Wat is thuisverzorging?

Het lijkt misschien wat beangstigend om voor oudere ouders in hun woning te zorgen. Jij gaat nu immers zorg dragen voor je ouders, terwijl het vroeger net andersom was. Dat geldt vooral wanneer er gezorgd moet worden voor oudere ouders die specifieke en complexe behoeftes hebben. Je kunt echter wel een enorm verschil maken door voor je oudere ouders in hun eigen huis te zorgen. Ze kunnen immers in hun eigen woning blijven, de omgeving waar ze zich het meest comfortabel en vertrouwd voelen. In dit artikel gaan we dieper in op hun fysieke en emotionele comfort maar ook op hun mentale gezondheid. We gaan het hebben over producten om hen te helpen en hun huid goed te verzorgen. 

Zorg dragen voor hulpbehoevende ouders  

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je zorg draagt voor een oudere ouder met urine-incontinentie. Er komt meer bij kijken dan hun comfort en het vermijden van lekkages. 

Zorg voor hun comfort 

Het kan oudere ouders soms een beetje ongerust maken als ze beseffen dat ze hulp nodig hebben. Het kan in bepaalde gevallen hun mentale gezondheid beïnvloeden. Probeer je ouders te stimuleren om hun favoriete hobby’s te doen. Moedig hen aan om op een leuke manier te bewegen, te lezen of te tuinieren.  

Blijven ze zich halsstarrig verzetten tegen het gebruik van enkele hulpmiddelen om hen te helpen omdat het volgens hen stigmatiserend is? Stel hen gerust en vertel hen dat het een natuurlijk proces is en dat je enkel het beste voor hen wilt. Toon inlevingsvermogen en probeer te begrijpen hoe moeilijk het voor je ouders moet zijn. Erken hun bezorgdheden en moedig hen aan om met vrienden en familie contact op te nemen. Meer tips vind je op onze blog ‘6 tips voor comfortabele thuiszorg bij kleine en grote ongemakjes‘. 

Zorg voor hun fysieke comfort met de gepaste absorberende hulpmiddelen om hen droog te houden en de hygiëne te garanderen. Neem contact op met je huisarts voor bijkomend advies. Zijn je ouders bedlegerig of rusten ze veel? Dan zijn bed- en stoelonderleggers mogelijk een goede oplossing. Zijn je ouders nog vrij actief? Moedig hen dan aan om verbanden voor urineverlies of optrekbroekjes te gebruiken.  

Gezond blijven 

De algemene gezondheid van je ouders is nog steeds belangrijk, omdat het ook voor hun urinaire gezondheid van belang is. Moedig hen aan om voldoende water te drinken en veel groenten en fruit te eten (hierin zitten immers vitamines die de blaasgezondheid[1] verbeteren). Raad hen af om te veel cafeïnerijke of koolzuurhoudende dranken te drinken en sterk gekruid voedsel te eten. Moedig hen aan om regelmatig te bewegen zodat ze fit en gezond blijven.  

Inschrijven voor email

Droge huid verzorgen 

Sommige personen met urine-incontinentie hebben het gevoel dat hun huid droog en pijnlijk aanvoelt.[2]Probeer dat te vermijden door hen cafeïnevrije dranken te laten drinken. Laat hen meer water drinken en laat hen geen bad of douche in te warm water nemen. Een zachte, geurloze lotion of gel kan een gevoel van jeuk of pijn eveneens verlichten.  

Kies de juiste hulpmiddelen 

Bij iD hebben we een uitgebreid aanbod hulpmiddelen om je ouders droog te houden en comfort te bieden tijdens de thuisverzorging. We denken bijvoorbeeld aan onderleggers en optrekbroekjes die voor extra mobiliteit en bewegingsvrijheid zorgen en toch discreet en comfortabel zijn. Ons iD Protect-gamma biedt een uitgebreide keuze aan bed- en stoelonderleggers zodat je ouders thuis kunnen rusten zonder zich zorgen te moeten maken over lekjes of vlekjes. Met deze producten willen we iedereen helpen om volop van het leven te genieten. 


[1] “How to Create a Diet for Your Overactive Bladder”, Corey Whelan, n.d., Source: https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/overactive-bladder-diet 

[2] “Skin Care”, Continence Foundation of Australia, n.d. Source: https://www.continence.org.au/pages/skin-care.html