3 gouden regels

 • Vanaf erg jonge leeftijd worden we strikt getraind om onze drang om naar het toilet te gaan, te controleren. Dat is ook de reden waarom iemand die u verzorgt, het gevoel kan hebben dat hij of zij nergens nog controle over heeft en hulpeloos is. Dit kan zijn of haar gevoel van eigenwaarde en zelfrespect ondergraven en voor velen is het erg moeilijk om te aanvaarden dat ze iemands hulp nodig kunnen hebben bij een dergelijk intiem aspect van hun leven - ongeacht of die persoon nu een naaste of een gezondheidszorgprofessional is.


  In dit opzicht zorg dragen voor iemand, kan tegelijkertijd zowel een intens moeilijke als lonende ervaring zijn. Zo kan het zijn dat u dingen over uzelf leert, waarvan u versteld staat, zoals uw vermogen om geduldig te zijn en liefde en medeleven te tonen.

 • 1: Er is niets om zich voor te schamen

  Thuisverzorgers kunnen de emotionele angsten die gepaard gaan met incontinentie, aanzienlijk verminderen door de personen om wie ze geven, te helpen zich minder beschaamd te voelen en gevoelig te zijn voor hun zorgen. Deze zorgen ontstaan vaak uit de gedachte dat zij alleen staan in wat ze ervaren; u kunt hen helpen door hen te verzekeren dat ze niet de enige zijn en dat er heel wat mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, gelijkaardige problemen hebben.

 • 2: Hun zelfvertrouwen opbouwen

  Incontinentie kan een aanzienlijke impact hebben op iemands levenskwaliteit, hem of haar beletten aan lichaamsbeweging te doen, te spelen met zijn of haar kinderen of kleinkinderen en zelfs zijn of haar dagelijkse routine verstoren. Dagelijkse dingen worden plots een veel grotere uitdaging en heel wat personen die aan incontinentie lijden, krijgen angst om hun eigen woning te verlaten. U kunt hem of haar hierbij helpen door de persoon waarvoor u zorgt, te begeleiden bij een aantal eerste korte uitstapjes die zijn of haar zelfvertrouwen bij het beheer van de eigen incontinentie buitenshuis opbouwen. Na enkele lokale uitstapjes naar nabijgelegen bestemmingen zal hij of zij zich comfortabeler voelen bij het maken van verdere en langere tochten.

 • 3: Geduldig zijn

  Zorg dragen voor incontinente personen vergt immens veel begrip en geduld en na verloop van tijd kunt u hen helpen om zich beter over zichzelf te voelen en opnieuw de dingen te doen, die ze graag doen. De fysieke en emotionele impact van incontinentieproblemen waarmee men vaak al langer kampt, maar die nooit eerder aan het licht kwamen, maken dat de weg lang kan zijn, dus probeer de dingen niet te overhaasten en doe het stap voor stap.


 > Terug

Productwijzer

Ik ben een verzorger

Getuigenissen

 • Elisabeth, 48
  Elisabeth, 48
  Hallo, ik ben Elisabeth en ik woon met mijn 72 jaar oude moeder in een rijwoning met twee...  > Meer lezen
 • Marie, 41
  Marie, 41
  Ik ben Marie, moeder van een 15-jarige dochter die aan renale tubulaire acidose lijdt, sinds ze ...  > Meer lezen
 • Anne en Albert, 50
  Anne en Albert, 50
  Hallo, ik ben Anne, een 50 jaar oude huisvrouw. Mijn vader, die weduwnaar is, woont al ...  > Meer lezen

Producten die u kunnen interesseren:

 • iD Pants
  iD Pants

  Broekluier geschikt voor matig tot zwaar urineverlies  > Meer lezen

 • iD Slip
  iD Slip

  Ultra-absorberend ééndelig verband, geschikt voor matig tot zwaar urineverlies > Meer lezen