Wat is urine-incontinentie?

URINE-INCONTINENTIE EN ZIJN OORZAKEN

Urine-incontinentie kan een zeer aangrijpende aandoening zijn, zowel voor degenen die eraan lijden als voor de mensen om hen heen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat urineverlies door verschillende redenen kan optreden. Er zijn verschillende fysieke problemen die direct invloed hebben op de blaas en hoe deze functioneert, wat resulteert in urine-incontinentie.

Urineverlies kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Hoewel de meeste gevallen van urine-incontinentie een fysiologische oorzaak hebben, zoals een urineweginfectie, kunnen andere factoren zoals de omgeving, sociale en psychologische invloeden niet over het hoofd worden gezien. Andere veel voorkomende oorzaken zijn gezondheids- en leeftijdgerelateerd.

SOORTEN URINE-INCONTINENTIE

Urineverlies is zoals “per ongeluk” plassen, het is niet de bedoeling om te plassen. Het is een vaak voorkomend probleem dat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 6 miljoen volwassenen en 500.000 kinderen ouder dan 5 jaar treft.

Er zijn verschillende soorten incontinentie:

  • Stressincontinentie
  • Drangincontinentie
  • Overloopincontinentie
  • Gemengde incontinentie
  • Functionele incontinentie

Urineverlies kan vaak voorkomen of kan een geval zijn van een incidentele lekkage. Urine-incontinentie komt veel vaker voor dan fecale incontinentie – hoewel beide aandoeningen elke dag miljoenen mensen treffen.

Inschrijven voor email

WAT TE DOEN WANNEER JE URINE-INCONTINENTIE ALS DIAGNOSE KRIJGT

Het eerste wat je moet weten over blaaszwakte is dat het een veel voorkomende aandoening is die effectief kan worden behandeld. Een deel van de behandeling bestaat uit een paar eenvoudige wijzigingen in je eet- en drinkgewoontes. Het volgen van onderstaande tips is een cruciale stap op weg naar controle en het leiden van een bevredigend leven met een zwakke blaas.

Als alternatief kan je ook een “plasdagboek” bijhouden om je dagelijkse activiteiten en plasgewoontes bij te houden. Er zijn ook verschillende incontinentieproducten verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. Bovendien adviseren we je om enkele oefeningen te doen om uw bekkenbodem te versterken. Stressincontinentie en andere incontinenties zoals overloopincontinentie of functionele incontinentie kunnen enorm worden geholpen door Kegel-oefeningen.

DRINKEN EN URINEVERLIES

Een van de eerste vragen die je zich zal stellen bij het behandelen van urineverlies is:

Hoeveel moet je drinken?

summer drinks and oranges

Je eerste instinct kan zijn dat je de hoeveelheid vochtinname moet beperken. Dat is helemaal niet het geval! Als je niet genoeg drinkt, droogt je lichaam uit en wordt je urine erg geconcentreerd, wat irritatie van de blaas kan veroorzaken. Bovendien zal de geur sterker zijn als je een ongelukje hebt. Dus, als je dorst hebt: drink! Je lichaam heeft water nodig om te functioneren.

Een goede richtlijn zou zijn om 6-8 glazen water per dag te drinken. Controleer de kleur van je urine: lichter gekleurde urine betekent dat je gehydrateerd bent; donkere en gele urine betekent dat je gedehydrateerd bent.

Wanneer moet je drinken?

Verspreid je waterinname zoveel mogelijk over de dag. Probeer na het avondeten niet te veel te drinken om nachtelijke ongelukjes of een trip naar het toilet te voorkomen. 

Wat moet je drinken?

Drink zoveel mogelijk water. Koffie, alcohol, dranken met kunstmatige zoetstoffen en koolzuurhoudende dranken zullen je blaas meer irriteren en het probleem verergeren. Zure vruchtensappen (zoals pompelmoes sap, sinaasappelsap, tomatensap …) staan ​​ook op de lijst met te vermijden drankjes.

Het beperken van cafeïne kan een uitdaging zijn. We adviseren je om het stap voor stap te doen en geleidelijk aan traditionele koffie te vervangen door cafeïnevrije koffie of thee.

ETEN EN URINE-INCONTINENTIE

diet

Er zijn veel soorten urine-incontinentie, dus wat voedsel betreft, is het belangrijkste punt om te zorgen voor een gezonde vezelinname. Het diel is om constipatie te voorkomen, omdat een volle darm een ​​gevoel van urgentie op de blaas veroorzaakt. Vermijd zuur voedsel – het zal de blaas namelijk meer irriteren.

Probeer geen citrusvruchten te eten maar bessen, avocado’s, linzen, bonen en granen. En vermijd vooral suiker of honing, medicijnen met cafeïne, chocolade, tomaten, glucosestroop en kruiden.

Als je denkt dat iets in je voedselpatroon je urineproblemen verergert, probeer dan een blaasdagboek bij te houden: een gedetailleerd dagelijks overzicht van wat je eet en drinkt en van je bezoeken aan het toilet. 

OPLOSSINGEN VOOR JE ZWAKKE BLAAS

Bij iD geloven we dat je comfortabele oplossingen nodig hebt om je overdag en ’s nachts te beschermen. Daarom hebben we innovatieve productoplossingen voor urineverlies ontworpen. Onze iD-producten zorgen voor een perfecte pasvormmaximale bescherming en snel absorptievermogen om je te helpen optimaal van het leven te genieten. De incontinentieproducten zijn bovendien latexvrij, discreet en voelen aan als katoen.