Voeding en dranken voor een gezonde blaas in de zomer

De zomer is het barbecueseizoen waarin alcoholische dranken zoals bier en cocktails weleens rijkelijk durven te vloeien. Allemaal heel verleidelijk maar je blaas is er niet altijd van gediend, zeker niet als je een zwakke blaas hebt. Met die kanttekening in het achterhoofd willen we je graag enkele aanbevelingen voor niet-irriterende voeding en dranken voor je blaas geven. 

Dranken  

Vergeet niet dat je bepaalde dranken best vermijdt. We hebben het dan over dranken met cafeïne, koolzuurhoudende dranken en alcoholische dranken. In ons artikel ‘Verander je eetgewoontes om je blaas onder controle te houden‘ kom je meer te weten over voeding en dranken die je het best vermijdt. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft door veel water te drinken.[1]En maak je geen zorgen! Er zijn heel wat heerlijke drankjes om je tijdens de warme zomermaanden te verfrissen: 

Melk  

Melk lijkt nu niet meteen het leukste drankje voor een warme zomerdag maar halfvolle melk of volle melk kan je symptomen wel verlichten.[2] Combineer met wat verse, niet-irriterende vruchten voor je blaas, zoals blauwe bessen (hieronder vind je meer tips), om een overheerlijke milkshake te maken! 

Water  

Misschien wat flauwtjes maar ook water kun je wat extra smaak geven met vers fruit. Bovendien is water bijzonder goed voor je algemene gezondheid en je huid! Probeer eens een huisgemaakte limonade van water en kokos! Bewaar deze vers gemaakte limonade in de koelkast zodat je op een hete zomerdag snel een verfrissend drankje bij de hand hebt. Het drankje is ook nog eens goed voor de gezondheid van je blaas. 

Verdund vruchtensap 

Als je wilt, kun je nog steeds genieten van een glas huisgemaakt vruchtensap, zolang je het maar verdunt met water.[3] Maak wel geen sap van te zure vruchten, zoals sinaasappels of pompelmoezen, omdat ze je blaas kunnen irriteren. Je kunt zelfs verschillende sappen mengen om van een heerlijke mocktail te genieten! 

Inschrijven voor email

Cafeïnevrije thee en koffie 

Cafeïne is niet de beste vriend van je blaas. Kies dan ook voor cafeïnevrije thee en koffie. Die drankjes smaken overheerlijk op een koele zomeravond wanneer de zon ondergaat.  

Voeding 

Mensen met een zwakke blaas vermijden best een aantal dingen op hun bord. Kruidige gerechten en zure voedingsmiddelen, zoals tomaten, raden we af omdat ze je blaas kunnen irriteren.  Er zijn echter wel heel wat voedingsmiddelen voor een gezonde blaas: 

Yoghurt 

Yoghurt is niet alleen een verfrissend product. Het is ook een heerlijke aanvulling bij een fruitsalade en een uitstekend voedingsmiddel voor de gezondheid van je blaas. Yoghurt zit vol probiotica die voor een gezonde blaas zorgen.[4] Eet wat yoghurt en enkele niet-irriterende vruchten voor je blaas als ontbijt of maak een smakelijk bijgerecht voor een barbecue. 

Groenten en fruit 

Groenten en fruit zijn uitstekende voedingsmiddelen voor een gezonde blaas. Hoe meer groenten en fruit je eet, hoe meer je je symptomen onder controle kunt krijgen. Groenten en fruit bevatten immers vitamines die de gezondheid van je blaas en je algemene gezondheid verbeteren.[5] Hier vind je alvast enkele heerlijke fruit- en groentesoorten waar je in de zomer van kunt genieten: 

  • Bananen 
  • Aardbeien 
  • Blauwe bessen 
  • Watermeloen 
  • Kokosnoot 
  • Asperges 
  • Boerenkool 
  • Komkommer
  • Sla 
  • Paprika.[6] 

Je kunt bijvoorbeeld een overheerlijke smoothie, milkshake of salade voor een zomerse lunch maken! De perfecte aanvulling voor een barbecue. 

Ben je van plan om je eetgewoontes aan te passen of heb je het gevoel dat je blaaszwakte erger wordt? We raden je aan om eerst contact op te nemen met je huisarts of een zorgverlener.  

Wat je plannen voor de zomer ook zijn, iD wil je helpen om volop van het leven te genieten. Heb je zelf ook nog enkele tips om meer kalmerende voeding en dranken voor je blaas te consumeren? Laat ze ons hieronder weten: 


[1] « Bladder control: Lifestyle strategies ease problems », Mayo Clinic, 18 juillet 2017, source : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/in-depth/bladder-control-problem/art-20046597 

[2] « Soothe bladder pain with these foods », Urology Specialists of Georgia, 22 juin 2015, source : https://www.usofga.com/general/soothe-bladder-pain/ 

[4] « Diet Tips for a Healthy Bladder », 180 Medical, n.d., source : https://www.180medical.com/blog/your-diet-can-keep-bladder-healthy/ 

[5] « How to Create a Diet for Your Overactive Bladder », Corey Whelan, n.d., source : https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/overactive-bladder-diet 

[6] Ibid