Voordelen van meditatie voor lichaam en geest, en incontinentie

We hebben allemaal stressvolle dagen, sommige dagen zijn erger dan andere. We denken dat de dag nooit zal eindigen en letten constant op de klok. Er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om stress onder controle te krijgen. Je lichamelijke en mentale welzijn zullen er alvast baat bij hebben. Meditatie tegen stress is een efficiënte manier om de gezondheid van je lichaam en geest te verbeteren. Het lijkt misschien wat ongebruikelijk, maar mindfulness kan uitstekend zijn voor je mentale en fysieke gezondheid.  

Stress kan je symptomenvan urine-incontinentie verergeren omdat je geprikkeld wordt.1 iD geeft je een overzicht van de beste manieren waarop meditatie kan helpen om je psychologische en fysieke gezondheid te verbeteren. De gezondheid van je blaas vaart er alleen maar wel bij.  

Wat is meditatie? 

Meditatie is een manier om je bewustzijn te trainen en een gezonde zin voor perspectief te krijgen2. Tijdens het mediteren kun je je aandacht focussen en stresserende gedachten naar de achtergrond verdringen.3 Je kunt dat doen door te focussen op je ademhaling, visualisatieoefeningen te doen of door je te concentreren op je hartslag. Lijkt je dit wat moeilijk? Geen probleem! Er zijn tal van apps met richtlijnen voor meditatie tegen stress.  

Hoe en waarom helpt meditatie je lichaam en geest?   

  1. Minder stress en angst 
    Het belangrijkste voordeel van meditatie is het verminderen van stress. Mentale en fysieke stress kunnen leiden tot een stijging van het cortisolgehalte, het ‘stresshormoon’. Dat hormoon is verantwoordelijk voor de nadelige gevolgen van stress4, inclusief dringend naar het toilet moeten gaan. Meditatie kan ook helpen om angst te verminderen.5 Meditatie tegen stress is dan ook erg handig om je algemene mentale gezondheid te verbeteren.  
  2. Betere emotionele en mentale gezondheid  
    Het doet dat door onze bewustwording te verbeteren, stress te stabiliseren en empathie te verhogen.6 Met al die positieve effecten is het moeilijk om je niet beter in je vel te voelen!  
  3. Minder pijngevoel en minder last van bepaalde aandoeningen  
    Voor mensen met chronische pijn kan mindfulness ook het pijngevoel in het lichaam terugdringen, zonder de natuurlijke pijnstillers van het brein te gebruiken.7 Daarnaast is meditatie ook gunstig voor mensen met fibromyalgie (een langdurige aandoening die pijn in het lichaam veroorzaakt), migraine en het prikkelbare darm syndroom (PDS).  
  4. Positieve invloed op leeftijdsgerelateerd geheugenverlies 
    Meditatie helpt om je helder te laten denken en je geest jong te houden. Uit een onderzoek bleek zelfs dat meditatie de aandacht en het geheugen van oudere personen opmerkelijk kan verbeteren.8

Het zal je niet verrassen dat deze fantastische voordelen van meditatie ervoor kunnen zorgen dat je je op lichamelijk en geestelijk vlak fris, ontspannen en gezond voelt. 

Blaaszwakte wordt soms ook door andere aandoeningen veroorzaakt. Meditatie kan dan ook gunstig zijn bij andere gezondheidsproblemen! Nu je aan het mediteren bent om je stress te verlichten, vind je het misschien wel leuk om de gezondheid van je lichaam (en blaas) verder te verbeteren. Lees dan zeker onze blogpost over voeding en dranken voor een gezonde blaas.  

Bij iD willen we iedereen volop van het leven laten genieten. Ben je op zoek naar discrete, comfortabele incontinentieproducten die goedgekeurd zijn door dermatologen? Hier vind je ons volledige assortiment.

Inschrijven voor email

[1] “Is stress contributing to your incontinence?”, Lily Bird, n.d., Source: https://www.nafc.org/bhealth-blog/is-stress-contributing-to-your-incontinence
[2] “What is mediation?”, Headspace, n.d., Source: https://www.headspace.com/meditation-101/what-is-meditation
[3] “Meditation: A simple, fast way to reduce stress”, Mayo Clinic Staff, 22 April 2020, Source: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858#:~:text=Meditation%20can%20produce%20a%20deep,physical%20and%20emotional%20well%2Dbeing.
[4] “12 Science-Based Benefits of Meditation”, Matthew Thorpe, 27 October 2020, Source: https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation
[5] Ibid.
[6] “5 Health Benefits of Daily Meditation According to Science”, Madhuleena Roy Chowdhury, 17 November 2020
[7] Ibid.
[8] “12 Science-Based Benefits of Meditation”, Matthew Thorpe, 27 October 2020, Source: https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation