Incontinentiezorg 101

Wat is incontinentiezorg?

Voor iemand zorgen met incontinentie – Het artikel dat helpt om een overzicht te krijgen van alles wat u moet weten.
Op het eenvoudigste niveau omvat incontinentiezorg de zorg voor een persoon met eender welk type urine-incontinentie (UI). Voor de meeste zorgverleners betekent dit:

  • Thuis aandacht schenken aan de gezondheid en hygiëne van de patiënt. Zorgverleners verschonen meestal de incontinentieluiers of het absorberend ondergoed van de patiënt of helpen hem/haar bij het veranderen ervan. Er kunnen ook gelsdoekjes of lotions gebruikt worden om de patiënt schoon te maken. Er bestaan ook oplossingen zoals onderleggers en kleefluiers voor patiënten met beperkte mobiliteit. 
  • De patiënt helpen om niet-invasieve behandelingen te voltooien. Zorgverleners helpen patiënten soms om een blaasdagboek bij te houden of bij het toedienen van medicijnen om de UI beter onder controle te houden. Incontinentiezorg bestaat eruit om patiënten te helpen om hun incontinentieproblemen aan te pakken en is een gekend onderwerp voor veel zorgverleners in woon- en verzorgingscentra. 

Zijn er richtlijnen voor incontinentiezorg?

Momenteel zijn er geen vaste, universele richtlijnen voor incontinentiezorg. Hoewel organisaties zoals de Continence Foundation of Australia en het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) echter praktisch advies bieden voor de zorg voor personen met UI. Wij sommen enkele van hun tips op:

  • Raadpleeg een arts als de patiënt plots problemen heeft om de controle over zijn blaas of darmen te houden (zoals niet kunnen plassen of aanhoudende diarree). Het gebruik van incontinentieluiers helpt om de situatie te beheersen maar eventuele onderliggende problemen kunnen beter door een professional worden onderzocht.
  • Zorg ervoor dat de patiënt voldoende vloeistof drinkt gedurende de dag. Beperk koolzuurhoudende, cafeïnehoudende of alcoholische dranken, omdat deze de blaas meer kunnen gaan irriteren.
  • Incontinentiezorg voor ouderen kan bijzonder uitdagend zijn. Gebruik barrièrecrèmes na het wassen van de patiënt. Deze voorkomen dat transpiratie, urine en fecale resten de huid irriteren of infecties veroorzaken.
  • Bereid je altijd voor op reizen buitenshuis. Voorzie jezelf of uw patiënt van extra incontinentiepads en blijf op de hoogte van de dichtstbijzijnde badkamer.
  • Geef de persoon voor wie u zorgt zoveel mogelijk controle. Laat ze zelf beslissingen nemen zo goed als ze kunnen.

Deze tips weerspiegelen het standaardprotocol voor de zorg voor personen met UI, maar niet alle UI-patiënten zijn hetzelfde. Zorg als verzorger voor een evenwicht tussen het volgen van zorgrichtlijnen en het luisteren naar uw patiënt. Het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt maakt deel uit van de rol van de zorgverlener. Zelfredzaamheid is hierbij heel belangrijk.

Inschrijven voor email

Waar vind ik hulpbronnen als zorgverlener?

Zorgverleners bestaan ​​over de hele wereld en helpen de juiste incontinentieproducten te voorzien aan particulieren. En hoewel er geen universele set hulpbronnen is, zijn er veel beschikbaar in de meeste landen en gemeenschappen. Ze omvatten:

  • Lokale artsen en verpleegkundigen, die advies kunnen geven over medicatie, algemene zorgverlening en nog veel meer. Het is handiger wanneer deze personen ook in contact staan  met je patiënt, maar dit is niet vereist.
  • Informatie- en verwijzingsdiensten, die zijn ontworpen om u naar zorg- en ondersteuningsprogramma’s in uw gemeenschap te leiden.
  • Voedingsprogramma’s, die maaltijden kunnen aanbieden of financiële hulp kunnen bieden voor voedselgerelateerde uitgaven.
  • Zorgverleners ondersteuningsgroepen, waar zorgverleners met elkaar kunnen praten en advies kunnen delen.

Al meer dan 40 jaar biedt iD professionals en patiënten de middelen om verder te gaan met hun leven. Ons professioneel, door dermatologen getest assortiment is beschikbaar in meer dan 110 landen. Klik hieronder om je te registreren voor ons trainingsportaal met handige tips en trucs en  een overzicht van onze meest recente innovaties.