5 tips om het risico op urineweginfecties te verlagen tijdens de zomer

 • Urineweginfecties (UTI) zijn één van de meest voorkomende infecties ter wereld. Elk jaar zorgt deze aandoening ervoor dat meer dan 10 miljoen mensen hiervoor naar de dokter stappen. Deze infectie wordt normaalgezien veroorzaakt door bacteriën genaamd E. Coli die zich in het spijsverteringssysteem bevinden en zich een weg banen naar het urinewegsysteem. Het staat vast dat deze infectie bij vrouwen veel vervelender is en vaker voorkomt dan bij mannen, vanwege de kleinere omvang van de urinebuis, wat ervoor zorgt dat bacteriën niet zo lang onderweg zijn om de blaas te bereiken.

 • Zijn deze infecties een seizoensgebonden probleem?

  Inderdaad. Een team van Franse onderzoekers heeft een onderzoek uitgevoerd op basis van 2 factoren: de verkoop van antibiotica die gebruikt worden om urineweginfecties in Frankrijk te behandelen en de zoekresultaten in Google voor de term ‘urineweginfecties’ in 7 verschillende talen. De resultaten laten een heel duidelijk patroon zien. In de zomer duiken urineweginfecties veel vaker op.


  Hoe komt dit?

  Tijdens de zomer zijn er heel wat factoren die de aanwezigheid van bacteriën bevorderen en dus ook van urineweginfecties. De oorzaken kunnen verschillen:


  • - Gebrek aan hydratatie;
  • - Hogere frequentie geslachtsgemeenschap;
  • - Nauw aansluitend ondergoed of zwemkledij;
  • - Vochtigheid; (zomer betekent zwemmen (zwembad, zee, meer, rivier, …)).

  De symptomen van urineweginfecties kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar ze hebben één iets gemeen: ze zijn heel vervelend. De symptomen zijn iii :

  • - Onzuivere urine of bloed in de urine (met een abnormale geur);
  • - Frequent urineren, met urgentie en aarzeling;
  • - Pijn of branderig gevoel bij het plassen;
  • - Pijn in de buik;
  • - Onwel voelen, koorts, koude rillingen en misselijkheid ( secundaire symptomen).

 • Hier volgen enkele tips om zonder zorgen van de zomer te genieten:


  1. Drink veel, en vooral water : water drinken is niet alleen aanbevolen voor de algemene gezondheid, maar ook bij vaginale infecties, omdat het de aanwezigheid van bacteriën in de urinewegen voorkomt en deze in de urine elimineert.


  2. Vermijd nauw aansluitende ondergoed en badkleding: zorg voor voldoende transpiratie van de vrouwelijke, intieme zone om vaginale infecties te voorkomen. Het is dus beter om losse kleding en ademende stoffen zoals katoen te dragen. Was je kleren regelmatig.


  3. Draag zorg voor de intieme hygiëne: een gepaste, intieme hygiëne bevordert een goede, gynaecologische gezondheid. Neem een douche nadat je een duik in de zee of het zwembad hebt genomen om irritatie door zout, zand of chloor te vermijden. Gebruik toiletpapier steeds van voren naar achteren om blaasinfecties te vermijden.


  4. Hou de schaamstreek droog: in de zomer spenderen heel wat vrouwen uren op het strand of in het zwembad, waardoor ze vaak lang in een bikini of zwempak rondhuppelen. Vochtigheid in de vaginale zone bevordert het ontstaan van infecties, waardoor het aangeraden is om een droog (reserve)zwempak of ondergoed te dragen na het baden. We raden je aan om niet langer dan 30 minuten rond te lopen in een natte zwembroek of bikini.


  5. Urineer na de geslachtsgemeenschapiv: tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën die zich in de genitale zone bevinden gemakkelijk binnendringen en zich nestelen in de urineleider, waardoor het risico op blaasinfecties stijgt. Daarom benadrukken artsen het belang van urineren na de geslachtsgemeenschap. Bovendien willen ze ook duidelijk maken dat de vrouwelijke ejaculatie, in tegenstelling tot bij mannen, niet via de urineleider gebeurt. De enige manier om alle vuile stoffen of deeltjes, die tijdens de penetratie werden ingebracht, te verwijderen is door te urineren. Het is dus aangeraden om binnen de 45 minuten na penetratie te urineren.  We love to help you care.


  iAccording to Urology Care Foundation.
  ii “A Method to Assess Seasonality of Urinary Tract Infections Based on Medication Sales and Google Trends”. Rossignol L, Pelat C, Lambert B, Flahault A, Chartier-Kastler E. (2013)
  iii “Urinary Tract Infection Update”. Gibson K, Toscano J. (2012)
  iv “Recurrent Cystitis after Intercourse: Why the Gynaecologist has a say”. Graziottin A.

 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen