

 • Oorzaken bij vrouwen

  Een van de meest voorkomende oorzaken van deze vorm van incontinentie bij vrouwen zijn verzwakte bekkenbodemspieren tijdens of na de zwangerschap. De spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen. Een andere, mogelijke oorzaak is de menopauze (in combinatie met leeftijd) waarbij de elasticiteit van de bekkenbodemspieren daalt. Daarnaast kunnen een verzakking, overgewicht, chronisch hoesten en operaties in het gebied van de blaas, darm en baarmoeder een belangrijke rol spelen.

 • Oorzaken bij mannen

  Bij mannen ontstaat inspanningsincontinentie eigenlijk alleen na een operatie waarbij de prostaat volledig is weggenomen. Door deze operatie zijn de zenuwen naar de sluitspier beschadigd waardoor deze niet meer voldoende kan aanspannen. Tevens zijn urineweginfecties en overgewicht factoren die stress- of inspanningsincontinentie bij mannen kunnen veroorzaken.

 • Nog vragen hieromtrent? Vraag advies aan je arts!

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen