Bedplassen bij kinderen: frequentie, oorzaken en beheer

Bedplassen (ook gekend als enuresis) komt erg vaak voor bij jonge kinderen, vooral wanneer ze nog leren om op het potje te gaan. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen stoppen met bedplassen is vijf jaar1. Naarmate kinderen ouder worden, maken ouders zich soms zorgen waarom hun kind nog steeds in bed plast. In dit artikel willen we dieper ingaan op de oorzaken bij kinderen en jonge mensen en hoe vaak het op bepaalde leeftijden voorkomt. We geven daarnaast enkele suggesties om bedplassen onder controle te houden.

Wat veroorzaakt bedplassen bij kinderen en tieners?

Bedplassen komt vaak voor en is vaak erfelijk (als jij in bed plaste, doet je kind dat misschien ook). Zowel kinderen als ouders kunnen het er moeilijk mee hebben. Bij kinderen en jonge mensen is het vaak wel maar een tijdelijke fase. Er kunnen veel oorzaken zijn voor nachtelijke ongelukjes bij tieners en kinderen, waaronder:

  • Tijdens het slapen niet de behoefte voelen om te gaan plassen
  • Te veel urine aanmaken tijdens de nacht
  • Stress
  • Onderliggende gezondheidsaandoeningen (zoals diabetes of constipatie)1 

Hoe vaak komt bedplassen op verschillende leeftijden voor?

De meeste ouders weten dat bedplassen normaal is als hun kind nog leert om naar toilet te gaan. Wanneer je kind ouder wordt, maak je je misschien zorgen omdat het nog steeds ’s nachts in bed plast. Het stelt je mogelijk gerust om te weten dat bedplassen relatief vaak voorkomt bij kinderen van vijf jaar en ouder.

Frequentie van bedplassen op verschillende leeftijden

Statistieken uit: https://www.lalibre.be/planete/sciences-espace/le-pipi-au-lit-c-est-physiologique-51b87a93e4b0de6db9a7a8e0 and https://www.lalibre.be/planete/sciences-espace/non-t-es-pas-tout-seul-a-faire-pipi-au-lit-51b73064e4b0de6db975098f

Zoals je op de bovenstaande grafiek kunt zien, komt bedplassen minder vaak voor als kinderen ouder worden. Toch kan het ook nog bij oudere kinderen en tieners gebeuren. Op de leeftijd van 6-10 heeft ongeveer 15% van de kinderen ’s nachts soms een ongelukje. Dat aantal neemt af tot 1-2% tussen 13 en 16 jaar en 0,5-1% voor jongvolwassenen. Hoewel bedplassen vaak niets is om je ongerust over te maken, raadt iD je aan om advies te vragen aan een gezondheidsdeskundige.

Hoe kan ik bedplassen bij mijn kind onder controle houden?

Ongeacht de leeftijd van je kind zijn er altijd manier om bedplassen onder controle te houden. Er bestaan geneesmiddelen tegen bedplassen. Voorbeelden hiervan zijn desmopressine, imipramine and anticholinerge geneesmiddelen3. Je kunt ook enkele gedragsaanpassingen proberen. (iD raadt je aan om contact op te nemen met een gezondheidsdeskundige voor de beste behandeling voor je kind). Die aanpassen omvatten:

  • minder drinken voor het slapen;
  • naar het toilet gaan voor het slapen;
  • een alarm om je kind wakker te maken wanneer het in bed begint te plassen;
  • therapie.4

Je kunt bedplassen ook onder controle krijgen met specifieke incontinentieproducten. iD heeft een uitgebreid assortiment met oplossingen voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Het iD Comfy Junior-assortiment bevat broekjes en slips die comfortabel, discreet en veilig zijn. We hebben voor iedereen het gepaste product.

Inschrijven voor email

1 “What age is normal for night time dryness?”, ERIC, n.d., Bron: https://www.eric.org.uk/Blog/what-age-is-normal-for-night-time-dryness#:~:text=Bedwetting%20is%20considered%20to%20be,take%20longer%20than%20the%20daytime.

2 “Bedwetting”, ERIC, n.d., Bron: https://www.eric.org.uk/pages/category/bedwetting

3 “Medications to Treat Bed-wetting”, National Kidney Foundation, n.d., Bron: https://www.kidney.org/patients/bw/BWmeds

4 “Bedwetting”, Cleveland Clinic, 10 oktober 2019, Bron: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15075-bedwetting#:~:text=Behavioral%20techniques%20are%20changes%20you,of%20fluids%20during%20the%20day.