Focus op de gezondheid van mannen: prostaatkanker en blaaszwakte

Wist je dat prostaatkanker bij mannen de op één na meest voorkomende kankerdiagnose en wereldwijd de vijfde belangrijkste doodsoorzaak is1? Sommige wetenschappers schatten dat de helft van alle mannen tegen 2124 prostaatkanker zal hebben of gehad hebben2. Deze feiten zijn alarmerend. Er is een sterke behoefte om hierover te spreken en om meer bewustzijn te creëren voor het probleem. 

Maar, wat is nu het verband tussen prostaatkanker en blaaszwakte? Hoe kunnen we prostaatkanker voorkomen en behandelen? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen, evenals tips voor het beheersen van blaaszwakte bij mannen en hulpmiddelen voor het ondersteunen van de gezondheid van mannen. 

Prostaatkanker en blaaszwakte 

Prostaatkanker en zwakte van de blaas gaan hand in hand. Aandrangincontinentie – of de aandrang voor frequent plassen – is zelfs een van de eerste symptomen die professionals vaststellen bij het diagnosticeren van prostaatkanker3

Prostaatkanker veroorzaakt blaaszwakte op de volgende manieren: 

  1. De kanker drukt op de blaas en belast de urethra (een buis die urine van de blaas uit het lichaam voert) en de spieren van de urinewegen. 
  2. De kanker verspreidt zich van de prostaat naar de blaas. Blaaskanker maakt slechts 5% van de nieuwe kankerdiagnoses uit, maar mensen met prostaatkanker hebben een verhoogd risico4

Dit gezegd zijnde, blaaszwakte betekent niet noodzakelijk dat je prostaatkanker hebt. Er zijn verschillende andere factoren die bijdragen aan zwakte van de blaas (en het komt vaker voor dan je misschien denkt).  Veroudering, obesitas en bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen allemaal een impact hebben. Ondervind je nieuwe problemen of verslechtering rond ongecontroleerde lekkage, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts: een vroege diagnose leidt tot een vroege behandeling en tot positievere resultaten5.  

Ben je ouder dan 50 jaar, bespreek dan ook een jaarlijkse PSA-test met je arts, een effectief maar toch eenvoudig diagnostisch hulpmiddel. 

Inschrijven voor email

Prostaatkankerbehandeling en blaaszwakte 

Twee van de meest voorkomende behandelingen voor prostaatkanker zijn bestraling en prostatectomie. Van beide is bekend dat ze milde tot matige blaaszwakte veroorzaken. Hieronder lees je waarom: 

In geval van bestraling… 

  • De blaas en urethra worden bestraald. 
  • Hoewel de blaas en urethra relatief resistent zijn tegen de effecten van bestraling, kunnen ze tijdens het bestralingsproces geïrriteerd raken6. Deze irritatie kan lekkage veroorzaken. 

In geval van prostatectomie… 

  • De blaas wordt naar beneden getrokken. 
  • De spieren rond de urethra raken geïrriteerd of beschadigd. 
  • De meeste patiënten ervaren lekkage vlak na voltooiing van de ingreep. Mannen met beschadigde spieren rond de urethra kunnen chronische milde lekkage ondervinden, wat neerkomt op één verband per dag7

Maar, prostaatkanker leidt niet noodzakelijk tot blaaszwakte. Bij de meeste mensen herstellen de blaas- en urinewegspieren zich in minder dan een jaar tijd. 

Hulpmiddelen bij blaaszwakte 

Blaaszwakte kan een zeer traumatische ervaring zijn. Maar, denk eraan dat er duizenden mannen zijn die soortgelijke problemen hebben.  Mannen die van een zwakke blaas last ondervinden, kunnen het volgende doen: 

  • Praat met een zorgverlener om het niveau van blaaszwakte en de behoeften te helpen bepalen. 
  • Gebruik verbanden die aangepast zijn aan de mannelijke anatomie of absorberende optrekbroekjes om ongemakjes op te vangen. “Snelle oplossingen”, zoals toiletpapier, irriteren de urethra en kunnen lekkage verergeren. 
  • Houd een actieve levensstijl aan. Een gezond voedingspatroon en weinig belastende activiteiten voorkomen overgewicht, een aandoening die blaaszwakte verergert. Kegeloefeningen versterken de bekkenbodem en hebben aangetoond dat ze de symptomen van een zwakke blaas verbeteren. 
  • Drink veel water. Gehydrateerd blijven voorkomt dat de urine zich in de blaas concentreert, voorkomt ook de aandrang om te plassen en kleine ongemakjes. 

Blaaszwakte is niet alleen een probleem bij vrouwen. Naast onze missie om het hele jaar over de gezondheid van mannen te praten, hebben we ook een reeks blogartikelen en een assortiment hulpmiddelen speciaal voor mannen ontworpen. 

Om het bewustzijn over de gezondheid van mannen en prostaatkanker te vergroten, volg onze blog en ga mee de dialoog over de gezondheid van mannen aan!