Hoe zorgen voor een patiënt met de ziekte van Parkinson en urine-incontinentie

De ziekte van Parkinson is een degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel waarvoor geen remedie bekend is. Het is een hersenaandoening die langzaam verloopt, maar patiënten ervaren vaak meerdere fysieke ‘niet-motorische’ symptomen, waaronder urine-incontinentie en darmaandoeningen. Voor zorgverleners kan het een uitdaging zijn om nauwkeurige zorg te bieden aan patiënten met Parkinson en urine-incontinentie. Daarom hebben we een lijst met eenvoudige tips samengesteld voor een goede verzorging.

Hoewel niet alle Parkinsonpatiënten incontinentieproblemen zullen ontwikkelen, hebben zij meer kans op blaasproblemen dan patiënten van vergelijkbare leeftijd zonder deze aandoening.[1]

Aandrangincontinentie resulteert uit het onstabiel worden van de detrusor of blaasspier, die ontspant zodat de blaas zich kan vullen en samentrekt om urine te verdrijven. De spier gaat onregelmatig samentrekken en met slechts kleine hoeveelheden urine in de blaas.

Fysieke problemen, zoals verminderde mobiliteit, vooral naarmate Parkinson vordert, kunnen het moeilijk maken om op tijd naar het toilet te gaan, met aandrangincontinentie als gevolg.

Moeilijkheden met het praktische gebruik van het toilet, zoals de kleding losmaken en op het toilet zitten, kunnen ook leiden tot aandrangincontinentie als de blaas onvrijwillig begint samen te trekken. Een frequente behoefte om ‘s nachts naar het toilet te gaan (nycturie) of nachtelijke incontinentie (enuresis nocturna) kan leiden tot slaapstoornissen. Het is vermeldenswaard dat de urineproductie ’s nachts toeneemt naarmate we ouder worden.[2]

Recent is aangetoond dat ’s nachts vaak opstaan het meeste voorkomende, niet-motorische symptoom is dat patiënten met de ziekte van Parkinson treft, alsook een verhoogd risico op vallen. ’s Nachts dringend moeten plassen, is iets dat echt moet worden beheerd om goede zorg te garanderen.[3]

Er zijn stappen die verzorgers kunnen nemen om de effecten van urine-incontinentie voor Parkinsonpatiënten te beperken. Hieronder staan enkele verzorgingstips voor thuis.

Voeding en levensstijl

Om de blaas en de darmen gezond te houden, is het essentieel om een gezonde en evenwichtige voeding met vezels te handhaven. Vloeistoffen zijn zeer belangrijk om de darm te reguleren en bewegingsstoornissen te verhelpen. Probeer cafeïne, koolzuurhoudende dranken en alcohol te vermijden, omdat deze diuretica de blaas kunnen irriteren.

Inschrijven voor email

Stel een routine op

Het creëren van een regelmatige routine kan ongelukken helpen voorkomen. Eet en drink op regelmatige tijdstippen en maak er een gewoonte van om na elke maaltijd naar het toilet te gaan. Beperk het drinken voor het slapengaan om nachtelijke ongelukken te voorkomen, maar zorg ervoor dat er overdag voldoende vocht is geconsumeerd.

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen kunnen de spieren versterken, de blaas onder controle houden en urineverlies voorkomen. Regelmatige training van de bekkenbodemspieren kan zeer effectief zijn bij het voorkomen van urine-incontinentie.

Incontinentieproducten

r zijn veel incontinentieproducten op de markt die u en uw patiënt kunnen helpen bij het oplossen van problemen rond blaaszwakte. Kies altijd voor absorberende oplossingen die comfortabel zijn en die veiligheid bieden met een maximale absorptie. Matrasbescherming wordt aanbevolen als er ’s nachts een risico op urineverlies in bed bestaat. Deze tips voor ’thuis’ helpen u om voor een patiënt met Parkinson en urine-incontinentie te zorgen. Maar als u ernstige problemen ondervindt bij het omgaan met Parkinsonpatiënten, raden we u aan onmiddellijk een arts of een medische professional te raadplegen. We raden u ook ten zeerste aan om met uw medische professional te praten voordat u het voedingspatroon wijzigt en/of een trainingsregime voor de patiënt gaat volgen, zoals voorgesteld in dit artikel.


[1] https://www.parkinsons.org.uk/information-and-support/bladder-and-bowel-problems

[2] https://www.epda.eu.com/about-parkinsons/symptoms/non-motor-symptoms/bladder-problems/

[3] https://www.nafc.org/parkinsons-disease