Gezondheidstips voor de herfst

Wanneer de seizoenen veranderen en de bladeren beginnen te vallen, voel je een natuurlijke drang om jezelf warm in te pakken en tijd te maken voor een dosis self-care. Vanuit die gedachte hebben we onze beste holistische gezondheidstips voor de herfst verzameld.

Stem je voeding af op de herfst

Nu de dagen korten en het weer kouder wordt, kan het verleidelijk zijn om veel te eten, en al zeker tijdens de feestdagen. In de herfst is het echter even belangrijk als in de andere seizoenen om gezond te eten. Dit zijn onze tips:

  • verhoog de inname van vitamine D. In de lente en de zomer halen we onze vitamine D grotendeels uit zonlicht. Deze vitamine is belangrijk omdat ze het humeur en de bloeddruk regelt en infecties1 tegengaat. Omdat er in de herfst minder zon is, kan het nuttig zijn om een supplement2 te nemen.
    
  • vermijd drankjes met cafeïne. Het is verleidelijk om veel koffie te drinken aangezien dit het seizoen van de Pumpkin Spiced Latte is, maar cafeïne heeft verscheidene negatieve effecten op het lichaam. Dat is zeker het geval als je blaasproblemen hebt, want van cafeïne moet je plassen en de zuurtegraad van koffie kan de blaas irriteren3. Lees ons artikel over koffie en blaasproblemen als je meer wilt weten over de effecten van cafeïne op de blaas.
    
  • drink voldoende water. Omdat er tijdens de herfstmaanden minder zon is, denk je misschien dat je minder water moet drinken. Maar niets is minder waar! Ook in deze tijd van het jaar blijft het belangrijk om voldoende vocht op te nemen.
    
  • vermijd grote hoeveelheden suiker. Het kan moeilijk zijn om aan de verleiding te weerstaan en de zoete lekkernijen van dit seizoen links te laten liggen, maar te veel suiker is heel slecht voor je gezondheid. Aan volwassenen wordt aanbevolen om niet meer dan 30g toegevoegde suiker per dag te consumeren.4
Fietsen in de herfst

Blijf ook in de herfst actief

Je hebt waarschijnlijk meer zin om onder een warm dekentje te kruipen en de hele dag tv te kijken, maar ook tijdens de herfstmaanden is het belangrijk om in beweging te blijven. Als het te koud is om naar buiten te gaan, kun je ook het volgende proberen:

  • stap over op binnensporten zoals yoga of pilates. Het wordt aanbevolen om twee keer per week krachtoefeningen te doen5. Dankzij hun lage impact zijn die ook bijzonder geschikt voor mensen met een zwakke blaas. Als je tijdens het sporten toch een lekkage  zou hebben, dan vind je in ons iD-assortiment incontinentieproducten gegarandeerd een geschikte oplossing, ongeacht de tijd van het jaar.
  • kleed je warm aan. Als je toch buiten gaat sporten, vergeet dan niet om je warm in te pakken. In eerste instantie heb je het waarschijnlijk te warm en voel je je wat ongemakkelijk, maar het is belangrijk dat je geen kou vat, want dat is niet goed voor je gezondheid.
  • vergeet je zonnecrème niet. Als we met een beetje geluk een mooie nazomer krijgen, zorg er dan voor dat je beschermd bent tegen de zon!

Bereid je voor op het griep- en verkoudheidsseizoen

Jammer genoeg luidt de herfst ook de start van het griep- en verkoudheidsseizoen in. Het is dus heel belangrijk dat je goed voorbereid bent. Denk eraan om regelmatig je handen te wassen en in een zakdoekje te niezen of te hoesten. Maak ook tijdig je afspraak voor een inenting tegen de griep en pneumonie als je daarvoor in aanmerking komt. Als je pech hebt en toch ergens een kwaaltje opdoet, dan is er jammer genoeg weinig wetenschappelijk bewijs dat supplementen zoals vitamine C, echinacea en look echt helpen om infecties af te weren6. Volg in plaats daarvan deze tips:

  • rust en slaap voldoende
  • houd jezelf warm
  • drink voldoende water
  • gorgel met zout water als je een zere keel hebt7
Beschermen tegen griep en koudte

Bereid je voor op de feestdagen door te rusten

Door de aanloop naar de feestdagen is de herfst natuurlijk een drukke tijd van het jaar. Toch is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt om te rusten. Hier zijn enkele tips voor een goede slaaphygiëne:

  • hanteer een vast uur en een vaste routine om te gaan slapen
  • neem een warm bad
  • doe relaxatie-oefeningen en luister naar ontspannende muziek
  • lees een boek
  • vermijd smartphones, tablets en andere schermen
  • houd de slaapkamer koel8

Als je deze gezondheidstips volgt, ben je tiptop voorbereid op de herfst. Maar vergeet vooral niet om voldoende tijd te nemen om voor jezelf en je gezondheid !

Inschrijven voor email

Bronnen

1 “Vitamin D Deficiency”, Cleveland Clinic, 16 October 2019, Bron: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d–vitamin-d-deficiency
2 “Vitamin D”, NHS, 3 August 2020, Bron: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
3 “Caffeine: It could be affecting your bladder”, NHS, n.d., Bron: https://publicdocuments.sth.nhs.uk/pil2858.pdf
4 “Sugar: the facts”, NHS, 14 July 2020, Bron: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/
5 “Exercise”, NHS, 4 August 2021, Bron: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/
6 “Common cold”, NHS, 4 February 2021, Bron: https://www.nhs.uk/conditions/common-cold/
7 Ibid
8 “How to get to sleep”, NHS, 22 July 2019, Bron: https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/how-to-get-to-sleep/