Wat is een plasdagboek en waar dient het voor?

 • Is het jou ooit opgevallen dat je kort na je toiletbezoek onmiddellijk de behoefte voelt om terug te gaan? Voel jij de drang om in korte tijdspannes te gaan? Heb jij de gewoonte om naar het toilet te gaan voordat je naar huis gaat ‘voor het geval dat’? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, moet je misschien een paar dagen lang een plasdagboek bijhouden en contact opnemen met je arts.


  Een plasdagboek of mictiedagboek geeft een visueel en volledig overzicht van je dagelijkse activiteiten.
  Dit dagboek zal de arts helpen om je mictieroutine (plasroutine) in kaart te brengen waardoor hij of zij kan zien of er een probleem is met de controle van de blaas. Er bestaan verschillende soorten dagboeken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: dagelijks bijhouden van de plasgewoontes (micties), lekkages, vochtinname (dranken), activiteit(en), enz.


  Download je dagboek door op onderstaande knop te klikken

 • Normaalgezien hou je het plasdagboek 3 à 4 dagen bij. Indien mogelijk raden we aan om het dagboek bij te houden op dagen met verschillende activiteiten en routines, zodat je arts zoveel mogelijk informatie krijgt over de mogelijke situaties waarmee je dagelijks geconfronteerd wordt en op zoek kan gaan naar een oorzaak.


  Het is trouwens mogelijk dat – zelf als je geen last hebt van een zwakke blaas als gevolg van een medisch probleem - je eventueel ongezonde gewoontes erop nahoudt. Het dagboek zal je een inzicht geven in eventuele slechte gewoontes. Het is belangrijk om niet alleen op de blaas te focussen, maar ook op je eten. Diuretica kunnen bovendien ongewenste problemen veroorzaken.


  Thee drinken voor het slapengaan is bijvoorbeeld iets waar we soms niet op letten, maar wat ervoor kan zorgen dat we midden in de nacht wakker worden en dringend naar het toilet moeten. Dit betekent nog niet dat je een probleem hebt met je blaas, maar dit komt door de diuretische werking van de thee die je uren eerder hebt gedronken.

 • Als je vermoedt dat er iets niet klopt of je twijfelt, neem dan na het invullen van het plasdagboek zeker contact op met je arts voor meer advies.


  Ondertussen kun je je bekkenbodemspieren trainen met Kegeloefeningen

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen