Hoe een goede hydratatieroutine en hygiëne behouden in de winter?

Ga je vaker dan normaal plassen als het koud is? Worden de ongemakjes met je blaas erger tijdens de wintermaanden? Als je ja hebt geantwoord op deze vragen, ervaar je waarschijnlijk een fenomeen dat koude diurese wordt genoemd. Dit komt erop neer, dat het toenemen van plassen wordt veroorzaakt door koude temperaturen.i 

Stel je de hoeveelheid vloeistof voor die je op een dag verliest, wanneer je zowel blaaszwakte als koude diurese hebt. Dit verhoogt zelfs het risico op uitdroging, wat kan leiden tot urineweginfecties. Daarom moet het behouden van je dagelijkse hydratatieroutine en hygiëne je hoogste prioriteit zijn. Als dit moeilijk voor je is, maak je geen zorgen. We zijn er voor je! 

In dit artikel delen we enkele bewezen tips voor het beheren van blaaszwakte tijdens de koudere maanden. Handig voor zowel op het werk als thuis. 

Controleer de kleur van je urine 

Hoewel 8 glazen water per dag drinken de norm is, moeten sommige mensen misschien meer drinken om goed gehydrateerd te blijven. De eenvoudigste manier om te weten of je voldoende vloeistoffen drinkt, is door de kleur van je urine te controleren. Is deze lichtgeel of kleurloos, dan ben je gehydrateerd. Maar, is de kleur donker of oranje, dan moet je mogelijk je waterinname verhogen.ii Dit helpt ook je urinewegen om irriterende stoffen uit je blaas te verwijderen. 

Blijf goed gehydrateerd 

Deze tip lijkt wellicht logisch, maar water doet veel meer belangrijke dingen voor je lichaam dan je misschien beseft. Gehydrateerd blijven, helpt je lichaamstemperatuur te reguleren, gewrichtsontsteking te verminderen en giftig afval uit je systeem te verwijderen. 

Naast water, is het ook het beste om fruit en groenten te eten met een hoog watergehalte, zoals komkommer, tomaten, watermeloen, sla en zelfs soepen. Breng je het grootste deel van je tijd buiten door, neem dan altijd een fles water mee. Drink in de sportschool water vóór, tijdens en na het sporten. Houd ook een fles sportdrank bij de hand om koolhydraten en elektrolyten aan te vullen die je tijdens het sporten verliest. Heb je last van kleine ongemakjes tijdens lichamelijke activiteit, neem dan wat extra inlegverbanden voor volwassenen mee om onopvallend ongelukjes te beheren. 

Tot slot, erken altijd de symptomen van uitdroging om gezondheidscomplicaties te voorkomen, inclusief urineweginfectie. Deze omvatten een droge mond, extreme dorst, duizeligheid, vermoeidheid, verwarring en hoofdpijn.iii Heb je alle symptomen gecontroleerd, ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis om je te laten behandelen. 

Beperk cafeïnehoudende en alcoholische dranken 

Als je elke dag goed gehydrateerd wilt blijven, betekent dit ook dat je kleine offers moet brengen om dit te bereiken. We weten hoe moeilijk het is om nee te zeggen tegen warme chocolademelk, thee, whisky of koffie tijdens de koudere wintermaanden, maar deze drankjes zijn bekende diuretica, wat betekent dat ze je blaas irriteren en de symptomen van blaaszwakte kunnen verergeren. 

Voor de meeste mensen is een drankje met ongeveer 200 tot 300 mg cafeïne veilig, maar dit is misschien niet het geval voor sommige personen met een zwakke blaas.iv We raden je aan om je arts te raadplegen voor advies over hoeveel cafeïne je per dag mag consumeren. 

Beoefen blaastrainingstechnieken 

Tijdens het reizen is het ongemakkelijk om vaak te moeten plassen gevolgd door onvrijwillige lekkage, vooral als je geen toilet in de buurt hebt om je op te knappen. Door je blaas te trainen om de plas nog 5 minuten op te houden of op gepaste tijden te reageren, kun je dergelijke ongemakjes voorkomen. 

Oefeningen voor de blaas, zoals Kegel en knijpen & loslaten, zijn enkele van de effectieve manieren om je blaas opnieuw te trainen.v Ga gewoon rechtop zitten, til je sluitspieren gedurende 3 seconden op en laat los. Herhaal dit 10 keer en doe het twee keer per dag gedurende 3 tot 6 maanden. 

Inschrijven voor email

Blijf schoon en droog 

Je huid kan gevoelig zijn voor de irriterende stoffen in je urine. Bovendien kan deze ziekteverwekkende bacteriën bevatten, die opnieuw in je plasbuis (urethra) kunnen komen als ze niet worden weggeveegd na het plassen. 

Maak er daarom een gewoonte van om je zitvlak schoon en droog te vegen na het plassen om huidproblemen en urineweginfecties te voorkomen. Vervang je absorberende verband als het zijn capaciteit heeft bereikt. Regelmatig de handen wassen is net zo belangrijk als het gaat om het verlagen van het besmettingsrisico door virussen, die griep (influenza), een rhinovirus- of enterovirusinfectie en andere aandoeningen van de luchtwegen kunnen veroorzaken. 

Tot slot, om een goede hygiëne op het werk of waar dan ook te handhaven, zorg ervoor dat je dicht bij de badkamer of het toilet zit, zodat je het op tijd haalt. En plan je toiletbezoeken (bijv. elke 3 uur tijdens een reis). Als je lekkage zoveel mogelijk kunt voorkomen, ben je minder vatbaar voor infecties.  

Neem een pakket met beschermingshulpmiddelen mee 

Als je zwakke blaas ervoor zorgt dat je matige tot zware lekkage hebt, zorg er dan voor dat je altijd een pakket met beschermingshulpmiddelen bij je hebt, vooral als je reist. Steek in je reistas wat extra kleding, katoenen ondergoed, absorberende verbanden, reinigingsdoekjes, handdoeken, voorgeschreven medicijnen en/of een katheterisatie kit (voor mannen).  

Nu ben je misschien nieuwsgierig om te weten of het dragen van een verband huidinfectie en geur kan veroorzaken. Wel ja, dat is mogelijk. Maar dit hangt meestal af van de kwaliteit van de gebruikte materialen en hygiëne. Als je verband niet erg absorberend is, heb je waarschijnlijk al na een klein ongemakje een verhoogde vochtigheidsgraad, wat kan leiden tot huidirritatie en microbiële groei.vi  

Gelukkig hebben wij een breed assortiment super absorberende beschermingshulpmiddelen voor mannen, vrouwen en kinderen. Ontworpen voor alle maten en met de discretie van de persoon in gedachten, hebben we verschillende verbanden voor meerdere niveaus van blaaszwakte: licht, matig en zwaar. Ze zijn ook gemaakt van ademende en dermatologisch geteste materialen voor maximaal comfort. 

Wil je nog meer tips lezen? Bekijk onze andere artikels hier

Om te winkelen voor beschermend ondergoed, klik hier