Zwaarlijvigheid als risicofactor voor incontinentie

 • Obesitas wordt al jarenlang beschouwd als een risicofactor voor incontinentie. Talloze studies verbinden beide pathologieën met elkaar. Hoewel dit bij mannen en vrouwen voorkomt, en al op jonge leeftijd, zien we het vooral bij vrouwen opduiken. Volgens deskundigen zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste risicofactor voor urinaire incontinentie (UI), maar ze er ook op dat gewichtsverlies kan worden opgelost en de effecten ervan kunnen worden omgekeerd.

  Het is bewezen dat er een verband bestaat tussen de toename van de Body Mass Index (BMI) en de toename van het risico op incontinentie (tussen 20 en 70%). Bovendien verhoogt het risico op urinaire incontinentie tussen 30 en 60% bij elke toename met 5 eenheden BMI in een periode van 5 tot 10 jaar.

  Het staat ook vast dat gewichtstoename meer gerelateerd is aan stressincontinentie (inclusief gemengde incontinentie) dan aan aandrangincontinentie en een overactieve blaas.

  Obesitas kan ook leiden tot een vervorming van het bekken, waardoor de spieren van deze zone uitgerekt en verzwakt worden, wat kan leiden tot urinaire incontinentie.

 • Het aantal jaren met overgewicht en obesitas gaat ook gepaard met een verhoogd risico op het ontwikkelen van postmenopauzale incontinentie, in vergelijking met de referentiegroep. De ernst van urinaire incontinentie wordt ook geassocieerd met een groter overgewicht in relatie tot de duur van overgewicht en obesitas. Vrouwen van 18 jaar met obesitas hebben een hoger risico op het ontwikkelen van postmenopauzale urinaire incontinentie, hoewel mensen met overgewicht op dezelfde leeftijd geen groter risico op UI blijken te hebben.

  Er is echter een oplossing voor urinaire incontinentie met betrekking tot overgewicht. Bij verlies van lichaamsgewicht van 5 tot 10% is er al een verbetering zichtbaar op het vlak van incontinentie en bij een verlies vanaf 13% zou de druk op de blaas beginnen af te nemen. Bovendien zien we ook dat incontinente vrouwen met ernstige obesitas (meer dan 45 kg boven het ideale gewicht) die een drastisch gewichtsverlies hadden na chirurgie (45 tot 50 kg) een significante verbetering zagen op het vlak van urineverlies. De prevalentie van urinaire incontinentie als gevolg van stress nam af van 61% aan het begin van het onderzoek tot 12% na stabilisatie van het gewicht in 2 tot 5 jaar.


  Bronnen:


  - Bron 1


  - Bron 2

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen