3 niet-invasieve opties om je te helpen omgaan met kleine ongemakjes tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en ondervind je af en toe kleine ongemakjes? Of ben je net bevallen en heb je nog steeds urinelekjes? Dan ervaar je waarschijnlijk stressincontinentie, wat heel gewoon is bij zwangere vrouwen. 

Stressincontinentie is een type urine-incontinentie die 300 op 750 zwangere vrouwen treft[i]. Vrouwen die vaginaal zijn bevallen, hebben meer kans op deze kleine ongemakjes dan wanneer er een keizersnede werd voorzien[ii]. Het begin van de symptomen kan variëren, maar sommige vrouwen melden dit al in het eerste trimester, terwijl andere ze pas zes maanden na de bevalling ervaren[iii].  

Waarom gebeurt dit? 

Hormonale veranderingen en druk op de bekkenbodem tijdens de zwangerschap kunnen je normale urineproces verstoren. Stressincontinentie treedt op wanneer de spieren in je bekken en blaas zwakker worden en daardoor de controle over de urinestroom verliezen. Dus elke extra druk op de blaas kan kleine ongemakjes veroorzaken. 

Heb je al eens een plasstroompje gevoeld terwijl je heel hard moest lachen samen met je vrienden? Of wanneer je moest hoesten? Hetzelfde komt voor bij veel aanstaande mama’s en zelfs vele maanden na de geboorte. 

Blijft urineverlies onbehandeld, dan kan het een ernstig probleem worden. Erger nog, het kan op de lange termijn schadelijke effecten hebben op iemands geestelijke gezondheid[iv]. Maar, laat dit de geneugten van het moederschap niet van je wegnemen

Er zijn mogelijkheden om stressincontinentie tegen te gaan. Hieronder vind je enkele tips, die jou kunnen helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. 

1. Oefen bepaalde gedragsmethoden 

Jezelf trainen om op geschikte tijden te plassen is een effectieve manier om thuis om te gaan met stressincontinentie. Onderzoek toont aan dat deze methode de frequentie van urineverlies kan verminderen van 57% tot 86%[v]. 

Een veel toegepaste methode is de blaas controleren. Dit zijn de stappen hiervoor: 

  • Plan gedurende de dag vaste tijdstippen waarop je naar het toilet moet gaan om te plassen. 
  • Wanneer het tijdstip er is, probeer dan wat langer te wachten voordat je naar het toilet gaat. 
  • Blijf dit gedurende een bepaalde tijd doen (bijv. 1-2 dagen). 
  • Rek de tijd tussen twee toiletbezoekjes. Bijvoorbeeld eens om de 120 minuten, enz. 

Andere mogelijkheden zijn vloeistof- en voedingsbeheer, patiëntenvoorlichting en plassen op bepaalde tijdstippen[vi]

Inschrijven voor email

2. De sterkte van de bekkenbodem herstellen 

De spieren in de bekkenbodem bieden stabiliteit en ondersteuning aan de blaas en de urinewegen. Elke aantasting van deze spieren, zoals aanhoudende druk op de blaas tijdens de zwangerschap, kan urine-incontinentie veroorzaken.  

Training van de bekkenbodemspieren is een effectieve behandeling voor vrouwen met gemengde- en stress urine-incontinentie[vii]. Een klinische studie heeft geconcludeerd dat 56% van de patiënten met stress urine-incontinentie genezing meldden na training van de bekkenbodemspieren, tegenover 6% die geen behandeling met training hebben ontvangen. Het is ook bewezen dat de episodes van kleine ongemakjes in één dag verminderen en ook de hoeveelheid die je verliest bij een interval van één uur. 

Een volledig behandelplan voor training van de bekkenbodemspieren omvat meerdere sessies gedurende een bepaalde periode. Als je hoogzwanger bent, overleg dan eerst met je arts om te voorkomen dat je oefeningen zou doen die schade kunnen toebrengen. 

Als je denkt in goede conditie te zijn om eenvoudige bekkenbodemspieroefeningen te doen, kun je aan de slag met een van deze: 

  • Kegeloefening – 30 keer per dag gedurende maximaal 6 maanden 
  • Squat – doe dit 10 keer 
  • Brug – 2 sets van 10 keer 

Yoga is ook een goed alternatief. Lees hier meer over basisyoga-houdingen om je bekkenbodemspieren te versterken. 

3. Gebruik hulpmiddelen voor alle ongemakken[viii] 

Gebruik gespecialiseerde inlegverbanden of andere medische hulpmiddelen om je te helpen in geval van stressincontinentie

Deze oplossingen zijn ontworpen om jou te helpen controle over je leven te krijgen, omdat je nu voorbereid bent op eender welk ongemakje. Je kunt zoals altijd je dag beleven in plaats van jezelf te beperken tot de vier muren van je huis. 

Maar, zorg er wel voor om medisch advies te vragen voor meer informatie. Het is belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken voor jouw situatie om maximale resultaten te bereiken. 

Hoe omgaan met stressincontinentie? 

Over het algemeen ondervinden veel zwangere vrouwen stressincontinentie. Het is een veel voorkomende ervaring waarover gesproken moet worden in plaats van deze als taboe te behandelen. Verbeter jouw levenskwaliteit door de beschikbare behandelingen en hulpmiddelen voor urineverlies op te zoeken. 

Gedragsmethoden en bekkenbodemoefeningen kunnen kleine ongemakjes aanzienlijk verminderen. Ondertussen zijn hulpmiddelen voor urineverlies belangrijk om je voor te bereiden op wat onvermijdelijk is, wanneer je buitenshuis dingen doet waar je van houdt. 

Wil je graag andere tips delen waar je aan denkt? Laat ze ons hieronder weten. 


[i] Prevalance of Urinary Incontinence During Pregnancy and Associated Risk Factors: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28675636

[ii] Long-term Impact of Mode of Delivery on Stress Urinary Incontinence and Urgency Urinary Incontinence: A Systemic Review and Meta-Analysis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009182/

[iii] How to Manage Pregnancy Incontinence: https://www.everydayhealth.com/incontinence/managing-incontinence-during-pregnancy.aspx

[iv] Review: The Psychosocial Impact of Urinary Incontinence in Women: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1576/toag.13.3.143.27665

[v] Behavioral Treatment Options for Urinary Incontinence: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14978643

[vi] Treatment Options for Stress Urinary Incontinence: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472859/

[vii] Pelvic Floor Muscle Training versus no Treatment, no Inactive Control Treatments, for Urinary Incontinence in Women: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005654.pub4/full

[viii] Urinary Incontinence in Women: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878864/