Waarom blaaszwakte geen taboe meer is

Vele mensen over de hele wereld lijden aan verschillende gezondheidsproblemen en één daarvan is urine-incontinentie, algemeen bekend als blaaszwakte.

Urine-incontinentie zou wereldwijd miljoenen mensen treffen en toch is het nog steeds een taboe en een gênant onderwerp om over te praten.[1] Het aantal patiënten is waarschijnlijk hoger dan gerapporteerd vanwege de terughoudendheid om de aandoening onder ogen te zien en hulp te zoeken. We willen het bewustzijn rond problemen in verband met blaaszwakte verhogen en op de een of andere manier helpen de schaamte of verlegenheid rond dit onderwerp te doorbreken.

Urine-continentie bij vrouwen:

Ondanks de stelling van de Wereldgezondheidsorganisatie dat incontinentie meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd treft, linkte 82% van de vrouwen die we in 2018 ondervraagd hebben, blaaszwakte aan een gevoel van schaamte. Bovendien zou slechts 2% zich wenden tot vrienden en familie voor hulp en advies.[1] Als je er meer over wilt lezen, dan vind je hier alle informatie over blaaszwakte bij vrouwen.

Urineverlies komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, deels als gevolg van bepaalde gebeurtenissen, zoals zwangerschap, bevalling en menopauze, die de urinewegen en de omliggende spieren kunnen aantasten. Vrouwelijke patiënten overspannen ook een bredere leeftijdscategorie, omdat maar liefst 4 op de 10 vrouwen blaaszwakte ervaren tijdens de zwangerschap.[2]

Studies hebben aangetoond dat incontinentie bij vrouwen de levenskwaliteit meer kan verminderen dan in het geval van diabetes of hartfalen, dus het is belangrijk om het niet meer als een taboeonderwerp te beschouwen.[3] Mensen die last hebben van blaaszwakte voelen zich mogelijk niet in staat om deel te nemen aan een bepaalde dagelijkse routine, waardoor de levenskwaliteit drastisch vermindert en angstgevoelens toenemen.

De vrouwen die we ondervraagd hebben, gaven ook aan dat ze minder geneigd waren om met hun partner te praten over urine-incontinentie dan over om het even welke gezondheidstoestand, waaronder obstipatie, IBS en seksualiteit.[4]

Inschrijven voor email

Urine-incontinentie bij mannen:

De aandoening komt ook veel voor bij mannen, vaak als gevolg van een vergrote prostaat, die door het vorderen van de leeftijd kan worden veroorzaakt.[5] Mannen zijn echter nog minder geneigd dan vrouwen om hun toestand te bespreken of hulp te zoeken. Veel mannen lijden liever in stilte dan dat ze erover spreken, wat kan leiden tot andere, ernstigere problemen, als de diagnose wordt gesteld.

Veelvoorkomende oorzaken van incontinentie bij mannen zijn onder meer beschadigde blaasspieren, prostaataandoeningen en neurologische aandoeningen zoals diabetes. Zonder toegang tot medische hulp verminderen mannen uiteindelijk hun levenskwaliteit en brengen ze zichzelf in gevaar.[6] Daarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken als je last hebt van incontinentie, hoe beschaamd je je ook voelt.

Thuisbehandelingen voor urine-incontinentie:

Het is altijd aanbevolen om hulp te zoeken bij een medisch professional als je blaasproblemen ondervindt, maar er zijn ook een aantal dingen die je thuis kunt doen om de ongemakken te verminderen.

  • Bekkenbodemoefeningen (Kegel): Je bekkenbodem versterken kan leiden tot meer controle over de blaas. Lees hier meer over bekkenbodemoefeningen.
  • Verlies overgewicht: Overgewicht kan je bekkenbodemspieren verzwakken en blaaszwakte veroorzaken.
  • Stop met roken: Als je rookt, loop je het risico op incontinentie, omdat hoesten je bekkenbodemspieren belast.
  • Opnieuw trainen van de blaas: Volg een vast schema om naar het toilet te gaan en beoefen onderdrukkingstechnieken.
  • Vermijd dranken die je blaas irriteren: Deze omvatten cafeïne, suikerhoudende dranken en alcohol (ze verhogen de drang om te plassen).

Het dragen van verbanden voor urineverlies en speciaal ondergoed kan ook helpen bij het beheersen van ongemakjes in het dagelijkse leven, zodat je ten volle van jouw dag kan genieten. De absorberende hulpmiddelen voor urineverlies moeten discreet zijn en passen bij jouw dagelijkse leven. Een problematiek die ongeveer 14 miljoen volwassenen in het VK treft, mag geen taboe zijn en toch zoekt slechts iets meer dan de helft van de patiënten medische hulp.[7] De eerste stap om een taboe te doorbreken is communicatie. Om de aandoening te normaliseren is het essentieel dat patiënten hulp zoeken bij medische professionals. Op deze Wereldgezondheidsdag moedigen we iedereen met blaaszwakte aan om hulp te zoeken en een gesprek over urineverlies aan te gaan met medische professionals.


[1] Onderzoek uitgevoerd door Ontex Healthcare UK in oktober 2018 bij 1000 vrouwen tussen 35 – 75 jaar

[2] https://www.independent.co.uk/news/health/bladder-leakage-women-mental-health-taboo-pelvis-exercises-a9090706.html

[3] https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/6-overactive-bladder-facts

[4] Onderzoek uitgevoerd door Ontex Healthcare UK in oktober 2018 bij 1000 vrouwen tussen 35 – 75 jaar

[5] https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/male-incontinence

[6] https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/causes-urinary-incontinence-men

[7] Onderzoek uitgevoerd door Ontex Healthcare UK in oktober 2018 bij 1000 vrouwen tussen 35 – 75 jaar