Een korte geschiedenis van de verpleging

Vanwege de Internationale Dag van de Verpleging in mei, wilden we verpleegsters in de kijker zetten door aandacht te besteden aan de geschiedenis van de verpleging als beroep. Verpleegsters zijn ontzettend belangrijk in de medische zorg. We willen dan ook onze waardering tonen!

Een bescheiden afkomst

Het Engelse woord ‘nurse’ (verpleegster) komt van het Latijnse woord nutire, wat “zuigen” betekent. Dat komt omdat het woord ‘nurse’ vooral gebruikt werd voor zoogsters. Aristocratische vrouwen vonden borstvoeding niet stijlvol en riepen de hulp van laagopgeleide vrouwen in om hun baby’s te voeden. Vandaag dragen verpleegsters zorg voor zieke en gewonde mensen en mensen met een handicap. De geschiedenis van de verpleegkunde tot het beroep van vandaag is wel een fascinerend verhaal.

Verpleging: een religieus beroep

Hoewel de eerste documenten over verpleging als beroep teruggaan tot 300 v.C., is het pas in de middeleeuwen dat we er een duidelijker beeld van krijgen. In het Europa van de 10e en 11e eeuw maakten de meeste ziekenhuizen deel uit van kloosters. Verpleegkunde werd vooral beoefend door nonnen en monniken. In de 16e eeuw werd het woord verpleegster gebruikt voor iemand die voor de zieken zorgde.

De terugval van de verpleegkunde

In de 17e eeuw kende de verpleegkunde een terugval. De Reformatie maakte het protestantisme steeds populairder. Verpleging werd zeldzamer omdat kloosters gesloten werden.

Er waren wel enkele bekende verplegers zoals Stephen Girard die in 1793 voor zieke mensen zorgde tijdens de gele-koortspandemie in Philadelphia. Toch werd verpleging vaak gezien als een ongepast beroep, vooral voor jonge, ongehuwde vrouwen. Vanwege het gebrek aan opgeleide verpleegsters moesten oudere vrouwelijke gezinsleden of dienstmeiden vaak voor de zieken zorgen.

The Lady with the Lamp zorgt voor een revolutie

Zoals u misschien weet, ligt de Krimoorlog aan de basis van de geschiedenis van de verpleegkunde zoals we die vandaag echt kennen. De Krimoorlog was een militair conflict tussen Rusland en een alliantie tussen Frankrijk, het Ottomaanse Rijk, het Verenigd Koninkrijk en Sardinië. De oorlog vond plaats van oktober 1853 tot februari 1856 op de Krim, een schiereiland aan de noordkust van de Zwarte Zee in Oost-Europa. In 1854 leidde Florence Nightingale een team van verpleegsters in Turkije om voor de soldaten te zorgen. Ze veranderde het beroep drastisch door erop aan te dringen dat het uitgevoerd moest worden door opgeleide vrouwen in plaats van herstellende patiënten. Tot dan omvatte verpleging vooral ‘huishoudelijke’ taken, zoals de afwas doen en de vloer dweilen. Door Nightingales invloed werden verpleegsters verantwoordelijk voor medische zorgen en hygiëne.

Vanaf dit punt begon het beroep zich snel te ontwikkelen. In 1859 stichtte William Rathbone de eerste lokale verplegingsdienst. In de jaren 1860 verschenen de eerste opleidingsscholen voor verplegers. In 1887 werd de British Nursing Association opgericht. Dit was de eerste stap in het opstellen van standaarden om een onderscheid te maken tussen opgeleide en niet-opgeleide verpleegsters.

Inschrijven voor email

Verpleging in de 20e eeuw

Vanwege de snelle vooruitgang in technologie in de 20e eeuw en de twee Wereldoorlogen werd verpleging steeds belangrijker. Het takenpakket van verplegers werd verder uitgebreid. In de jaren 1920 gingen verpleegsters samenwerken met regeringen om zorg te bieden aan vrouwen en kinderen. Die zorg omvatte voeding, sociale ondersteuning en medische zorg. In 1951 konden ook mannelijke verplegers zich officieel registreren. In de jaren 1960 kregen verpleegsters meer verantwoordelijkheden met de opkomst van verpleegkundige specialisten. In de jaren 1970 kwam het voorstel om hen op te leiden met diploma’s en in 1973 werd Jean McFarlane de eerste professor verpleging in Engeland. 

Verpleging vandaag

De geschiedenis van de verpleegkunde is een lang en turbulent parcours naar het werk dat verpleegsters vandaag uitvoeren. Professionele verpleegsters zijn van onschatbare waarde voor de gezondheidszorg. Verpleging is bovendien een van de meest inclusieve beroepen in de gezondheidszorg, met een hoger proportioneel aandeel van raciale en etnische minderheden. Toch blijft een echte weerspiegeling van de bevolking een van de uitdagingen waar het beroep mee te maken heeft. Verpleging is een zeer veeleisend beroep. Enkele uitdagingen waar verpleegsters mee te maken krijgen:

  • Overwerkt zijn en onderbetaald worden
  • Drukke of veeleisende shiften
  • Burnout
  • Veiligheid tijdens het werk
  • Geweld op de werkvloer

Vandaag zijn er tal van verschillende verpleegsters binnen het gezondheidssysteem.  We hebben het dan over:

  • Verpleegsters in een ziekenhuis
  • Thuisverpleegsters
  • Psychiatrische verpleegkundigen
  • Kinderverpleegsters
  • Geriatrische verpleegkundigen

Die verpleegsters werken in verschillende omkaderingen om ons de beste zorg te bieden. Geriatrische verpleegkunde, de tak van verpleging die instaat voor de zorg van de oudere bevolking, is een van de snelst groeiende domeinen. Dat komt door de ouder wordende bevolking in ontwikkelde landen. Tegen 2030 zouden mensen boven 65 jaar in totaal 20% van de wereldbevolking vormen!

iD wil alle fantastische verpleegsters graag bedanken voor het ongelofelijke werk dat ze verrichten. We waarderen jullie echt en wensen jullie een hele fijne Internationale Dag van de Verpleging.


Referenties

“5 Nursing Challenges and How to Overcome Them”, Florence, 25 maart 2021, Bron: https://www.florence.co.uk/posts/5-nursing-challenges-and-how-to-overcome-them

“5 Issues Nurses Face in Their Career”, Walden University, n.d., Bron: https://www.waldenu.edu/online-masters-programs/master-of-science-in-nursing/resource/five-issues-nurses-face-in-their-career

“A Brief History of Nursing in the U.K.”, Professor B Gail Thomas, maart 2016, Bron: https://memoriesofnursing.uk/articles/a-brief-history-of-nursing-in-the-uk

“A Brief Look at the History of Nursing”, Advent Health University, 13 april 2017, Bron: https://online.ahu.edu/blog/brief-look-history-nursing/

“History of Nursing”, N.T. Contributor, 8 mei 2014, Bron: https://www.nursingtimes.net/opinion/history-of-nursing-08-05-2014/

“History of Nursing”, Yolanda Smith, 27 februari 2019, Bron: https://www.news-medical.net/health/History-of-Nursing.aspx

“Nursing”, Karen Buhler-Wilkinson, n.d., Bron: https://www.britannica.com/science/nursing

“The History and Definition of Wet Nurse”, Linda Lowen, 3 januari 2020, Bron: https://www.thoughtco.com/history-and-definition-of-wet-nurse-3534100

“The History of Nursing”, Nursing School Hub, n.d., Bron: https://www.nursingschoolhub.com/history-nursing/