Wat kan ik doen?

 • Vanaf erg jonge leeftijd worden we strikt getraind om onze drang om naar het toilet te gaan, te controleren. Dat is ook de reden waarom iemand die u verzorgt, het gevoel kan hebben dat hij of zij nergens nog controle over heeft en hulpeloos is. Dit kan zijn of haar gevoel van eigenwaarde en zelfrespect ondergraven en voor velen is het erg moeilijk om te aanvaarden dat ze iemands hulp nodig kunnen hebben bij een dergelijk intiem aspect van hun leven - ongeacht of die persoon nu een naaste of een gezondheidszorgprofessional is.
  In dit opzicht zorg dragen voor iemand, kan tegelijkertijd zowel een intens moeilijke als lonende ervaring zijn. Zo kan het zijn dat u dingen over uzelf leert, waarvan u versteld staat, zoals uw vermogen om geduldig te zijn en liefde en medeleven te tonen.

 • Drie gouden regels

  Er is niets om zich voor te schamen

  Thuisverzorgers kunnen de emotionele angsten die gepaard gaan met incontinentie, aanzienlijk verminderen door de personen om wie ze geven, te helpen zich minder beschaamd te voelen en gevoelig te zijn voor hun zorgen. Deze zorgen ontstaan vaak uit de gedachte dat zij alleen staan in wat ze ervaren; u kunt hen helpen door hen te verzekeren dat ze niet de enige zijn en dat er heel wat mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, gelijkaardige problemen hebben.

  Hun zelfvertrouwen opbouwen

  Incontinentie kan een aanzienlijke impact hebben op iemands levenskwaliteit, hem of haar beletten aan lichaamsbeweging te doen, te spelen met zijn of haar kinderen of kleinkinderen en zelfs zijn of haar dagelijkse routine verstoren. Dagelijkse dingen worden plots een veel grotere uitdaging en heel wat personen die aan incontinentie lijden, krijgen angst om hun eigen woning te verlaten. U kunt hem of haar hierbij helpen door de persoon waarvoor u zorgt, te begeleiden bij een aantal eerste korte uitstapjes die zijn of haar zelfvertrouwen bij het beheer van de eigen incontinentie buitenshuis opbouwen. Na enkele lokale uitstapjes naar nabijgelegen bestemmingen zal hij of zij zich comfortabeler voelen bij het maken van verdere en langere tochten.

  Geduldig zijn

  Zorg dragen voor incontinente personen vergt immens veel begrip en geduld en na verloop van tijd kunt u hen helpen om zich beter over zichzelf te voelen en opnieuw de dingen te doen, die ze graag doen. De fysieke en emotionele impact van incontinentieproblemen waarmee men vaak al langer kampt, maar die nooit eerder aan het licht kwamen, maken dat de weg lang kan zijn, dus probeer de dingen niet te overhaasten en doe het stap voor stap.

  Zie het volgende deel voor praktische tips voor het zorg dragen voor personen waarom u geeft.

 • Praktische adviezen voor thuisverzorgers

   Bij het verzorgen van een naaste zijn er een aantal belangrijke algemene regels die u dient te volgen
  1. Respecteer de individuele wensen van de persoon die u verzorgt. Iedereen verwerkt problemen op een andere manier.
  2. Maak hem of haar duidelijk, hoe veel voorkomend zijn of haar problemen zijn. Hij of zij zal zich hierdoor niet langer alleen en geïsoleerd voelen.
  3. Heb oog voor zijn of haar gevoelens. Voor iemand die altijd zelfstandig geleefd heeft, kan het moeten aanvaarden van hulp van anderen voor basisverzorging erg moeilijk zijn.
  4. Help de persoon in kwestie zoveel mogelijk zijn of haar waardigheid te behouden. Noem incontinentieproducten altijd ‘verbanden’ en ‘ondergoed’ in plaats van ‘luiers’.
  5. Laat de persoon waarvoor u zorg draagt, zoveel mogelijk zelf de controle behouden en zelf beslissingen nemen.
  6. Vermijd het bespreken van zijn of haar situatie en de details van zijn of haar verzorging met anderen.
  7. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over zijn of haar aandoening en aanverwante problemen, omdat dit u zal helpen om zijn of haar behoeften beter te begrijpen. Het kan ook nuttig zijn om een gesprek te hebben met de gezondheidszorgprofessional van uw naaste teneinde meer te weten te komen over het onderwerp.
  8. Wees altijd voorbereid, wanneer de persoon waar u zorg voor draagt, het huis uit is. Probeer bv. altijd te weten, waar het dichtstbijzijnde toilet zich bevindt.
  9. Aarzel niet om een toilet voor mindervaliden te gebruiken - ze bieden uw naaste meer ruimte om zich te verschonen en beschikken vaak ook over faciliteiten om u van gebruikte verbanden te ontdoen.
  10. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat uw naaste een tas bij zich heeft met continentieproducten, vochtige doekjes en reserveondergoed, mocht er zich een ongelukje voordoen.

  Er bestaan tal van gespecialiseerde producten die u kunnen helpen om zorg te dragen voor uw naaste, zoals commodes, verhoogde toiletbrillen en handstangen voor in badkamers. Om hem of haar te helpen bij het omgaan met hun dagelijkse continentiekwesties, verwijzen we u graag naar het uitgebreide assortiment van incontinentieverbanden in het productgedeelte van deze website

  Omgaan met een ongelukje

  Het probleem benaderen met begrip, nuchterheid en, indien gepast, een vleugje humor kan de situatie voor alle betrokkenen verbeteren.

   Als iemand een ongelukje heeft, zijn de drie belangrijkste dingen die een thuisverzorger kan doen:
  • het proberen overwinnen van elk gevoel van schaamte dat de persoon in kwestie zou ervaren
  • niet kwaad worden of boos lijken
  • goed voor ogen houden dat hij of zij er niets aan kan doen

  Dit kan echter niet altijd zo gemakkelijk blijken, als het klinkt. Als een thuisverzorger moeite heeft met zijn of haar eigen gevoelens ten aanzien van incontinentie, is het een goed idee om de dingen te bespreken met iemand anders, bv. een verpleegster, een continentieadviseur of zelfs een andere thuisverzorger. Het is namelijk van essentieel belang dat het omgaan met continentie geen negatieve impact heeft op de relatie die u al hebt met de persoon die verzorgd wordt.

  Het bewijs verbergen

  Als iemand zich werkelijk schaamt voor zijn of haar incontinentie, kan het zijn dat hij of zij het bewijs probeert te verbergen in een poging om zijn of haar probleem geheim te houden of elke verlegenheid te vermijden. Zo kan het gebeuren dat hij of zij zijn of haar natte of vuile kledingstukken proberen te verstoppen of zelfs weg te gooien. Verder kan het eveneens voorkomen dat hij of zij probeert om zich te ontdoen van het bewijs van fecale incontinentie of dit tracht te verbergen.
  Als u dergelijk bewijs dan toch vindt, vergeet dan niet om niet boos of ontdaan te lijken en ga op een nuchtere manier om met de situatie zonder schuld toe te wijzen.

  Naar het toilet gaan op de verkeerde plaats

  Dit kan gebeuren met bejaarden, als ze verward raken over hun omgeving of wanneer iemand werkelijk dringend moet. De persoon in kwestie kan dan een ongepaste locatie gebruiken, zoals een kast of een papiermand. Wanneer u dit ontdekt, is het belangrijk om op een erg begripvolle manier te reageren.

  Wanneer iemand lijdt aan incontinentie, is één van de eerste dingen die u moet nagaan, of hij of zij (te allen tijde) weet, waar zich het dichtstbijzijnde toilet bevindt en of hij of zij dit probleemloos kan bereiken.

  Maak het gemakkelijk

  Hoe gemakkelijker u het proces van naar het toilet gaan kunt maken, hoe gemakkelijker het zal zijn om ongelukjes te vermijden. Het treffen van onderstaande voorzorgsmaatregelen kan bijvoorbeeld echt helpen.

  • Zorg ervoor dat er niets is, zoals slecht geplaatst meubilair of deuren die moeilijk te openen zijn, die de weg naar het toilet belemmeren.
  • Zorg ervoor dat het toilet gemakkelijk te gebruiken is. Toilethulpmiddelen, zoals handstangen en verhoogde toiletbrillen kunnen vaak helpen. Als het voor de persoon in kwestie te moeilijk wordt om het toilet te bereiken, kan een hulpmiddel, zoals een commode, van pas komen. Voor meer advies over dergelijke hulpmiddelen neemt u best contact op met een gezondheidszorgprofessional.
  • Vergewis u ervan dat kledingstukken snel verwijderd en losgemaakt kunnen worden. Sommige mensen vinden klittenbandsluitingen gemakkelijker in gebruik dan ritsen of knopen.
  • Zorg ervoor dat er zowel in de badkamer als in de slaapkamer een mand staat, waar hij of zij zich op een discrete en veilige manier kan ontdoen van incontinentieproducten.

  Vooruit plannen

   Als de persoon die u verzorgt, regelmatig ongelukjes heeft, kunt u het volgende doen:
  • Herinner hem of haar er regelmatig aan om naar het toilet te gaan. De persoon op een vast tijdstip naar het toilet brengen, kan fecale incontinentie helpen voorkomen, als er een zekere regelmaat in hun gewoonten zit
  • Wees u bewust van de signalen die aangeven dat hij of zij naar het toilet wilt gaan. Dit kan zich uiten in niet stil kunnen blijven zitten, regelmatig gaan staan en opnieuw gaan zitten of aan de kleren trekken. Leer de tekenen herkennen, die dit aangeven voor de persoon waarvoor u zorg draagt
  • Als hij of zij ’s nachts incontinent is, moedig hen dan aan om niet meer te drinken twee à drie uur vooraleer hij of zij gaat slapen. Zorg er echter wel altijd voor dat hij of zij overdag genoeg drinkt

  Controleer wat ze drinken

  Het is belangrijk dat de persoon die u verzorgt, genoeg te drinken heeft, hoewel hij of zij geneigd kan zijn om minder vloeistoffen te drinken om ongelukjes te vermijden. Als ze niet voldoende drinken, zal de blaas gevoelig worden voor geringe hoeveelheden urine, wat betekent dat ze net regelmatiger naar het toilet zullen gaan en andere gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Ze moeten zoveel drinken als ze normaal gezien doen en daarbij bepaalde types van dranken, zoals thee, koffie en coca cola (die allemaal cafeïne bevatten en de blaas kunnen irriteren), trachten te vermijden. Voor meer advies over vloeistofinname kunt u terecht bij een gezondheidszorgprofessional.

  Draag zorg voor hun huid

  De huid kan gemakkelijk beschadigd raken door urine, als deze niet goed wordt verzorgd. Hoewel beschermingsproducten die vocht absorberen weg van de huid kunnen helpen, doet u er ook goed aan om een aantal basisprincipes van huidverzorging in acht te nemen


  • Vermijd het gebruik van harde zeep, aangezien dit de huid kan doen uitdrogen
  • Gebruik een pH-neutrale zeep
  • Wrijf de huid niet droog, maar dep deze droog

 • Zorg dragen voor bejaarden

  Dit deel bevat advies voor thuisverzorgers die voor bejaarden met incontinentie zorgen, in het bijzonder voor bejaarden die aan dementie lijden. Het geheel van symptomen dat dementie genoemd wordt, omvat geheugenverlies, stemmingswisselingen, problemen met communicatie en over het algemeen ook incontinentie.

  Omgaan met incontinentie

  Incontinentie kan vernederend zijn voor iemand die aan dementie lijdt en ontstellend voor degenen rondom hem of haar. Dat neemt echter niet weg dat, hoewel het een bedroevend probleem kan zijn, het wel vaak voorkomt bij bejaarden. Het goede nieuws is dat het beheerd en vaak ook genezen kan worden.

  Waarom zou iemand met dementie incontinent kunnen worden?

   Incontinentie is geen onvermijdelijk symptoom van dementie, maar komt wel erg vaak voor en er zijn een heleboel redenen waarom een bejaarde incontinent zou kunnen worden, zoals medische aandoeningen, waarvan er bepaalde behandelbaar zijn.
  • Infecties van de urinewegen - deze kunnen eventueel verholpen worden met geneesmiddelen.
  • Problemen met de prostaatklier - het zijn mannen die hierdoor getroffen worden en dit kan mogelijk opgelost worden met een operatie.
  • Bijwerkingen van medicatie - gelieve dit met de dokter van uw naaste te bespreken
  • Ernstige constipatie - constipatie kan voor druk op de blaas zorgen en kan ook tot fecale incontinentie leiden. Het eten van vezelrijke voedingsmiddelen, het drinken van veel vloeistoffen en het fysiek actief blijven, kunnen helpen om dit te voorkomen.

   In het geval van een bejaarde die aan dementie lijdt, zijn er nog bijkomende oorzaken mogelijk voor incontinentie, zoals:
  • Simpelweg vergeten om naar het toilet te gaan
  • De drang om naar het toilet te gaan, niet herkennen
  • Zich niet meer kunnen herinneren, waar het toilet zich bevindt

  Hoe kan iemand die aan dementie lijdt, reageren op het incontinent zijn?


   Iedereen zal anders reageren bij het ervaren van incontinentie. Sommigen zijn er werkelijk van ontdaan, terwijl anderen het gemakkelijker kunnen aanvaarden. Wat wel vaker gebeurt bij bejaarden met dementie is o.a.:
  • het verbergen van het bewijs lees meer ...
  • het op de verkeerde plaats naar het toilet gaan lees meer ...

  Praktisch advies voor thuisverzorgers

  Klik hier voor wat praktisch advies dat, naar we hopen, van pas zal komen bij het verzorgen van uw bejaarde naasten

 • Wanneer thuisverzorgers hulp nodig hebben

  Het is nooit te laat om professionele hulp in te schakelen bij blaas- of darmproblemen. Heel wat mensen kiezen ervoor om in stilte te lijden en laten toe dat hun incontinentie hun sociaal, gezins- en beroepsleven gaat overheersen en domineren. Het is dan aan u om opnieuw het belangrijkste punt voor ogen houden - dat iedereen met incontinentie geholpen kan worden en dat bij velen het probleem zelfs volledig opgelost kan worden.
  Wanneer u op zoek gaat naar hulp voor de persoon die u verzorgt, zal uw eerste contactpunt normaal gezien een dokter zijn. Het kan vaak echter eveneens mogelijk zijn om een plaatselijke continentieadviseur om hulp te vragen, zonder naar hem doorverwezen te zijn. U doet er dan ook goed aan om bij uw lokale gezondheidszorgorganisatie na te gaan of dit kan. Een andere optie kan er daarnaast in bestaan om over uw problemen te praten met een liefdadigheidsinstelling die rond continentieverzorging actief is of met een plaatselijke steunverlenende organisatie.

  Praten met een dokter

  Als thuisverzorger bestaat uw rol bij een ontmoeting met een gezondheidszorgprofessional erin om degene waarvoor u zorg draagt, te ondersteunen, hem of haar moed te geven, te helpen herinneren aan wat er gezegd en gedaan is, en als begeleider op te treden bij elk lichamelijk onderzoek dat de dokter moet verrichten. Als u specifieke vragen voor de dokter of continentieadviseur hebt of als u zich over bepaalde zaken zorgen maakt, bespreek deze dan vooraf met de persoon die u verzorgt, probeer ze neer te schrijven vóór de afspraak en neem ze mee – dit zal u helpen om niets te vergeten en delicate onderwerpen aan te kaarten. Tijdens de initiële ontmoeting zal de persoon waarvoor u zorg draagt, wellicht verzocht worden om de werking van hun darmen of blaas in enig detail toe te lichten; op die manier kunnen zijn of haar problemen gemakkelijker geïdentificeerd worden. Verder kan het ook erg nuttig zijn om bv. een week lang een ‘blaasdagboek’ bij te houden voorafgaand aan de ontmoeting, kwestie van de dingen correct te registreren, zoals hoe vaak hij of zij naar het toilet moet, wanneer er zich problemen of ongelukjes voordien en wat ze eten of drinken.
  Wanneer hij of zij de dokter ziet, moet hij of zij bereid zijn om eerlijk over zijn of haar symptomen te praten; probeer uit te leggen of hij of zij enige pijn ervaart en wat hij of zij precies voelt, wanneer hij of zij naar het toilet gaat. Moet hij of zij plots heel dringend? Moet hij of zij vaak naar het toilet? Bereikt hij of zij het toilet altijd op tijd?
  Daarnaast kan het eveneens nuttig zijn om de dokter te vertellen over de manier waarop zijn of haar problemen de eigen levenskwaliteit beïnvloedt. Heeft zijn of haar probleem een impact op zijn of haar relaties en sociaal leven? Hebben de problemen zijn of haar werk of carrière beïnvloed? En hoe zit het met zijn of haar geestelijke gezondheid en zelfrespect? Voelt hij of zij zich neerslachtig omwille van zijn of haar probleem?

  Waaraan mag u zich verwachten?

  De dokter of gezondheidszorgprofessional zal de geschiedenis van de problemen willen kennen en zal ook een gedetailleerde beschrijving van de symptomen willen. Verder kan het zijn dat er ook een lichamelijk onderzoek wordt verricht om een beter beeld te krijgen van de problemen.
  Als de problemen al enige tijd aanslepen en als hij of zij in het bijzonder al behandelingen en onderzoeken heeft ondergaan voor verschillende andere medische problemen, dan is het de moeite waard om een lijst te maken van de belangrijkste gebeurtenissen in hun medische geschiedenis om deze te bespreken met de dokter. Noteer in dat geval wanneer en hoe elk symptoom zich voor het eerst manifesteerde, welke diagnose er toen werd gesteld en wat er daarop ondernomen werd, bv. onderzoeken die werden verricht of medicatie die werd voorgeschreven.En daarna?
  Eenmaal er een diagnose is gesteld en u weet, wat de oorzaak is van het blaas- of darmprobleem, zult u de mogelijke behandelingen met de dokter of gezondheidszorgprofessional kunnen bespreken. Ze zullen uitleggen, wat het probleem veroorzaakt en hoe de verschillende producten of behandelingen kunnen helpen. Voorts zullen ze het met u ook hebben over eventuele mogelijke bijwerkingen van de verschillende behandelingen. Samen kunt u dan beslissen, welke behandeling het meest geschikt is.
  In eerste instantie zullen wellicht zogenaamde ‘conservatieve behandelingen’ worden voorgesteld, die manieren omvatten, waarop de betrokkenen zichzelf kunnen helpen, zoals veranderingen van levensstijl, bv. op het vlak van voedingsgewoonten en lichaamsbeweging. Deze zullen vaak gesuggereerd worden in combinatie met producten die de symptomen helpen beheren, zoals incontinentieverbanden. Ook medicatie kan aangeboden worden als een bijkomende optie, vermoedelijk naast een aantal conservatieve behandelingen, al naargelang de symptomen en medische geschiedenis. Een andere mogelijkheid kan een chirurgische ingreep zijn. Dit wordt echter pas voorgesteld, wanneer alle andere behandelingen gedurende een bepaalde tijd zonder succes werden uitgeprobeerd.

 • Producten en behandelingen

  Er zijn heel wat producten, apparaten en behandelingen beschikbaar om blaas- en darmproblemen te helpen beheren.
  Voor diegenen die niet volledig genezen kunnen worden of die gewoon wat extra hulp nodig hebben in afwachting van een behandeling, bestaat er een gamma van speciale producten en toestellen om de symptomen te helpen beheren. De meest gebruikelijke manier om incontinentie te beheren, is het gebruik van incontinentieverbanden waarvan u een uitgebreide selectie kunt vinden op deze website bij de

  In het Incontinentie beheren - Behandelingsopties-gedeelte van deze website vindt u meer informatie over producten en behandelingen. U kunt dit deel gebruiken om u te informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn en na te gaan, welk type van producten, apparaten en behandelingen u kunnen helpen om het probleem doeltreffend te beheren. Verder kunt u deze opties natuurlijk ook bespreken met een gezondheidszorgprofessional of continentieadviseur die eventueel nog bijkomende alternatieven kan aanreiken.

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen