Continentiezorg is uitdagend maar belangrijker dan u denkt.

Continentiezorg kan ongelofelijk uitdagend zijn en is zowel op fysiek als mentaal vlak erg veeleisend. Toch is zorgverlening bijzonder belangrijk en waardevol voor iedereen die met incontinentie te maken heeft. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van zorgverstrekkers en zorgverlening.  

Waarom is zorgverlening zo belangrijk? 

Blaaszwakte komt verrassend vaak voor. Zo heeft tussen 10% en 36% van de wereldbevolking ermee te maken.1 Helaas wordt er vaak niet voldoende aandacht aan geschonken en daalt de levenskwaliteit van mensen die erdoor getroffen worden.2 Bovendien hebben mensen met ongemakjes vaak te maken met een onaanvaardbare en te vermijden vorm van schaamte en sociaal isolement3. Dat is precies waarom incontinentiezorg zo belangrijk is voor iedereen met symptomen van een zwakke blaas, vooral oudere en minder mobiele mensen. Continentie- en andere zorgverleners bieden: 

  • Fysieke ondersteuning 
  • Emotionele opluchting 
  • Een meelevende gesprekspartner
  • Een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid 
  • Stabiliteit en voorspelbaarheid   

Wat is de waarde van uitstekende continentiezorg? 

Zorgverlening is ontzettend belangrijk voor iedereen die met ongemakjes te maken heeft. Hieronder geven we u enkele voordelen die het belang van een goede zorg aantonen: 

  1. Een meelevende gesprekspartner 
    We begrijpen dat het erg moeilijk kan zijn om zorg te dragen voor mensen met een zwakke blaas. Mensen voelen zich soms beschaamd als ze over hun ongemakjes moeten praten. Door medeleven te tonen, kunnen ze hun gevoelens verwerken en hun ongemakjes achter zich laten. Voor sommige patiënten heeft de zorgverlening ook een sociaal aspect. Mensen met ongemakjes hebben niet altijd een uitgebreid sociaal leven. Een vertrouwd gezicht zorgt ervoor dat ze zich niet alleen voelen.  
  2. Fysieke ondersteuning 
    Continentiezorg helpt personen die bedlegerig zijn of zich moeilijk zelfstandig kunnen verplaatsen om fysiek voor zichzelf te zorgen. Dat gaat van het voorzien in de hygiënebehoeften tot het helpen rondlopen in huis en hulp bieden bij het opstaan. Zorgverlening is dan ook ontzettend belangrijk voor mensen met blaaszwakte.
  3. Emotionele opluchting  
    Veel mensen vinden het moeilijk om over ongemakjes te spreken omdat ze zich beschaamd voelen. Patiënten kunnen beter over hun gevoelens spreken en voelen zich emotioneel opgelucht als ze een beroep kunnen doen op een zorgverlener die hun aandoening begrijpt. 
  4. Veiligheid en betrouwbaarheid 
    Continentiezorgverleners geven hun patiënten een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid. Mensen met symptomen van een zwakke blaas voelen zich veilig en comfortabel als ze weten dat iemand bij hen langskomt om voor hen te zorgen. 
  5. Stabiliteit en voorspelbaarheid  
    Incontinentie kan na verloop van tijd veranderen. Zorgverlening is dan ook uitermate belangrijk voor mensen met een zwakke blaas. Het geeft hen de mogelijkheid om hun leven beter te plannen. Patiënten ervaren meer stabiliteit omdat ze weten dat een zorgverlener een bepaald schema voor hen volgt. 

Bij iD streven we ernaar om zorgverleners volop van het leven te laten genieten. Wilt u graag meer lezen over continentiezorg? Lees dan hier onze blog met onderwerpen over zorgverlening. Schrijf u in op de iD-nieuwsbrief voor toekomstige artikels, promoties en productupdates!   

Inschrijven voor email

[1] “Evidence profile: urinary incontinence”, World Health Organization, 2017, Source: https://www.who.int/ageing/health-systems/icope/evidence-centre/ICOPE-evidence-profile-urinary-incont.pdf

[2] “The increasing importance of a continence nurse specialist to improve outcomes and save costs of urinary incontinence care: an analysis of future policy scenarios”, Margreet G Franken, Isaac Corro Ramos, Jeanine Los and Maiwenn J Al, 24 June 2016, Source: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816541/

[3] “Continence”, Royal College of Nursing, n.d., Source: https://www.rcn.org.uk/clinical-topics/continence#:~:text=Continence%20care%20is%20an%20essential,are%20supported%20to%20manage%20it.