Hoe jouw patiënten leren ontspannen: kleine tips die je dagelijks zullen helpen

 • Wie heeft nog nooit een patiënt ontmoet die, voor een operatie of bij een iets complexer onderzoek dan normaal of tijdens een verblijf op de dagkliniek wat nerveuzer is dan normaal? Patiënten worden geconfronteerd met verschillende stresssituaties, waardoor ze vaak angstig worden voor, tijdens of na het onderzoek.

 • Angst veroorzaakt door nervositeit vóór de operatie kan onaangename symptomen en stress veroorzaken. Typische symptomen zijn tachycardie, hartritmestoornissen, misselijkheid, ademhalingsmoeilijkheden en moeite met slapen. Deze symptomen van angst kunnen bijzonder vervelend zijn voor mensen met pijn door een hartaandoening. Angst kan de pijn verergeren en het moeilijker maken om met pijn om te gaan. Het is dus erg belangrijk dat patiënten ontspannen zijn om hun volledige herstel te verzekeren zonder trauma’s.

 • Er zijn veel dingen die je kan doen om je patiënten rustiger en relaxter te laten zijn voor een operatie. Hier enkele tips:


  -Geef voldoende info over het volledige onderzoek: ze voelen zich meer op hun gemak tijdens een operatie als ze voldoende informatie hebben gekregen over de periode voor en na de operatie, de benodigdheden, ... Help hen te begrijpen welke veranderingen hun lichaam gaat ervaren.


  -Luister naar hen: neem hun behoeften serieus en beantwoord hun vragen en zorgen. Actieve luistertoepassingen, zoals het stellen van open vragen, interesse in hun leven of het beheersen van hun gevoelens, kunnen een vitale redder in nood zijn voor angstige personen. Praat regelmatig met hen en geef ze een plek om hun problemen te uiten.


  Leer hen te ontspannen en geef enkele ademhalingstechnieken mee: een minuut lang je ogen sluiten en diep ademhalen kan heel nuttig zijn. Meditatieprogramma's worden niet alleen aanbevolen voor mensen die last hebben van angst. Het is iets dat ze ook kunnen oefenen met een familielid.


  Moedig hen aan om naar muziek te luisteren: in een onderzoek van het tijdschrift Acta Anaesthesiologica Scandinavica is aangetoond dat mensen die vlak voor een operatie naar ontspannende muziek luisterden, meer ontspannen waren dan mensen die kozen voor medicijnen om hun zenuwen onder controle te houden.

 • En vergeet niet dat je eigen gedrag ook een diepgaand effect kan hebben op het emotionele welzijn van een patiënt. Wees dus zelf ook kalm, want dit zal hen ongetwijfeld ook helpen te ontspannen. Je kunt ook ontspanningstechnieken gebruiken om hen te helpen omgaan met angst.


  Bedankt dat je ons helpt te zorgen!

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen