Praktische tips voor verzorgers

 • Vanaf erg jonge leeftijd worden we getraind om onze drang om naar het toilet te gaan te controleren. Dat is ook de reden waarom iemand die je verzorgt, het gevoel kan hebben dat hij of zij nergens nog controle over heeft en hulpeloos is. Dit kan zijn of haar gevoel van eigenwaarde en zelfrespect naar beneden halen. Voor velen is het dus erg moeilijk om te aanvaarden dat ze iemands hulp nodig hebben bij een dergelijk intiem aspect van hun leven.


  Zorg dragen voor iemand met urineverlies, kan niet alleen een intens moeilijke, maar ook heel verrijkende ervaring zijn. Zo kan het zijn dat je dingen leert over jezelf, waarvan je versteld staat, zoals je vermogen om geduldig te zijn en liefde en medeleven te tonen.

 • 10 tips bij het verzorgen


  1. 1. Respecteer de wensen van de persoon die je verzorgt. Iedereen is anders.

  2. 2. Maak de persoon in kwestie duidelijk dat dergelijke problemen heel vaak voorkomen. Hij of zij zal zich hierdoor niet langer alleen en geïsoleerd voelen.

  3. 3. Hou ook rekening met zijn of haar gevoelens. Voor iemand die altijd zelfstandig geleefd heeft, kan het heel moeilijk zijn om hulp te moeten aanvaarden voor basisverzorging.

  4. 4. Help de persoon in kwestie zoveel mogelijk zijn of haar waardigheid te behouden. Noem incontinentieproducten altijd ‘verbanden’ en ‘ondergoed’ in plaats van ‘luiers’.

  5. 5. Laat de persoon waarvoor je zorg draagt zoveel mogelijk zelf de controle behouden en zelf beslissingen nemen.

  6. 6. Vermijd het bespreken van zijn of haar situatie met anderen.

  7. 7. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over zijn of haar aandoening en aanverwante problemen, omdat dit jou zal helpen om zijn of haar behoeften beter te begrijpen.

  8. 8. Wees altijd voorbereid, wanneer de persoon waarvoor je zorg draagt, het huis uit is. Probeer bv. altijd te weten, waar het dichtstbijzijnde toilet zich bevindt.

  9. 9. Aarzel niet om een toilet voor mindervaliden te gebruiken - ze bieden meer ruimte om zich te verschonen en beschikken vaak ook over faciliteiten om je van gebruikte verbanden te ontdoen.

  10. 10. Zorg ervoor dat jouw naaste altijd een tasje bij zich heeft met continentieproducten, vochtige doekjes en reserveondergoed, mocht er zich een ongelukje voordoen.

  Er bestaan tal van gespecialiseerde producten die je kunnen helpen om zorg te dragen voor jouw naaste. Om hem of haar te helpen bij het omgaan met dagelijkse continentiekwesties, verwijzen we je graag naar het uitgebreide assortiment van iD incontinentieverbanden. Hiermee biedt Ontex onzichtbare oplossingen voor een zichtbaar verschil. De ideale producten om het zelfvertrouwen van jouw naaste een boost te geven en weer comfortabel van het leven te genieten.

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen