Hoe urineweginfecties tijdens de winter voorkomen?

Maakt de winter jou ongerust omtrent het risico voor urineweginfecties (UWI’s)? Hoewel het waar is dat koude temperaturen deze aandoening kunnen veroorzaken, kun je preventieve maatregelen nemen om er effectief mee om te gaan. Ontdek meer over de relatie tussen urineweginfectie en de koude in dit artikel! 

Hoe veroorzaakt de winter UWI? 

De winter leidt niet alleen tot ademhalingsproblemen en een droge huid, maar ook tot UWI.i Vele studies hebben het verband aangetoond tussen UWI’s en het koude weer, waarbij UWI’s dikwijls het gevolg zijn van urine-afscheiding (diurese) veroorzaakt door de koude.ii Koude diurese is de methode van je lichaam om onderkoeling te voorkomen door de bloedtoevoer naar je huid te verminderen en deze rond je organen te concentreren om ze warm te houden.  

Wanneer de bloedvaten samentrekken om meer bloed rond je interne organen te laten stromen, stroomt er meer bloed door je lichaam, vooral door de nieren. Wanneer de nieren meer afval uit je bloed moeten filteren, produceren ze uiteindelijk meer urine dan hun normale capaciteit. Daardoor ervaar je een verhoogde drang om te urineren als het koud is. 

Winter koudte ongelukkig

Urineweginfecties: de symptomen

Maar, als je in de winter niet gehydrateerd blijft, hebben je nieren niet genoeg vloeistof om het afval te filteren. En, afval dat lang in je urinewegen blijft, kan leiden tot een blaasontsteking. De algemene symptomen en symptomen van UWI’s zijn als volgt:iii 

  • Meer urineren 
  • Brandend gevoel of ongemak in de onderbuik tijdens het plassen 
  • Je blaas niet volledig kunnen legen 
  • Vieze urinegeur 
  • Bloed in de urine 
  • Troebele of donkere urine 
  • Koorts 

Bovendien kan koud weer niet alleen UWI’s veroorzaken, maar ook problemen in de onderliggende lagere urinewegen, zoals achtergebleven urine, aandrangincontinentie en overmatig plassen ’s nachts.iv 

Winter familie gelukkig

Wat te doen om urineweginfecties tijdens de winter te voorkomen? 

Gelukkig is het mogelijk om een urineweginfectie als gevolg van door koude geïnduceerde diurese te vermijden. Volg deze 7 tips om UWI te voorkomen: 

  1. Drink elke dag 8 glazen water. Door jezelf gehydrateerd te houden, kunnen je urinewegen giftig afval effectief wegspoelen. 
  2. Houd je plas niet te lang op. Ga plassen zodra je de drang voelt om naar het toilet te gaan om het risico op blaasontsteking te verminderen.  
  3. Veeg jezelf schoon. Veeg na het plassen je zitvlak van voren naar achteren schoon. Zorg ervoor dat het schoon en droog blijft om te voorkomen dat bacteriën rond je anus in je plasbuis (urethra) terechtkomen. 
  4. Draag katoenen ondergoed. Katoen is een ademende stof waardoor je kruis droog blijft. Te veel vocht in dat gebied kan een perfecte voedingsbodem voor ziekteverwekkende bacteriën vormen. 
  5. Verhoog je inname van vitamine C.v Deze versterker van het immuunsysteem kan bescherming bieden tegen UWI. Het werkt door het zuurgehalte van je urine te verhogen en de bacteriën, die infecties kunnen veroorzaken, uit te roeien. Natuurlijk zijn fruit en groenten zoals sinaasappels, kiwi, rode paprika en grapefruit de beste manier om je dagelijkse vitamine C-inname te verhogen.  
  6. Neem D-mannose op in je dieet. D-mannose is een soort suiker die als voedingssupplement wordt gebruikt voor mensen met actieve en frequente UWI’s. Het heeft antibacteriële eigenschappen, die kunnen voorkomen dat E. coli bacteriën zich aan cellen in de urinewegen vasthechten. Een studie heeft aangetoond dat D-mannose het verhoogde risico op infectie bij vrouwen met frequente UWI’s kan verlagen.vi Dit gezegd zijnde, kan het ook helpen om urine-gerelateerde infecties te voorkomen. De juiste dosering is echter een belangrijke factor bij de effectieve behandeling van UWI, dus raadpleeg je arts voordat je D-mannose inneemt. 
  7. Eet veenbessen. Rauwe veenbessen (cranberries) en veenbessensap zijn altijd gebruikt als een natuurlijke remedie tegen UWI’s. Deze vruchten zijn rijk aan proanthocyanidinen, een chemische verbinding die kan voorkomen dat bacteriën (E. coli, bijvoorbeeld) zich aan de blaas hechten.vii Dus, veenbessen kunnen een mogelijke blaasontsteking dwarsbomen en de UWI-frequentie verminderen. 
Inschrijven voor email

*Alle tips in dit artikel zijn algemeen van toepassing. We raden je aan om vooraf het nodige advies van je zorgverlener in te winnen.  


i Bladder Infection and Cold Weather – Is there a Link? 

ii There is a Reason You Have to Pee More in Cold Weather 

iii Urinary Tract Infection (UTI) 

iv Cold Stress Induces Lower Urinary Tract Symptoms 

v Management of Recurrent Urinary Tract Infections in Healthy Adult Women 

vi Use of D-Mannose in Prophylaxis of Recurrent Urinary Tract Infections (UTIs) in Women 

vii Inhibitory Activity of Cranberry Juice on Adherence of Type 1 and Type P fimbriated Escherichia coli to Eucaryotic Cells