Hoe controleer je blaaszwakte in de winter en tijdens de feestdagen?

2020, een stresserend en moeilijk jaar voor ons allemaal, loopt op zijn einde. De feestdagen staan voor de deur. Waarschijnlijk ben je al bezig met de kerstplanning en voel je de stress stilaan toenemen. Vanwege de COVID-19-pandemie hebben velen van ons nog geen planning kunnen maken. Bovendien zullen veel mensen hun vrienden en familie tijdens de feestdagen moeten missen. Het wordt dan ook geen jaar zoals anders. We begrijpen dat het een hele uitdaging kan zijn om je blaaszwakte in de winter onder controle te houden. De uitzonderlijke eindejaarsperiode die eraan komt, maakt de uitdaging alleen maar groter.  

In dit artikel geven we je alvast enkele tips om je te helpen.  

Blaaszwakte in de winter controleren terwijl je de feestdagen plant … 

Deel verantwoordelijkheden 

Heb je een grote bubbel? Dan is het plannen van de feestelijkheden een hele klus. Voor mensen met blaaszwakte is die uitdaging alleen maar groter. In plaats van alles zelf te organiseren, kun je aan de mensen uit je bubbel vragen om een gerecht of dessert te maken. En als je niet goed weet wat je onder de kerstboom moet leggen, vraag je best wat tips aan elkaar om het perfecte cadeau te vinden. Misschien kun je je familieleden wel vragen om een verlanglijstje op te stellen of om lootjes te trekken? Vanwege de pandemie is het budget voor sommigen dit jaar misschien wel wat beperkter. Je gaat dit jaar niet je volledige familie kunnen zien. Zorg er dan ook voor dat je op voorhand de tijd neemt om pakketjes te versturen. Behoor je tot een risicogroep? Vraag dan aan de mensen uit je bubbel om je helpen bij het kopen van cadeau’s en verpakkingsmateriaal. Vraag hen gerust ook om de geschenkjes te verzenden.  

Zet je lichaam niet onnodig onder druk 

Druk kun je op verschillende manieren ervaren. Zware fysieke activiteit, fysieke stress van een ziekte en mentale stress kunnen je energieniveau snel doen dalen. Bij mensen met blaaszwakte kan een hoog stressgehalte leiden tot meer lekkages en ongelukjes. Probeer de stress tijdens de feestdagen te beperken door minder of niet te reizen (indien mogelijk) en niet te overdrijven met decoratie. Het is het idee – niet het werk – dat telt. 

Inschrijven voor email

Als je tijdens de feestdagen in je eigen land mag reizen 

iD beveelt je uiteraard aan om je te houden aan de richtlijnen van je lokale regering met betrekking tot reizen, samenkomen met anderen en social distancing. Ben je van plan in je eigen land te reizen, bijvoorbeeld naar een tweede verblijf of naar een verlaten plek waar je haast alleen bent? Wij geven je alvast enkele tips:  

Neem extra beschermingsproducten mee 

Neem voldoende beschermingsproducten mee zodat je je producten minstens elke vier tot zes uur kunt verschonen.1 Vergeet ook je reinigingsmelk niet om je onderweg steeds comfortabel te voelen. 

Sla geen toiletbezoeken over 

De stress tijdens het reizen in de winter maakt je reis van punt A naar punt B vaak niet eenvoudig. Ga je echter niet naar het toilet, dan kan dat leiden to meer lekkages maar ook urineweginfecties. Neem dan ook de tijd om regelmatig een toiletbezoek in te plannen. Apps zoals Flush en SitOrSquat kunnen je helpen om wereldwijd schone en goed uitgeruste toiletten te vinden. Houd er wel rekening mee dat sommige openbare toiletten momenteel gesloten zijn2. Verkeersapps zoals Waze helpen je dan weer om druk verkeer te omzeilen en efficiënt te reizen.   

Hoe controleer je blaaszwakte in de winter tijdens de feestdagen … 

Let op wat je eet 

Uitgebreide feestmaaltijden bevatten vaak alcohol, koolzuurhoudende dranken of soms zelfs pikant voedsel. Blaasirritatie luurt in dat geval om de hoek. Vul, indien mogelijk, je bord met groenten met een laag zuurgehalte, granen en andere volkorenvoeding. Voeding en dranken voor een gezonde blaas zorgen ervoor dat je met weinig lekkages van de feestdagen kunt genieten. Probeer ook de hoeveelheid cafeïne te verminderen (ook al is het verleidelijk als het feest tot in de vroege uurtjes duurt). Kies in plaats van een kop koffie voor een heerlijke warme chocolademelk omdat melk je symptomen kan verlichten3

Vergeet niet om voldoende te drinken 

Tijdens de drukte van de feestdagen vergeet je misschien snel om voldoende water te drinken. Voor mensen met blaaszwakte is water cruciaal om lekkages en aandrang te vermijden en urineweginfecties te voorkomen4. Zorg ervoor dat je doorheen de dag voldoende water drinkt.  

Met een uitgebreid assortiment dermatologisch geteste producten streven we naar discrete oplossingen voor deze bijzondere feestdagen. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod, ontwikkeld om je volop van het leven te laten genieten.


1 „How Often Should I Change My Incontinence Pad?“ Holistic Incontinence, 2. Mai 2019. Quelle: https://www.holisticincontinence.com.au/blogs/news/how-often-should-i-change-my-incontinence-pad#:~:targetText=If%20you%20use%20incontinence%20pads,4%2D6%20times%20a%20day.&targetText=You%20should%20always%20change%20an%20incontinence%20pad%20when%20it%20is%20wet.

2 „The Best Bathroom Locator Apps.“ National Association for Continence, 26. Feb. 2018. Quelle: https://www.nafc.org/bhealth-blog/the-best-bathroom-locator-apps

3 „Soothe bladder pain with these foods“, Urology Specialists of Georgia, 22. Juni 2015, Quelle: https://www.usofga.com/general/soothe-bladder-pain/

4 „Incontinence – Prevention Tips“ Better Health Australia, ohne Datum. Quelle: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/incontinence-prevention-tips