Hoe gebruik je incontinentiemateriaal?

Ervaar je soms urineverlies en overweeg je om incontinentiemateriaal te gebruiken? Vraag je je af hoe je de verbanden kan gebruiken en waar ze eigenlijk voor dienen? Lees meer over waarom je incontinentiemateriaal zou gebruiken en wat de verschillende opties zijn om je te helpen urineverlies te voorkomen.

WAT ZIJN INCONTINENTIEVERBANDEN?

Incontinentiematerialen zijn specifiek ontworpen om urine en/of feces te absorberen en vast te houden. Ze hebben een doorlaatlaag om zo de urine sneller tot bij de absorberende kernlaag te brengen. Deze laag maakt alsook de verspreiding van vloeistoffen in de absorberende kern mogelijk. De absorberende kern zelf bevat gewoonlijk ook een super absorberend poeder. Dit houdt de vloeistof vast in de vorm van een gel, waardoor de huid droog blijft.

Incontinentiematerialen zijn eveneens voorzien van een geurcontrolesysteem dat op twee manieren werkt:

  • Het helpt bij het voorkomen van de vorming van ammoniak en geurtjes
  • En bovendien zorgt het systeem voor het behoud van een gezonde huid-pH waarde.

Incontinentiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorpties  voor lichte tot zeer zware incontinentie. Als je twijfelt over het absorptieniveau dat iemand nodig heeft, wordt er aangeraden om hem of haar eerst producten voor lichte incontinentie te laten uitproberen. En daarna, indien nodig, voor een hoger absorptieniveau te opteren. Indien je een product gebruikt met een te laag of een te hoog absorptieniveau kan het risico op huidirritatie namelijk vergroten.

incontinence products

PRODUCTEN VOOR LICHTE INCONTINENTIE

iD light incontinence pads

Druppelincontinentieverbanden zijn ontworpen voor het beheer van stress- of lichte incontinentie. Deze verbanden hebben een brede kleefstrip en worden in combinatie met gewoon aansluitend ondergoed gedragen.

Een aantal producten zijn specifiek ontworpen voor lichte urine incontinentie bij mannen en hebben een schelpvormig ontwerp. Mannen geven de voorkeur aan deze producten in plaats van andere verbanden die ‘vrouwelijk’ kunnen aanvoelen.

PRODUCTEN VOOR MATIGE TOT ZWARE INCONTINENTIE

Voor het beheer van matige tot zware incontinentie zijn er incontinentie producten zoals anatomische verbanden, optrekbroekjes en kleefluiers  verkrijgbaar. Je doet er goed aan om initieel voor anatomische verbanden en optrekbroekjes te kiezen. Omdat deze producten de gebruiker comfort, bescherming en discretie bieden. Daarbij wordt aanbevolen om de anatomische verbanden te gebruiken in combinatie met herbruikbare netbroeken. Zo sluit het verband nauw aan op het lichaam en wordt het stevig op zijn plaats gehouden, wat op zijn beurt weer helpt om lekkages te voorkomen. 

Elastische optrekbroekjes of pants zijn een comfortabel en discreet product dat je kan dragen als vervanging voor gewoon ondergoed. Deze incontinentieverbanden kunnen een ideale oplossing zijn voor personen met matig urineverlies. Bovendien zijn ze ook uitermate geschikt voor personen die aan dementie lijden. Omdat ze sterk op gewoon ondergoed lijken, kunnen ze ook beschouwd worden als een meer aanvaard product voor het beheer van incontinentie. 

Voor de kleefluiervariant of slip zou alleen geopteerd mogen worden, wanneer er daartoe een duidelijke klinische behoefte bestaat, bijvoorbeeld bij een immobiel persoon met zware incontinentie.

Pasvorm

Het is erg belangrijk dat het incontinentiemateriaal goed past, aangezien dit het verschil kan maken tussen een verband dat werkt en een verband dat niet werkt. Kies dus voor de juiste maat en absorptie. Het gebruik van een verkeerde verband-/broekmaat zal immers in een slechte absorptie, lekkage, huidirritatie en ongemak voor de patiënt resulteren. 

Gebruikt incontinentiemateriaal weggooien

De beste manier om gebruikte verbanden weg te gooien, is ze in een klein zakje te doen en ze vervolgens weg te gooien in de gewone gezinsvuilnisbak. Probeer incontinentiematerialen nooit door het toilet te spoelen.

Inschrijven voor email

BEN JE BEZORGD DAT ANDERE MENSEN IETS OPMERKEN?

De persoon voor wie je zorgt, kan bang zijn dat anderen merken dat ze een verband dragen of dat hun incontinentie een onaangename geur veroorzaakt. Dit is echter zelden het geval. Andere mensen zullen de lichte bult niet opmerken die een verband soms veroorzaakt om de eenvoudige reden dat ze er niet naar op zoek zijn.

Over het algemeen mag urine-incontinentie geen probleem zoals geur veroorzaken, vooral als de incontinentie verbanden en ondergoed regelmatig worden vervangen. Fecale incontinentie kan uiteraard meer een probleem veroorzaken, maar met een goede bescherming, een goede persoonlijke hygiëne en het regelmatig verwisselen van de verbanden, kunnen veel problemen worden voorkomen.

TIPS BIJ HET GEBRUIK VAN INCONTINENTIEMATERIAAL

  • Gebruik altijd de verbanden die het meest geschikt zijn voor de behoeften van de persoon die je verzorgt, en zorg ervoor dat ze correct zijn aangebracht.
  • Vraag advies als de huid nat is wanneer het verband wordt vervangen.
  • Raadpleeg een zorgverlener als de persoon die je verzorgt eczeem of psoriasis heeft of vatbaar is voor andere huidaandoeningen.
  • Let op de conditie van de huid tijdens het gebruik van incontinentiemateriaal. Als de huid bijvoorbeeld rood, pijnlijk of gekwetst wordt, raadpleeg een arts.
  • Was uw handen voor en na het verwisselen van het incontinentie verband

Vermijd het volgende:

  • Aanbrengen van zalven of crèmes tenzij geadviseerd door een professionele zorgverlener.
  • Het gebruik van talkpoeder op gevoelige gebieden, het kan wrijving veroorzaken die de huid kan beschadigen en het kan ook de werking van het verband beïnvloeden.
  • Het dragen van meerdere verbanden tegelijk.