Emotionele ondersteuning

 • Waarom raakt incontinentie ons zo sterk?

  Hoewel het opmerkelijk vaak voorkomt, baadt incontinentie zelf nog altijd grotendeels in een taboesfeer. Het wordt geassocieerd met de vroege kindertijd of met het verlies van bepaalde vermogens naar aanleiding van het ouder worden. Als zodanig wordt het vaak beschouwd als voer voor moppen of als iets beschamends of vernederends. Vanaf erg jonge leeftijd worden kinderen namelijk getraind om het toilet te gebruiken en wordt hen aangeleerd om 'droog' en 'proper' te blijven, iets wat ons ons hele leven bijblijft. Dit betekent dat, wanneer iemand incontinent wordt, zelfs in de meest lichte vorm, hij of zij zich onmiddellijk ontzet kan voelen en zich zelfs kan schamen voor zichzelf.
  Een andere reden voor de grote emotionele impact van incontinentie is dat het de genitale zone betreft. Dat betekent dat het vermengd raakt met andere taboes rond geslachtsorganen, vooral dan bij oudere generaties.

 • Omgaan met emoties

  Begrijpen waarom incontinentie zo’n grote impact heeft op degene waarvoor u zorg draagt, kan u helpen om hem of haar te helpen, zich beter te voelen over zichzelf en het eigen blaas- of darmkanaalprobleem op een positievere manier te benaderen. Hieronder volgen vier eenvoudige strategieën om de door u verzorgde persoon te helpen omgaan met zijn of haar emoties.

  1. Neem iemand die u vertrouwt, in vertrouwen

  Over blaas- en darmkanaalproblemen wordt maar erg zelden gesproken, waardoor de persoon waarvoor u zorg draagt, gemakkelijk het gevoel kan hebben dat hij of zij de enige is met een dergelijk probleem. Uit de statistieken blijkt echter dat hij of zij ongetwijfeld vrienden of familie zal hebben, die met gelijkaardige problemen kampen - en die vermoedelijk eveneens denken dat ze hierin alleen zijn. Degenen die vrienden of familie in vertrouwen nemen, ervaren doorgaans dat hun probleem meestal aanvaard wordt op een gevoelige, sympathieke en nuchtere wijze.

  2. Bekijk de zaken vanuit een ander perspectief

  Het kan nuttig zijn om de vraag om te keren en hem of haar te vragen of hij of zij minder respect zou hebben voor een van zijn of haar vrienden, als die incontinent zou worden. Laat hem of haar zich inbeelden dat het een vriend of familielid is, die of dat met dit probleem kampt. Zou deze persoon dan in zijn of haar achting dalen?

  3. Een gedeeld probleem is een half probleem

  Incontinentie kan een onthutsend probleem zijn en de persoon die u verzorgt, kan het verborgen willen houden. Door dat te doen, kan hij of zij zichzelf echter afsluiten van de steun van andere familieleden en vrienden bij wie hij of zij eventueel terecht zou kunnen in geval van problemen. Voor sommigen kan het verborgen houden van hun blaas- of darmkanaalproblemen zelfs zo belangrijk zijn dat ze een gevangene van hun eigen woning worden en zichzelf vervreemden van diegenen waarom ze het meeste geven.

  4. Neem het heft in eigen handen

  Eenmaal de beslissing genomen werd, wie hij of zij in vertrouwen zal nemen, moet hij of zij ook plannen, wat hij of zij precies zal zeggen. Zo moet hij of zij de aard van het probleem toelichten, alsook de oorzaak ervan en de impact die het heeft op zijn of haar leven. Vergeet daarbij niet dat de persoon in kwestie nog altijd recht heeft op zijn of haar privacy en dat hij of zij iedereen dus niet alles hoeft te vertellen.
  Het opteren voor deze aanpak kan hem of haar helpen om vat te krijgen op zijn of haar incontinentie in plaats van het eigen leven te laten domineren door zijn of haar incontinentie.

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen