Hulp aanvaarden als je vindt dat je incontinentie erger wordt

Als je last hebt van blaaszwakte en vooral wanneer je vindt dat je incontinentie erger wordt, voel je je soms erg beschaamd. Het is iets waar velen van ons niet over willen praten en het geeft je het gevoel niet volledig jezelf te kunnen zijn. Dat maakt het dan weer moeilijk om de stap naar hulp te zetten.

Maar wat als we ons nu eens op de positieve aspecten zouden focussen? Als je op zoek gaat naar hulp voor je ongemakjes kan je al iets beter met de situatie omgaan omdat je een beroep doet op mensen en hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen. Maar het aanvaarden van hulp zorgt er vooral voor dat je weer volop van het leven kunt genieten.

Waarom zijn we bang om hulp te zoeken?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we het moeilijk vinden om hulp te vragen, vooral wanneer we vinden dat onze incontinentie erger wordt. Ten eerste voel je misschien wat schaamte over je symptomen en denk je dat het zoeken naar hulp je minder zelfstandig maakt. We voelen ons vaak beschaamd wanneer we denken dat onze handelingen niet aan de verwachting van onze omgeving voldoen[1]. Dat kan het moeilijk maken om hulp te zoeken, omdat we leven in een maatschappij die ons aanmoedigt om ‘zelfstandig’ te zijn. Hulp vragen zal ervoor zorgen dat je zelfstandiger wordt. ervoor zorgen dat je zelfstandiger wordt.

Daarnaast voelen sommige mensen zich beschaamd over hun blaaszwakte omdat ze denken dat ze zichzelf niet goed onder controle kunnen houden. Bij iD willen we benadrukken dat fysieke symptomen van deze aard niets te maken hebben met een gebrek aan zelfcontrole. Dit mag dan ook niet langer een taboe zijn.

Ten tweede heb je misschien het gevoel dat je als enige deze symptomen ervaart, iets wat totaal niet het geval is. In werkelijkheid zijn er miljoenen mensen die last hebben van een zwakke blaas. De Britse nationale gezondheidszorg schat dat tussen drie en zes miljoen mensen in het VK te maken hebben met een bepaalde vorm van urine-incontinentie.2

Hoe hulp vragen (en aanvaarden)

Wees eerlijk

… met jezelf en met anderen. Eerlijk zijn betekent eerst dat je moet aanvaarden dat je hulp nodig hebt en dat hulp krijgen ok is. Eerlijkheid betekent ook dat je je beste vrienden en familieleden laat weten hoe je je voelt en wat je een beter gevoel geeft. Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen:

  • “Ik vind het leuk als je me belt. Het helpt me om mijn hart te luchten!”
  • “Bedankt om met me te gaan winkelen. Ik waardeer het echt dat je rekening houdt met mijn toiletpauzes.”
  • “Ik zou graag een blokje met je willen gaan joggen maar soms heb ik dan last van ongecontroleerde ongemakjes. Zou je het misschien leuk vinden om een wandeling te maken?”

Eerlijk zijn over je gevoelens boezemt je misschien wat schrik in. Maar je hoeft niet al je gevoelens ineens bloot te geven. Zeg gewoon duidelijk waar het op staat.

Wees specifiek

Het is belangrijk om iemand te laten weten wanneer en of je hulp nodig hebt om een sterke relatie uit te bouwen en te onderhouden. Hierdoor blijf je zelfstandig en behoud je de controle. Als je specifieke aanwijzingen geeft om geholpen te worden, kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen:

  • “Ik moet een verjaardagscadeau voor mijn kleindochter kopen maar ik voel me soms wat verlegen als ik alleen de stad inga. Wil je misschien met me meegaan?”
  • “Ik moet iets gaan halen bij de apotheek maar ik voel me er niet goed bij. Kun jij misschien halen wat ik nodig heb en het bij mij afzetten?”
  • “Ik zou het heel fijn vinden om bij je te komen eten, maar kruidige gerechten irriteren mijn blaas. Zou je het erg vinden als ik je help bij het samenstellen van het menu of als ik iets meeneem wat ik zonder problemen kan eten?”

Specifiek zijn is niet altijd eenvoudig maar het heeft zijn voordelen. Door je enkel door anderen te laten helpen als je erom vraagt, krijg je een beter idee van wat je kan doen.

Wij van iD willen je ook graag helpen. Al meer dan 40 jaar lang bieden we dermatologisch geteste en kwaliteitsvolle producten tegen een schappelijke prijs. Onze producten zijn gemaakt van lichte en ontzettend comfortabele materialen om op een discrete manier volop van het leven te genieten.

Nog vragen? Onze klantendienst helpt je graag verder met je vragen over onze producten.


1 „The Psychology of Embarrassment, Shame, and Guilt“, N. Burton, 26. August 2014, Quelle: https://www.psychologytoday.com/us/blog/hide-and-seek/201408/the-psychology-embarrassment-shame-and-guilt