Ondersteuning van de geestelijke gezondheid bij UI-patiënten

Urine-incontinentie (UI) treft meer dan 423 miljoen mensen wereldwijd1. Dat is 8,7% van de wereldbevolking. Van degenen met de diagnose van UI, is bijna de helft ouder dan 65 jaar afhankelijk van de zorg van anderen thuis of in een instelling. 

UI is een symptoom van andere gezondheidsproblemen, waarvan vele lichamelijk zijn2. Hoewel bepaalde neurologische aandoeningen – zoals dementie – ook kunnen bijdragen aan UI, wordt de geestelijke gezondheid bij het verlenen van zorg vaak over het hoofd gezien. 

Ondersteuning van de geestelijke gezondheid bij iemand met incontinentie vereist het identificeren van symptomen van psychische nood en het nemen van maatregelen om dit waar mogelijk te verminderen. Het verminderen van iemands psychische symptomen houdt meestal in dat je emotionele ondersteuning biedt, maar ook dat je weet welke producten – zoals kleding, beddengoed en incontinentieluiers – je patiënt zullen helpen om een bevredigend leven te leiden. Lees meer over hoe je ook geestelijke zorg kunt bieden aan patiënten met UI. 

Hoe kan UI de geestelijke gezondheid beïnvloeden? 

UI is een levensveranderende diagnose die een aanzienlijke heraanpassing aan iemands omgeving vereist. Deze veranderingen kunnen leiden tot gevoelens van stigma, frustratie en schaamte, evenals gevoelens van angst en depressie. Niet alle personen met UI zijn zich bewust hoe ernstig een nieuwe diagnose hun geestelijke toestand kan beïnvloeden. Meer dan de helft van alle UI-patiënten zoekt zelfs geen geestelijke gezondheidszorg, ondanks dat ze symptomen van psychische nood melden3.  

Als partner of verzorger van iemand met UI, moet je op de volgende psychische symptomen letten: Verminderde interesse in lichaamsbeweging of sport 

1. Verminderde interesse in lichaamsbeweging of sport  

Personen met UI worden doorgaans minder fysiek actief, vooral omdat ze bang zijn dat anderen hun toestand ontdekken. Andere factoren zijn bezorgdheid over het lekken van de blaas en de noodzaak om een toilet te vinden4. Een zittende levensstijl kan leiden tot obesitas en diabetes type II, vooral bij ouderen. Bovendien kan het opgeven van een hobby met lichaamsbeweging of sport bijdragen aan psychische problemen bij UI-patiënten die vroeger actief waren. 

2. Verminderde inname van voedsel of vloeistoffen  

Mensen met UI kunnen de hoeveelheid voedsel die ze eten of vloeistoffen die ze drinken verminderen in een poging om hun blaaslekkage minder merkbaar of beter beheersbaar te maken5. Een verminderde vochtinname kan echter leiden tot constipatie en urineweginfecties. 

Inschrijven voor email

3. Verminderde interesse in sociale uitstapjes 

De mogelijkheid van lekkages en geurtjes te hebben maakt dat veel UI-patiënten en verzorgers thuis blijven6. Reizen is ook een zorg voor mensen met urineverlies, vanwege de onzekerheid of op de reisbestemming of in het openbaar vervoer toiletten toegankelijk zijn7. Verminderde sociale interactie kan bijdragen aan symptomen van angst en depressie bij beide partijen. 

4. Verhoogde prikkelbaarheid en woede  

UI-patiënten kunnen geïrriteerd en boos worden vanwege een vermeend onvermogen om hun UI onder conrole te krijgen, of vanwege de negatieve impact die UI op hun leven heeft8. Woede kan het gevolg zijn van een gebrek aan slaap, een gebrek aan sociale interactie of gevoelens van schaamte.  

Dit zijn vier van de meest voorkomende manieren waarop UI-patiënten geestelijk lijden uiten. Psychisch overstuurd zijn, kan zich echter op verschillende manieren uiten. Neem contact op met een professional als je gedragingen observeert die onaangepast of ongewoon lijken.  

Hoe kunnen zorgverleners de geestelijke gezondheid bij UI-patiënten ondersteunen? 

Als zorgverlener is het ondersteunen van de geestelijke gezondheid van je patiënten net zo belangrijk als het ondersteunen van hun lichamelijke gezondheid. Hier zijn enkele manieren om het geestelijk welzijn van je patiënt te ondersteunen: 

  1. Moedig hem aan om gedurende minimaal één uur per dag een lichte tot matige lichamelijke activiteit uit te oefenen. Raad aan om naar het park te gaan, te gaan winkelen of zelfs om naar de fitness te gaan. Ook eenvoudige wandelingen of oefeningen voor de bekkenbodem kunnen hem fit houden en ondersteunen zelfs zijn blaastraining. 
  2. Moedig hem aan om genoeg te drinken. De aanbevolen inname is 1,5 tot 2 liter per dag9. Als je meer wilt lezen over specifieke vloeistoffen die je kunt aanbevelen aan patiënten met UI, lees dan hier
  3. Vertel hem hoe belangrijk het is om contact te houden met zijn vrienden en geliefden. Help hem bij het organiseren van kleine sociale bijeenkomsten en het bijwonen van bijeenkomsten van belangengroepen met gelijkgestemde personen. 
  4. Vraag hem naar zijn niveau van frustratie of woede, vooral na een nieuwe diagnose. Blijf beschikbaar om hem te helpen bij zijn aanpassing aan het leven met incontinentie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat patiënten zich ontspannen voelen, omdat ze angst of frustratie niet koppelen aan pijn. Dit draagt bij aan hun eigen geestelijke gezondheid en biedt je de mogelijkheid om de patiënt betere zorg te bieden. 

Overige ondersteuning voor UI-patiënten 

Gediagnosticeerd worden met UI betekent zich heraanpassen aan het leven, maar die aanpassing hoeft niet moeilijk te zijn. Een waterdichte matrasbeschermer, evenals gemakkelijk te verwijderen kleding, zijn goedkope oplossingen om ongewenste lekkages te voorkomen en trips naar het toilet minder dringend te maken. Het resultaat kan minder slaaponderbrekingen zijn, evenals minder angstgevoelens in sociale situaties.  

Je keuze voor incontinentieluiers is ook belangrijk. Een discrete verpakking, geurbestrijding en een anatomisch ontwerp maken het voor jou en je patiënt gemakkelijker om UI thuis en in het openbaar te beheren. Incontinentieluiers van iD voldoen aan deze criteria. Ze bestaan in vele maten en absorpties waardoor alle mensen met incontinentie op discrete wijze hun toestand kunnen beheren. Klik hier als je wilt weten welk product je in welk stadium moet gebruiken.