Incontinentiezorg tijdens de winter: 3 tips voor de huid Incontinentiezorg tijdens de winter: 3 tips voor de huid

Het is al herfst, wat betekent dat de winter eraan komt. Tijdens dit seizoen met pluizige sneeuwvlokken, frisse kou en lekker eten, is het nodig dat bij mensen met incontinentie de huidverzorging extra aandacht krijgt. 

Personen die zorgen voor mensen met incontinentie dienen ook deze huidverzorgingsmethoden voor de winter in gedachten te houden. In dit artikel leest u tips over hoe u de huidverzorgingsroutine voor patiënten in de winter kunt verbeteren, evenals informatie over bescherming die hen helpt een normaal leven te leiden. 

Hydrateren vanbinnen en vanbuiten 

Wanneer het weer buiten koud en somber wordt, zijn koffie, thee en warme chocolademelk erg verleidelijk.  

Deze winterdranken doen weinig kwaad als ze met mate worden geconsumeerd. Maar, ze kunnen bijdragen aan uitdroging, indien niet voldoende water wordt gedronken. Bij personen met urine-incontinentie kunnen zowel uitdroging als cafeïne urge-incontinentie of aandrangcontinentie verergeren, alsook kleine lekkage1,2. Maak regelmatige hydratie een onderdeel van uw winterse incontinentiezorg door uw patiënt aan te moedigen ten minste 1,5 liter water per dag te drinken. 

Water drinken helpt, maar er zijn aanvullende oplossingen die u kunt gebruiken om de huid van uw patiënt nog beter te verzorgen. Koude, droge omstandigheden maken incontinentiepatiënten bijzonder kwetsbaar voor dermatitis, alsook andere, ernstigere bacteriële infecties3

Breng onmiddellijk na een douche of bad een zachte lotion of gel aan op de huid van de patiënt. Woont u in een regio waar de lucht in de winter droog is, dan kunt u overwegen om een luchtbevochtiger4 te gebruiken. Beide zullen helpen om het vochtgehalte van de huid, dat tijdens het reinigingsproces verloren is gegaan, weer aan te vullen en bieden ook een barrière tegen urine.  

Inschrijven voor email

Breng verlichting met warm water 

Er gaat niets boven een lekkere, warme douche of bad tijdens een koude, droge winterdag. De warmte maakt de spieren los, de stoom kalmeert droge sinussen en de geurige zeep maakt het ijzige seizoen een beetje draaglijker. 

Hoewel warm water zijn voordelen heeft, houd er rekening mee dat het de natuurlijke oliën van de huid afbreekt, wat kan bijdragen aan jeuk en droogheid5. Voor personen met incontinentie maakt deze afbraak de huid kwetsbaar voor bacteriën in de urinewegen en fecale bacteriën6

Bij het uitoefenen van huidverzorging bij incontinentie deze winter, geef uw patiënt een bad met warm of lauw water. Houd het bad of de douche onder de tien minuten om de huid te helpen het maximale vochtgehalte te behouden. 

Minder geur, meer zachtheid 

Voor mensen met incontinentie betekent een winterse huidverzorgingsroutine frequent baden, reinigen en hydrateren.  

Veel huishoudelijke lichaamsreinigers zijn niet helemaal hypoallergeen, wat betekent dat ze conserveringsmiddelen bevatten die een allergische reactie kunnen veroorzaken7.  

Wanneer u deze winter iemand met incontinentie verzorgt, kies dan voor de beste hypoallergene zepen, vochtige doekjes en barrièrecrèmes op de markt. Meer traditionele keuzes, zoals iD Care Emollient Body & Hair gel en iD Care Cleansing Milk bieden manieren om zeepvrij en met minimaal spoelen lichaamsdelen, die nood hebben aan frequente reiniging, te reinigen en hydrateren. iD Care Wet Wipes geven de huid altijd en overal een verfrist gevoel, ook tijdens late diners tijdens de feestdagen. En gebruik na het wassen iD Care Moisturizing Body Milk en iD Care Zinc Oxide Ointment om extra barrières tegen droogte en infecties te bieden.  

Als het gaat om huidverzorging tijdens de winter voor mensen met incontinentie, zorg er dan voor dat u iD Care opneemt in uw huidverzorgingsroutine. Bekijk vandaag ons assortiment en ontvang 10% korting met de code winter