Je symptomen observeren: wat is mijn fase van blaaszwakte?

Ervaar je kleine ongemakjes? Of heb je soms ’s nachts een ongelukje? Of je weet dat je blaaszwakte hebt, maar hoe ernstig is het?
In dit artikel leer je hoe je zelf jouw symptomen van blaaszwakte registreert en welke hulpmiddelen het beste werken bij elke fase van blaaszwakte.

Wat betekent zelfcontrole?

Zelfcontrole betekent dat een patiënt zijn symptomen registreert, buiten directe medische observatie.[1] Voor mensen met een zwakke blaas betekent dit meestal het noteren van het aantal keer dat je naar het toilet moet gaan, aandrang en ongelukjes met betrekking tot voeding en vochtinname.[2]

Er zijn verschillende manieren om je symptomen te controleren. De twee populairste zijn:

  • Met pen en papier een plasdagboek bijhouden. Deze beproefde controlekaarten helpen je om jouw blaassymptomen te volgen in verband met je voeding en het tijdstip van de dag. Verschillende blaas- en incontinentieorganisaties bieden op hun websites printklare plasdagboeken aan.[3],[4] Maar een eenvoudig notitieboekje en een pen is ook altijd een optie.
  • Online tracking-apps. Compacte en papierloze, virtuele agenda’s om je trips naar het toilet bij te houden, verschijnen nu binnen de markt van gezondheidsapps. Vesica, bijvoorbeeld, lijkt met zijn eenvoudige, duidelijke interface op een pen-en-papier-plasdagboek.[5] Andere apps, zoals Clue, hebben opties waarmee je ze kunt aanpassen om een plasdagboek te creëren.[6]

Bij zelfcontrole staat gebruiksgemak voorop. Het is normaal dat je enkele methoden uitprobeert voordat je de manier hebt gevonden die voor jou het meest consistent en nauwkeurig is.   

Inschrijven voor email

Hoe moet ik mijn symptomen interpreteren?

Regelmatige zelfobservatie leidt tot zelfinterpretatie, waardoor het gemakkelijker wordt om je toestand te beheersen. Helaas zijn er weinig patiëntgerichte bronnen voor het interpreteren van plasdagboeken. Hieronder hebben we de drie algemene fasen van blaaszwakte opgesomd, die patiënten helpen om de beste medische zorg en hulpmiddelen te vinden.

Kleine ongemakjes

  • Je verliest enkele druppels per dag.
  • Je ondervindt merkbaar ongemak met de blaas en/of aandrang, maar dit heeft geen invloed op je dagelijks functioneren.
  • Je bent van mening dat jouw blaaszwakte niet ernstig genoeg is om er medische aandacht aan te geven.

Een zwakke blaas

  • Je ervaart vaker ongemakjes en incidentele ongelukjes.
  • Je ondervindt ongemak met de blaas en/of ervaart aandrang die jouw dagelijks functioneren beïnvloeden. Je hebt het moeilijk om je blaas onder controle te houden wanneer deze vol is en soms heb je ’s nachts een ongelukje.
  • Je hebt medische hulp ingeroepen voor blaaszwakte, maar je hebt geen gespecialiseerde zorg nodig.

 Incontinentie

  • Je ervaart veel urineverlies of een totaal verlies van controle over je blaas.
  • Je ondervindt ongemak met de blaas en/of aandrang, die je dagelijks functioneren aanzienlijk beïnvloeden, tot het punt dat je niet meer buitenshuis kunt werken.
  • Je hebt medische hulp ingeroepen voor blaaszwakte en je ontvangt thuiszorg of controle door een specialist. 

Hoewel deze criteria nuttig zijn, ervaart iedere persoon blaaszwakte op een andere manier. Beschouw deze categorieën als ruime richtlijnen opgesteld om jouw welzijn te verbeteren.

Ik heb mijn symptomen genoteerd en geïnterpreteerd. Wat nu?

Nadat je je symptomen hebt geregistreerd en geïnterpreteerd, is het altijd het beste om je inzichten te delen met je arts of een andere zorgkundige. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de volgende stappen in je behandeling en intensievere medische interventies bieden.

De gegevens in je plasdagboek kunnen je ook helpen om beslissingen te nemen omtrent het aankopen van incontinentieproducten. iD biedt een aantal opties voor elke fase van blaaszwakte:

  • Kleine ongemakjes

Ultracomfortabele & zeer discrete inlegverbanden voor volledige bescherming tegen druppelverlies. Sommige verbanden, zoals iD for Men, zijn ontworpen voor de mannelijke anatomie. Andere, zoals iD Light Advanced, zijn klein genoeg om in een handtas, zak of portemonnee op te bergen.

  • Blaaszwakte

Absorberende optrekbroekjes voor een maximale absorptie en een veilig gevoel bij matig urineverlies. Het iD Pants-gamma heeft een ultrazachte textuur en anatomische vorm, terwijl iD Intime aan vrouwen een gevoel van echt, perfect passend katoenen ondergoed biedt.

  • Incontinentie

Ons assortiment iD Slip eniD Belt bieden een betrouwbare bescherming tegen blaaszwakte, zowel overdag als ’s nachts. Ze bieden veiligheid en comfort, die jou de hele nacht bescherming biedt.

Bij iD bieden we diverse maten en absorpties aan om tegemoet te komen aan de noden van al onze klanten. Bekijk onze webshop om te ontdekken wat jij nodig hebt om ten volle van het leven te genieten.

[1] S. C. Hayes & R. O. Nelson. “Theoretical Explanations for Reactivity in Self-Monitoring.” Behavior Modification, januari 1981. Bron: https://www.researchgate.net/publication/247719763_Theoretical_Explanations_for_Reactivity_in_Self-Monitoring

[2] Urology Austin.  “Evaluating Overactive Bladder Symptoms with a Bladder Diary.” UrologyAustin, geen datum Bron: https://urologyaustin.com/general-urology/bladder-diary/

[3] National Associaton for Continence. “Bladder Diary.” NAFC, geen datum Bron: https://static1.squarespace.com/static/597f302ed1758e9e17ad4099/t/5aa6567671c10b34dd08d743/1520850558475/Bladder%2BDiary.pdf

[4] Urology Austin. “Assessing your overactive bladder symptoms.” UrologyAustin, geen datum Bron: http://urologyaustin.com/wp-content/uploads/2015/03/057-0226-PM_Bladder-Diary.pdf

[5] Bron: www.vesicaapp.com[6] Bron: helloclue.com