Leer om effectief te ontspannen om stress te verminderen

WAAROM RELAXEN ZO BELANGRIJK IS

We hebben allemaal periodes van stress en angst in ons leven gekend, waarbij ons lichaam vol met stresshormonen zit. Deze periodes maken ons meer alert dan we gewend zijn en hebben daarom onmiddellijke gevolgen voor onze geest en lichaam. Het is mogelijk om te stoppen met nadenken over wat je overweldigt, maar daarom moet je leren om je te ontspannen zodat je kan  voorkomen dat je eronder gaat lijden. 

Een persoon kan ongeveer 50.000 gedachten per dag hebben, de meeste zijn negatief, omdat we ze onbewust uitvoeren. Deze permanente toestand waarin je nooit stopt met denken en veel verschillende onderwerpen bekijkt, brengt een permanente staat van stress en mentale uitputting met zich mee, en niet te vergeten spierspanning. Langdurige periodes van stress gecombineerd met ongezonde voeding kunnen ernstige problemen veroorzaken, zoals een hoge bloeddruk of hartslag. Uiteindelijk kan het ook onze geestelijke gezondheid beïnvloeden. 

Met een paar eenvoudige tips leer je je in een paar minuten te ontspannen om van dagelijkse stress en angst af te komen, naast het bieden van zelfbeheersing.

Inschrijven voor email

HOE STRESS EFFECTIEF TE VERMINDEREN  

  1. Leer ademhalingstechnieken: hoewel er veel ademhalingsoefeningen zijn, alleen gericht op het ritme van je eigen ademhaling, zal dit je helpen om te ontspannen. Buikademhaling is een van de eenvoudigste technieken en die zullen we eerst leren. Om dit te doen, moeten we één hand op de buik en de andere op de borst plaatsen om te zien welke hand omhoog gaat tijdens het ademen. Als degene die omhoog gaat degene is die we op de buik plaatsten, doen we volledige ademhalingen die ons zullen helpen in het ontspanningsproces. Dit soort langzame ademhaling zorgt voor lichamelijke ontspanning en kalmte.
  2. Maak een korte wandeling: als je op je werk bent en je je overweldigd voelt, is een wandeling van 5 minuten meer dan genoeg om je los te koppelen van de routine en stress te verminderen. Korte pauzes zijn zelfs de meest effectieve manier om uw productiviteit te verhogen. Maar probeer ook na het werk nog een wandeling te doen voordat je naar huis gaat zodat je volledig ontspannen thuiskomt. Het is ook goed om diep adem te halen om je geest en lichaam te concentreren. 
  3. Bereid een moment voor jezelf voor: het klinkt misschien als een onderwerp,  maar een zalig bad of een ontspannende douche, met relaxerende muziek en kaarsen met lavendelgeur kunnen wonderen doen. Het zorgt voor een progressieve spierontspanning die stress vermindert en spanning  verlicht. 
  4. Verbreek de verbinding met uw telefoon, e-mail en sociale netwerken: soms kan de hoeveelheid aan informatie en de hyperverbinding waarin we leven ons stresseren, hoewel dit niet zo lijkt. Besteed als je thuiskomt een paar uur de tijd om de berichten op je mobiele telefoon te vergeten. Je zult merken dat het een grote stressverlichting is. 

Meer ontspannen leven zal niet alleen je welzijn positief beïnvloeden, maar ook je sociale relaties verbeteren. Vergeet niet om bij twijfel of ongewone stress je arts te raadplegen. Zorg voor jezelf!