Incontinentie bij mannen

WAAROM HEB IK LAST VAN URINEVERLIES EN HOE KAN IK HET ONDER CONTROLE KRIJGEN?

Urine-incontinentie (UI) of verlies van controle over de blaas, komt vaak voor bij mannen ouder dan 60 jaar: 11-34% ervaart lichte tot ernstige urine-incontinentie. Dit is geen verrassing, urineverlies bij mannen kan een breed scala aan mogelijke oorzaken hebben (zoals een urineweginfectie of een vergrote prostaat). Het kan ook zijn dat je gewoon last hebt van een overactieve blaas. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs urine-incontinentie te zijn. 

Bovendien is dit percentage waarschijnlijk een onderschatting, omdat veel mannen er liever niet over praten, zelfs niet met een gezondheidsdeskundige. Helaas geeft de overgrote meerderheid er de voorkeur aan om in stilte met het ongemak en de stress te leven in plaats van over het probleem te praten en een oplossing te zoeken. De reden hiervoor is een combinatie van schaamte en de misvatting dat urineverlies een onvermijdelijk onderdeel is van veroudering. 

Belangrijk om te weten is dat UI een aandoening is die kan worden gediagnosticeerd en beheerst. Er zijn discrete oplossingen op de markt om problemen met een zwakke blaas te overwinnen. Met incontinentie verbanden speciaal ontworpen voor mannen, kan je je actieve levensstijl vol vertrouwen voortzetten.

OORZAKEN EN SOORTEN URINE-INCONTINENTIE BIJ MANNEN

UI is geen ziekte, maar eerder een symptoom of het resultaat van andere gezondheidsgerelateerde gebeurtenissen in het leven. Omstandigheden die de kans op urineverlies vergroten, zijn onder andere prostaatkanker (waarbij mogelijk een prostaatoperatie nodig is om het te genezen), neurologische problemen, lichamelijke inactiviteit, obesitas, chronisch hoesten, veroudering, enz. 

De soorten UI zijn:

  • Drangincontinentie: onvrijwillig urineren na het voelen van een sterke drang om te plassen en je niet tijdig het toilet kan bereiken
  • Stressincontinentie: urineverlies bij het niezen, hoesten, lachen, enz.
  • Functionele incontinentie: dit is een vorm van ongewild urineverlies waarbij de blaas normaal werkt, maar lichamelijke of psychische beperkingen het moeilijk maken om op tijd het toilet te bereiken
  • Overloopincontinentie: wanneer de blaas niet volledig geleegd wordt en daardoor de urine “overloopt” en je onverwachts urine gaat verliezen
  • Tijdelijke incontinentie: UI als bijwerking van medicijnen of drugs

Je arts zal een behandeling voorschrijven afhankelijk van de oorzaak en het type UI. Dit kan onder meer het vermijden van verzwarende factoren (zoals koffie of alcohol) zijn, oefeningen om je bekkenbodemspieren te versterken. 

Inschrijven voor email

WAT TE DOEN BIJ DIAGNOSE VAN URINEVERLIES

  1. Wees niet bang. Houd er rekening mee dat het bij de meeste mannen van uw leeftijd voorkomt en dat incontinentie beheersbaar is.
  2. Vertrouw op je zorgverlener en praat met hen. Ze zijn ervaren en behandelen dergelijke problemen dagelijks. Ze kunnen je enkele Kegel-oefeningen voorstellen om je bekkenbodemspieren te versterken.
  3. Het belangrijkste is: praat met je dierbaren. Zij zullen je ondersteunen om je te helpen de juiste oplossing te vinden. Vaak is een eerlijk gesprek alles wat nodig is om te gaan van het in ‘stilte ondergaan’ tot het actief behandelen en beheren van de aandoening.
  4. Gebruik geen toiletpapier om het urineverlies op te vangen. Toiletpapier houdt de urine niet vast en kan tot meer frustratie leiden.
  5. Ongeacht het type UI worden incontinentieverbanden die speciaal voor mannen ontworpen zijn, ten zeerste aanbevolen. In eerste instantie vind je het idee misschien niet leuk, maar je zal al snel merken dat de verbanden van vandaag erg comfortabel en discreet zijn. 

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN INCONTINENTIEVERBANDEN

Dit zijn enkele aspecten waarop je moet letten als je verbanden gaat aankopen:

  • Kies producten die speciaal ontworpen zijn voor mannen. Deze zijn breder en meer absorberend in het voorste deel van het product, terwijl vrouwen meer absorptie nodig hebben naar het midden of naar de onderkant van het ondergoed toe. 
  • Zoek naar verbanden die het juiste absorptievermogen hebben volgens je behoeften.
  • Er zijn incontinentieverbanden met geurcontrole.
  • Zachtheid en comfort zijn belangrijk. We raden je aan eerst stalen te proberen voordat je producten koopt.
  • Verbanden van goede kwaliteit zijn dermatologisch getest.
  • De anti-lekbarrières in producten met een zwaardere absorptie kunnen lekkages helpen voorkomen.

PROFESSIONELE OPLOSSINGEN VOOR INCONTINENTIE BIJ MANNEN

iD for men product packages

iD biedt gespecialiseerde producten aan voor mannen die aan bovenstaande vereisten voldoen. Hun ontwerp is volledig aangepast aan de mannelijke anatomie en biedt een optimale bescherming en comfort. iD for men bevat een Power Dry-technologie die unieke eigenschappen heeft, zoals maximale absorptie, geurbestrijding, vorm en grootte aangepast per absorptieniveau & een anti-lekbarrière voor de zwaardere absorptie (level 3) om ervoor te zorgen dat gemengde incontinentie geen invloed heeft op je dagelijkse leven.