Een matrasbeschermer om patiënten met beperkte mobiliteit goede incontinentiezorg te bieden

Bedlegerige patiënten verzorgen is niet altijd eenvoudig. Als de patiënt ook nog eens last heeft van incontinentie kan het nog een stuk moelijker worden om goede verzorging te bieden. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat sommige patiënten zich schamen voor hun incontinentie. Bij iD geloven we dat incontinentie niet langer een taboe mag zijn en willen we iedereen volop van het leven laten genieten. In dit artikel geven we u drie eenvoudige tips om professionele zorg te bieden. Help uw patiënten door hen aan te moedigen om een gezonde levensstijl te volgen en de juiste incontinentieproducten, zoals een matrasbeschermer, te kiezen. 

Moedig uw patiënten aan om een gezonde levensstijl te volgen 

Probeer uw patiënten eerst aan te moedigen om een gezonde levensstijl te volgen, voordat u verzorgingsproducten voor bedlegerige patiënten, zoals matrasbeschermers, gaat gebruiken. Patiënten kunnen immers bepaalde dingen doen om hun symptomen te verlichten. Dat kan gaan van het stoppen met roken (hoesten veroorzaakt door roken kan druk op de blaas zetten) tot het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne en gekruid voedsel, die de symptomen kunnen verergeren.1 Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals melk en bananen, kunnen de symptomen ook verbeteren.2 In dit artikel op onze blog vindt u meer informatie over een gezonde levensstijl om de symptomen van incontinentie te bestrijden.  

Als uw patiënten ertoe in staat zijn, kunt u hen voorstellen om bekkenbodemoefeningen te proberen zodat ze de spieren rond de blaas sterker kunnen maken. Oefeningen met lage impact die geen druk zetten op de blaas, zoals yoga of wandelen, zijn ook een goede keuze.3 De oefeningen kunnen hen ook helpen om gewicht te verliezen. Overgewicht kan immers druk op de blaas zetten.4 

Door uw patiënten aan te moedigen om gezond te eten en aan lichaamsbeweging te doen, kunnen ze een actieve rol spelen in hun eigen verzorging. U geeft ze op die manier meer controle over de situatie waardoor ze meer open zullen staan voor uw behandelingen. Hier kunt u meer suggesties lezen om uw patiënten bij hun incontinentiezorg te betrekken. 

Inschrijven voor email

Kies de juiste verzorgingsproducten voor bedlegerige patiënten, zoals een matrasbeschermer  

Het spreekt voor zich dat er voor de verzorging van patiënten met beperkte mobiliteit specifiek verzorgingsmateriaal nodig is. Ongemakjes gebeuren en zijn volledig normaal voor mensen die een zwakke blaas hebben. Het correcte gebruik van de gepaste producten kan een oplossing bieden. Die producten kunnen gaan van waterdichte wegwerpbeschermers voor bedden en stoelen tot incontinentieverbanden voor volwassenen.  

Als uw patiënten zich nog zelfstandig kunnen verplaatsen, zijn incontinentieverbanden en optrekbroekjes, erg handig om een zo normaal mogelijk leven te leiden. We hebben een uitgebreide waaier aan dergelijke producten voor mannen en vrouwen.

Wegwerpbare bed- en stoelbeschermers kunnen handig zijn voor bescherming tijdens de nacht of voor patiënten die volledig bedlegerig zijn. Hier vindt u ons volledige aanbod aan iD onderleggers. Alle producten zijn discreet en dermatologisch getest en verkrijgbaar in verschillende maten.  

Ga respectvol om met uw patiënt  

Het is erg belangrijk dat u de patiënt aan wie u incontinentiezorg biedt met gevoel en respect behandelt. Incontinentieproducten zijn een uitstekend hulpmiddel maar het blijft belangrijk om de mentale toestand van uw patiënt op te volgen. Zoals we al verteld hebben, kan incontinentie een moeilijk onderwerp zijn om over te praten omdat er vaak persoonlijke informatie aan bod komt. U kunt uw patiënten een comfortabeler gevoel geven tijdens de verzorging door een aparte ruimte te voorzien.  

Om uw patiënten verder te helpen, kun u anticiperen op hun vragen en emoties. U kunt dat doen door hen bij de start van de behandeling feitelijke gegevens over incontinentie mee te geven en hun demografie te kennen. Als u hun leeftijd en geslacht kent, kunt u een beter beeld krijgen over de manier waarop ze zich voelen en welke struikelblokken ze hebben om de behandeling te aanvaarden. Lees hier onze blog met meer tips over het luisteren naar en zorgen voor patiënten met incontinentie. 

Al meer dan 40 jaar werkt Ontex om zorgverleners en zorginstellingen de beste middelen te bieden in de zorg voor patiënten met incontinentie. Ga naar ons portaal voor zorgverleners voor meer advies over het bieden van de beste patiëntenzorg en kom meer te weten over onze producten door op de onderstaande link te klikken.