Burn-out syndroom: als zorg dragen voor anderen je helemaal opbrandt

 • Iedereen die voor een ander heeft gezorgd, professioneel of niet, kan bepaalde symptomen en veranderingen herkennen die zich hebben gemanifesteerd in de periode dat ze zorg verleenden aan anderen. Experts bevestigen dat zorg dragen voor anderen heel moeilijk is, want de fysieke en emotionele belasting kan ervoor zorgen dat we op termijn zelf ziek worden.


  ‘Burn-out' verschijnt wanneer stress, vermoeidheid en emotionele en fysieke overbelasting de overhand nemen bij de persoon die de rol van verzorger vervult. Als verzorger en patiënt naast elkaar bestaan, is het lijden nog groter, omdat er geen tijd is voor ontkoppeling.


  In veel gevallen verwaarloost of negeert de verzorger zijn of haar gevoelens en behoeften, en dat is waar het probleem ontstaat: de druk neemt toe, er ontstaat niet alleen een gevoel van overweldiging en prikkelbaarheid, maar ook van van afwijzing en negativiteit ten opzichte van de afhankelijke persoon ... De situatie verbetert niet, want naarmate de verzorger probeert om zijn routinetaken te combineren met de zorg van de patiënt, wordt de situatie steeds moeilijker. Bovendien neemt de verantwoordelijkheid toe naarmate de afhankelijkheid groter wordt en neemt de verzorger de zorg van de patiënt volledig op zich (bezoeken aan de dokter, medicatie en voedsel, hygiëne, ...).

 • Als jij je in deze situatie bevindt of je kent iemand die een patiënt onder zijn of haar hoede heeft, lees dan zeker onderstaande tips.


  - Accepteer dat je niet voor alles kunt zorgen en dat je dus hulp mag vragen van (andere) familieleden of naasten. Wees niet de enige verzorger.


  - Neem voldoende tijd voor jezelf. Zoek een vast moment in de week waar je tijd neemt voor jezelf, door iets leuks te plannen voor jezelf of met vrienden.


  - Eet gevarieerd en gezond en beweeg, zelfs als is het maar 20 minuten per dag. De tijd die je besteedt, zal je helpen om je los te koppelen van je zorgen.


  - Moedig je patiënt(en) zoveel mogelijk aan. Als je alles voor hen doet, blijven zij onafhankelijk t.o.v. jou.


  - Leer om “nee” te zeggen. Soms houden de patiënten geen rekening met bepaalde limieten en kunnen hun eisen buitensporig of ongegrond worden.


  - Sluit je aan bij een steungroep, omdat ze begrijpen wat je doormaakt en het is een goede ondersteuning voor zorgverleners. Waarschijnlijk vind je in jouw buurt verschillende gespecialiseerde groepen.


  Vergeet niet dat de eerste stap om voor iemand te zorgen is om voor jezelf te zorgen. Jouw gezondheid is minstens even belangrijk.

  Bron:Burn-out syndroom

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen