Slaaphygiëne en nachtelijke incontinentie

 • Goed slapen is belangrijk voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Een goede nachtrust is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, vooral wanneer we last hebben van urineverlies. Volgens Dr. Eduard Estivill, directeur van de Sleep Alterations Unit van het Institut Dexeus, "de gevolgen van een gebrek aan slaap en rust verminderen de alertheid van de patiënt en de dagelijkse activiteiten, wat het risico op ongevallen, zowel arbeids- als verkeersongevallen vergroot, en ook de vatbaarheid voor bepaalde ziekten zoals depressie." "Kortom, - benadrukt de expert - vermindert de levenskwaliteit van de patiënt en de familieleden aanzienlijk."


  Volwassenen kunnen ‘s nachts last hebben van incontinentie, dat wil zeggen onvrijwillig (matig tot zwaar) urineverlies, bewust of onbewust terwijl we slapen, of lijden aan "nocturie" of nachtelijke polyurie, dat wil zeggen, de noodzaak om vaak 's nachts vaak te urineren, tussen drie en zes keer. Frequent urineren kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bepaalde ziektes of sommige medicijnen, hoewel het ook een overactieve blaas of andere factoren zoals slaapapneu, angst of depressie kan beïnvloeden. Dit alles veroorzaakt veranderingen in slaappatroon, vermoeid gevoel bij het ontwaken en zelfs een verzwakt immuunsysteem.


  Om dit te voorkomen, hebben we hieronder enkele tips voor jou:

 • Creëer een dagelijkse routine: elke dag op hetzelfde uur opstaan en gaan slapen is essentieel voor een goede nachtrust. Slaapcycli zijn gekoppeld aan onze dagelijkse activiteiten en als je ze respecteert, slaap je elke nacht goed. Bovendien kan een ontspannend bad, zacht stretchen, lezen of luisteren naar muziek je helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.


  Draag zorg voor je bioritme en sta op met daglicht: natuurlijk licht is nodig om je bioritme en slaapcyclus te regelen. Een deel van het spectrum van natuurlijk licht, beter bekend als blauw licht, is belangrijk voor ons vermogen om gezonde biologische ritmes te behouden. Wanneer de hersenen minder blauw licht ontvangen, produceert het minder melanine, een stof die de cycli van waakzaamheid en slaap reguleert.


  Beweeg voldoende: 20 of 30 minuten per dag bewegen verbetert de slaapkwaliteit. Het beste is om 's morgens te bewegen om het lichaam te activeren en energie te geven om overdag goed te presteren, waardoor je 's avonds beter zal slapen.


  Ga niet met honger naar bed: het is belangrijk om te eten voordat je gaat slapen om te voorkomen dat het verlangen naar eten je wakker maakt in het holst van de nacht. Maar het is ook belangrijk om niet te veel te eten, want een zware spijsvertering kan ons de hele nacht wakker houden. Vermijd ook pikant eten en volg een gezond dieet.


  Concentreer je op slaap: als je nadenkt over de problemen die zich in de loop van de dag hebben voorgedaan, zal het moeilijk worden om in slaap te vallen. Vermijd ook een lichtgevende klok op het nachtkastje, want als je er constant naar kijkt, wordt het ongemak alleen maar groter.


  Een dutje: kan zeer herstellend zijn en de dagelijkse prestaties bevorderen, maar meer dan 30 minuten slapen of na 5 uur in de namiddag in slaap vallen kan je biologische ritme aantasten, slapeloosheid veroorzaken, het concentratievermogen tijdens de dag verlagen en zelfs je reflexen verminderen.


  Let op wat je drinkt: weinig drinken zorgt er niet voor dat je urineverlies ‘s nachts zal beperken, integendeel. Vermijd echter wel cafeïnehoudende of alcoholische dranken.


  Zorg voor een goede mictie: leeg je blaas niet alleen voor het slapengaan, maar de hele dag door, naast het houden van enkele goede gewoonten bij je toiletbezoek, helpt dit ons ook bij het naar bed gaan.


  Rusten is fundamenteel voor het lichaam en weet dat je met kleine veranderingen grote verschillen kan bereiken. Aarzel zeker niet om je arts te contacteren bij vragen.


  Bronnen:


  - Bron 1


  - Bron 2


  - Bron 3

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een vrouw.

Getuigenissen

 • Veronica, 38
  Veronica, 38
  Ik ben Veronica, 38. Ik ben moeder van twee kinderen en lijd sinds kort aan blaaszwakte...  > Meer lezen
 • Maria, 65
  Maria, 65
  Ik ben Maria, een 65 jaar oude voormalige lerares ballroomdansen. Ik ben altijd een erg actief ...  > Meer lezen
 • Gaëlle, 34
  Gaëlle, 34
  Ik ben Gaëlle, ik ben 34 jaar oud en ontdekte de producten van ID kort nadat ik bevallen was ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren: