6 Tips voor comfortabele thuiszorg bij kleine en grotere ongemakjes

Zorgen voor een ouder of kind met een zwakke blaas kan stressvol zijn. Voor mantelzorgers is het vaak moeilijk om hun leven in balans te houden, omdat ze tegelijkertijd hun geliefden helpen weer gezond te worden en ook voor zichzelf moeten zorgen! 

Omdat mantelzorgers meer op zich moeten nemen dan ooit tevoren, is het belangrijk om een ondersteunende en positieve omgeving voor zichzelf en hun dierbaren te creëren. En het begint allemaal met een dieper inzicht krijgen in wat de patiënt echt doormaakt. Net zoals de mantelzorger ondervinden ze ook grote veranderingen en het kan een tijdje duren voordat deze aanvaard worden. 

Ben jij een mantelzorger, die de best mogelijke verzorging voor een zwakke blaas wil bieden? Dan hebben we een aantal tips voor jou! Ze helpen niet alleen je dierbaren om thuis zelfstandiger te worden, maar stellen jou ook in staat om een betere relatie met hen op te bouwen in deze ongemakkelijke situatie. 

Maak verzorging voor een zwakke blaas zo natuurlijk mogelijki 

Als je dierbaren terughoudend zijn om bescherming tegen urineverlies te gebruiken, weet dan dat hun reactie normaal is, omdat het moeilijk kan zijn te aanvaarden dat ze hun normale functies niet meer volledig onder controle hebben, en een elementair iets zoals het dragen van incoverbanden kan in het begin onnatuurlijk aanvoelen. 

Als ze terughoudend zijn, leg hen dan rustig uit, dat je enkel het beste voor hen wil. Praat over hoe hun worstelingen ook jou beïnvloeden. Dit kan helpen om hun eigen situatie te aanvaarden. Vermijd onaangename opmerkingen, zoals de kamer ruikt. Dit kan kwetsend overkomen, waardoor ze zich meer zullen verzetten tegen de zorg die je biedt. 

Toon je medelevenii 

Tijdens het verlenen van zorg aan gezinsleden met een zwakke blaas, is het normaal dat mantelzorgers zich niet alleen zelf gegeneerd voelen, maar ook voor hun dierbare. Het kan gênant zijn om de geslachtsdelen van iemand anders te zien en schoon te maken. Dit is vaak generend voor zowel de mantelzorger als de dierbare. 

Maar, stel je even voor hoe een patiënt zijn waardigheid verliest wanneer iemand anders basistaken voor hem of haar moet uitvoeren. In dergelijke situaties is het nodig dat mantelzorgers empathie tonen voor de pijn en schaamte die de persoon voelt en die nu nood heeft aan medeleven. 

Het is prima dat de mantelzorger eerlijk is over wat hij of zij echt vindt van deze nieuwe situatie. En als ze het echt niet aankunnen, praat er dan over met de arts en zoek hulp bij andere mantelzorgers. 

Inschrijven voor email

Erken hun ongemak en zorgeniii 

Mantelzorgers maken heel wat ups en downs mee bij het omgaan met iemand met blaaszwakte. Wanneer de mantelzorger soms gefrustreerd raakt, kan de dierbare het gevoel krijgen dat hij/zij wordt gestraft. De dierbare kan ongeduldig reageren op dit gedrag, vooral als dit gebeurt tijdens een ongemakje.  

Mantelzorgers kunnen zich verontwaardigd voelen, omdat ze de rommel van iemand anders moeten opruimen. Wanneer het te moeilijk wordt om ermee om te gaan, kunnen ze het gevoel hebben dat opgeven nog de enige optie is. Maar, hierdoor loopt de dierbare helaas het risico op infecties en huidproblemen. 

In dit geval is het beter om de onbehaaglijkheid en bezorgdheden toe te geven. Doen alsof alles in orde is, lost het probleem niet op en het kan de zaken alleen maar erger maken.  Zoek actief hulp via steungroepen of bij vrienden en zorgkundigen, die eenzelfde verzorging geven of gegeven hebben. Zij kunnen bewezen strategieën geven om de omstandigheden het hoofd te bieden, alsook emotionele aanmoediging en aanbevelingen voor beschermingshulpmiddelen om u te helpen beter met de situatie om te gaan.  

Aanvaard jouw fysieke beperkingeniv 

Lichamelijke beperkingen, veroudering en verschillende lichaamsgroottes kunnen het verzorgen van iemand met een zwakke blaas extra uitdagend maken. Een kleine mantelzorger die een grotere, zwaardere patiënt probeert te helpen naar de badkamer te gaan, loopt het risico om zijn/haar spieren te overbelasten. Andere factoren, zoals slaapgebrek als gevolg van opstaan wanneer er ’s nachts een ongelukje gebeurt, hebben een negatief effect op je vermogen om de volgende dag goed te functioneren. 

Als je zorgt voor een ouder of kind met lichamelijke beperkingen, werk dan nauw samen met een fysiotherapeut. Deze kan mantelzorgers leren hoe ze hun lichaam op de juiste manier moeten gebruiken, zodat ze hun rug of spieren niet bezeren terwijl ze proberen iemand met blaaszwakte te helpen. Het is ook het beste om met een arts te praten voor het opstellen van een zorgplan, dat ook de behoeften van de mantelzorger omvat.   

Neem onderweg een pakket met beschermingshulpmiddelen meev 

Zelfs al heeft een dierbare een zwakke blaas, betekent dit niet dat ze niet op vakantie kunnen gaan. Maar zorgvuldig plannen is nodig om ervoor te zorgen dat de mantelzorger en de patiënt te allen tijde voorbereid zijn. Hier zijn enkele tips: 

  • Doe een pakket met beschermingshulpmiddelen in een draag- of reistas. Hierin zitten absorberende verbanden, extra ondergoed, handschoenen, vochtige doekjes en andere benodigdheden. Voorzie ook enkele vuilniszakjes om de vuile items van de schone te scheiden.  
  • Reis je door het land, zoek dan naar een toilet waar twee volwassenen samen naar binnen kunnen. Als alternatief kun je, bijvoorbeeld, een label met de tekst “mantelzorger verzorgt hier een mindervalide” aan de deur van het toilet hangen. 
  • Zorg ervoor dat je regelmatig stopt op een plaats waar een toilet is, ook al heeft de patiënt de nood om te plassen nog niet uitgesproken.  
  • Reis je met het vliegtuig of de trein, reserveer dan een stoel dicht bij het toilet. 
  • Tot slot, neem extra optrekbroekjes of incoverbanden mee, alsook reinigingsdoekjes en reservekleding en -sokken. 

Zoek hulp om de stress van mantelzorg te verminderen 

Hulp zoeken van andere mantelzorgers, maatschappelijk werkers of verpleegkundigen kan het risico op depressie en burn-out verminderen.vi Sommige steungroepen voor mantelzorgers, zoals de iD Invisible solutions Facebook-pagina kunnen aanbevelingen geven over waar je de meest betaalbare beschermingshulpmiddelen kunt vinden. Uiteindelijk kan de mantelzorger dan beslissen of hij/zij een ouder of kind met een zwakke blaas thuis wil verzorgen of kiezen voor een verzorgingsinstelling als de beste optie voor iedereen. 

Wat kan een mantelzorger nog doen 

De stress die meestal gepaard gaat met de zorg voor iemand met blaaszwakte is beheersbaar.vii Eerst en vooral is het belangrijk om verzorging voor een zwakke blaas zo natuurlijk mogelijk te maken. Het is tenslotte een veel voorkomende situatie, die miljoenen mensen wereldwijd treft. 

Werk nauw samen met de arts van de patiënt om meer te weten over andere behandelingen om de kleine ongemakjes of toiletbezoekjes te verminderen, en om infecties en huidproblemen te voorkomen. Nog belangrijker: vraag hulp aan familieleden, vrienden en andere zorgkundigen, zodat de mantelzorger de situatie niet alleen hoeft aan te pakken. 

Maak verzorging voor een zwakke blaas gemakkelijker met iD-bescherming 

Opruimen na ongelukjes, de was doen en alles geven wat iemand met blaaszwakte nodig heeft, kan lastig en tijdrovend zijn. Om nog maar te zwijgen van andere factoren, zoals de kosten van beschermingshulpmiddelen voor blaaszwakte en het harde werk om de inventaris op te maken. De beschermingsmiddelen kopen, kan ook een reden tot bezorgdheid zijn. 

Maar, dankzij de iD-incoverbanden voor volwassenen, kunnen lekkages en kleine ongemakjes nu eenvoudig worden verholpen! Ontworpen voor alle types en niveaus van blaaszwakte bieden deze beschermingsmiddelen ultiem comfort en discretie met hun hoogwaardige, latexvrije materialen, geweldige pasvorm, sterk absorberende verbanden en anti-lekkagebescherming. Alle verbanden zijn ook dermatologisch getest, zodat ze de huid niet irriteren. Zelfs niet als ze de hele nacht worden gedragen. 

Klik nu hier om te winkelen.  


[i] Caring for Someone with Incontinence: Emotional and Social Issues: https://www.caregiver.org/caring-someone-incontinence-emotional-and-social-issues

[ii] Parent with Incontinence: Here are Some Helpful Tips: http://www.shieldhealthcare.com/community/incontinence/2016/06/22/parent-with-incontinence-here-are-some-helpful-tips/

[iii] Family Caregiving Roles and Impacts: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK396398/

[iv] Principles of Caregiving: Aging and Physical Disabilities: http://www.azdirectcare.org/uploads/All_AgingandPhysicalDisabilities2011.pdf

[v] 9 Ways to Make Incontinence Care Easier on Caregivers: https://dailycaring.com/9-ways-to-make-incontinence-care-easier-on-caregivers/

[vi] Relationships between Caregiving Stress, Depression, and Self-Esteem in Family Caregivers of Adults with a Disability: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664279/

[vii] A Broader View of Family Caregiving: Effects of Caregiving and Caregiver Conditions on Depressive Symptoms, Health, Work, and Social Isolation: https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/64B/6/788/549552