Zorg dragen voor de eigen gezondheid

 • Het lijdt geen twijfel dat, zonder de juiste ondersteuning, het verlenen van zorg al te gemakkelijk ten koste kan gaan van uw eigen gezondheid. U dient dan ook het juiste evenwicht te vinden tussen het verstrekken van zorg en het zorg dragen voor uw eigen gezondheidsbehoeften. Dat is weliswaar gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar vergeet niet dat hoe beter uw eigen fysieke en emotionele welzijn is, hoe beter u opgewassen zult zijn tegen de eisen die door de zorgverlening gesteld worden. Zorg daarom voor het volgende:

 • 1. Vertel het aan uw dokter

  Zorg ervoor dat u uw dokter vertelt dat u een thuisverzorger bent en vraag hem of haar om de details in uw dossier te noteren. Als ze weten dat u een actieve thuisverzorger bent, zullen sommige artsen zich flexibeler opstellingen bij afspraken of sneller bereid zijn om thuisbezoeken te verrichten. Thuisverzorgers zijn doorgaans ook erg drukke mensen en soms vinden ze niet de tijd om voor hun eigen gezondheid te zorgen. Een goede dokter die thuisverzorgers begrijpt, kan u eventueel helpen met het verkrijgen van allerlei hulp, zoals counseling en toegang tot andere medische diensten.

 • 2. Houd uw stressniveau in de gaten

  Voor de meeste thuisverzorgers is stress een onontkoombaar gegeven en dienen er zich gewoonlijk erg weinig kansen aan om zich te ontspannen. Het zich niet af en toe kunnen ontspannen kan echter op lange termijn een nefaste invloed hebben op uw gezondheid. Daarom is het van vitaal belang dat u de tekenen van stress leert herkennen en gepaste actie onderneemt.

 • 3. Let op voor uw rug

  Het optillen van de door u verzorgde persoon en het hem of haar helpen bij het zich aankleden of rondbewegen, kan een belasting voor uw rug vormen. Het kan weliswaar onmogelijk blijken om dit niet te doen, maar u kunt wel advies en informatie inwinnen, die het risico op letsels kunnen beperken.

 • Zich positief goed voelen

   Als thuisverzorger werkt u weliswaar echt hard, maar hoe dikwijls staat u in feite stil bij al het goede dat u doet? Het is namelijk al te gemakkelijk om geheel in beslag genomen te worden door de dagelijkse routine van het zorg verstrekken en in een negatief denkpatroon te vervallen, maar dat zal noch u, noch de door u verzorgde persoon echt helpen. Hieronder daarom 10 praktische tips over dingen die u kunt doen om u te helpen positiever te denken. Houd daarbij overigens ook goed voor ogen dat verschillende dingen voor verschillende mensen werken, dus waarom er niet enkele van proberen om te zien, wat voor u werkt.
  1. Wees niet te streng voor uzelf. Iedereen heeft slechte dagen.
  2. Praat met mensen die u een positief gevoel geven. Dat kunnen familie, vrienden of onze forumleden zijn.
  3. Maak een lijstje van de dingen waarvoor u dankbaar bent.
  4. Doe het allemaal stap voor stap en vergeet niet te ademen.
  5. Zorg ervoor dat u 's nachts voldoende slaapt. Slaaptekort is een bekende oorzaak van depressie en te moe zijn, is ook niet goed voor uw humeur.
  6. Een verwensessie in bad kan wonderen doen: bubbels, oliën, muziek en een goed boek.
  7. Vergeet niet dat u niet alleen een thuisverzorger bent; u bent veel meer dan dat.
  8. Indien mogelijk, kan een beetje lichaamsbeweging u helpen om u beter te voelen. Wandelen, zwemmen, yoga of tuinieren, het maakt niet uit, zolang het maar voor u werkt.
  9. Organiseer uw problemen. Als het een probleem voor morgen is, maak u er dan ook pas morgen zorgen over
  10. Vergeet niet dat u niet alleen bent

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen