Wat veroorzaakt
urinaire
incontinentie?

Primaire oorzaken

1. “Natuurlijke” oorzaken

Zwangerschap

In de laatste maanden van de zwangerschap en tijdens de bevalling is er heel wat druk in uw onderbuik. Dit kan bij sommige vrouwen tot lekkage van urine en stoelgang leiden. In de meeste gevallen zijn deze problemen tijdelijk en kunnen ze simpelweg behandeld worden met bekkenbodemoefeningen.

De menopauze

De hormonale veranderingen die plaatsvinden in de menopauze kunnen bijdragen tot urinaire incontinentie. In het bijzonder houdt dit in dat de blaaswand en de spieren van de onderbuik die de continentie controleren, minder elastisch worden. Heel wat vrouwen kampen dan ook met (meestal omkeerbare) urinaire problemen in dit stadium van hun leven.

Ouder worden

Naarmate u zelf ouder wordt, worden ook de cellen van uw lichaam ouder. Dit betekent dat heel wat systemen voor de handhaving van het lichaam geleidelijk aan minder doeltreffend worden. De blaas en zijn sluitspieren worden zelf beïnvloed door het natuurlijke verouderingsproces: na verloop van tijd werken ze niet meer zo goed. Daarom dat bejaarden niet meer zo goed aanvoelen, wanneer ze moeten urineren, wat vaak leidt tot urinaire incontinentie.
Bovendien produceert het lichaam een hormoon dat urine 's nachts concentreert, zodat de blaas trager volloopt, wanneer we slapen. Eenmaal de 50 voorbij, wordt er minder van dit hormoon geproduceerd. Hierdoor loopt de blaas 's nachts sneller vol en kan het gebeuren dat u 's nachts soms het gevoel krijgt dat u hoogdringend moet plassen.

2. Pathologische oorzaken

Neurologische en degeneratieve ziektes

De blaas en de sluitspieren worden gecontroleerd door het zenuwstelsel, wat betekent dat een neurologische aandoening urinaire incontinentie kan veroorzaken.

Chirurgie ter hoogte van de lagere onderbuik

Dit kan de blaas doen kantelen, met urinaire incontinentie of schade aan de sluitspieren tot gevolg. Als u meerdere operaties van dit type ondergaat, loopt u een groter risico op urinaire incontinentie.

Gynaecologische problemen

Infecties van de vulva en de vagina vinden soms op hetzelfde moment plaats als een infectie van de urinewegen en kunnen tot urinelozingsproblemen leiden.

Urologische aandoeningen

Prostaatproblemen gaan soms gepaard met urinaire retentie.

Infecties van de urinewegen

Deze kunnen bij vrouwen urinelekkages veroorzaken, in het bijzonder als ze al aan urinaire incontinentie lijden.

3. Iatrogene oorzaken

De term “iatrogeen” verwijst naar de schadelijke gevolgen die door een medische behandeling veroorzaakt kunnen worden.

Een katheter die men te lang laat steken, kan onherroepelijke schade aan de urinebuis aanrichten.

Meervoudige medicatie of zelfmedicatie: soms kan de interactie tussen verschillende geneesmiddelen of een ongepaste behandeling urinaire problemen veroorzaken. Sommige geneesmiddelen die één vorm van incontinentie behandelen, kunnen ook tot een andere vorm bijdragen.

Factoren die bijdragen tot urinaire incontinentie

Sedentaire levensstijl

De spieren van de lagere onderbuik ondersteunen de sluitspieren, wat helpt om de blaas "gesloten" te houden. Deze spieren moeten een goede spanning vertonen, opdat de sluitspieren naar behoren zouden werken. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan deze spiergroep doen verslappen, met een groter risico op urinaire incontinentie tot gevolg, omdat de sluitspieren dan niet sterk genoeg zijn.

Bronnen van irritatie

Aanhoudende pijn in de lagere onderbuik veroorzaakt door wonden, zweren of harde stoelgang kan de manier beïnvloeden, waarop u de drang om te urineren ervaart en hoe goed uw blaas en sluitspieren werken.

Fysiek of psychologisch trauma

Een groot fysiek of psychologisch trauma kan soms urinaire problemen veroorzaken. Thuisverzorgers merken dit vaak, wanneer een bejaarde op korte tijd in intramurale zorg belandt. De verandering kan traumatisch zijn en urinaire problemen teweegbrengen, die vaak een symptoom van een “failure-to-thrive syndroom”, een depressie, enz. zijn.

Te veel of te weinig drinken

Over het algemeen wordt aangeraden om 1,5 liter water per dag te drinken en meer als het erg warm is of als u koorts hebt. Met die hoeveelheid kan het lichaam en kunnen in het bijzonder de nieren naar behoren werken. Als u niet voldoende drinkt, dan zal uw blaas zich hieraan aanpassen: deze zal dan krimpen en u sneller de behoefte om te plassen doen ervaren. Het is dus geen goed idee om geen water te drinken om minder vaak naar het toilet te moeten. Elke dag te weinig drinken kan namelijk tot constipatie leiden, wat op zich urinaire incontinentie tot gevolg kan hebben. Anderzijds kan te veel water drinken, de blaas doen overrekken, waardoor deze minder elastisch wordt en minder goed kan samentrekken. Het urinelozingsproces geraakt hierdoor verstoord en het risico op urinaire incontinentie neemt toe.

Roken

Nicotine irriteert de blaas en doet weefsels sneller verouderen. Dat geldt ook voor de weefsels van het urinestelsel. Naarmate ze minder elastisch worden, beginnen de blaas en de sluitspieren ook minder goed te werken. Bovendien leidt roken vaak tot chronisch hoesten, waardoor er telkens druk op de lagere onderbuik wordt uitgeoefend en deze verzwakt.

Te vaak en te lang hoge hakken dragen

Dit verandert de relatieve positie van de interne organen in het lichaam.

Ontoereikende of overdreven persoonlijke hygiëne

Was uw geslachtsdelen een of twee keer per dag met een geschikt zeepvrij product. Spoel na met proper water en droog alles goed af met een handdoek.

Slechte hygiënegewoonten

Van achter naar voren vegen of sanitaire bescherming niet vaak genoeg vervangen, kan u blootstellen aan het risico van een vaginale infectie of een infectie van de urinewegen, wat tot urinaire incontinentie kan leiden.

Werkomstandigheden die het moeilijk maken om naar het toilet te gaan

Arbeiders kunnen niet altijd naar het toilet gaan, wanneer ze aanvoelen dat ze moeten, omdat ze aan een werkstation staan of het te druk hebben met hun werk. Dit betekent dat ze:
  • ofwel ophouden – een slechte gewoonte die de blaas instabiel kan maken;
  • ofwel minder gaan drinken, met het risico op de ontwikkeling van een infectie van de urinewegen die tot een onstabiele blaas leidt.

Stress

Een derde van de jonge vrouwen die aan urinaire incontinentie leiden, heeft een overactieve blaas.

Te veel “stimulerende” dranken (thee, koffie of cola)

Dranken die cafeïne bevatten, kunnen de blaas irriteren.

Overmatig alcoholgebruik

Ook alcohol wordt als irriterend voor de blaas beschouwd. Bovendien doet het de geproduceerde hoeveelheid urine gewoonlijk toenemen en u de drang om naar het toilet te gaan, minder goed gewaarworden.

Constipatie

Het rectum ligt achter de blaas: een geblokkeerde stoelgang kan druk op de blaas uitoefenen en tot urinaire incontinentie leiden. Spanning doet de bekkenbodem alleen verzwakken.

Zwaarlijvigheid

Zwaarlijvig zijn, doet de druk op de bekkenbodem toenemen. Wanneer uw ligamenten en spieren uitgerekt zijn, kunnen ze de organen in uw lagere onderbuik niet meer naar behoren ondersteunen.

Sommige types van sport

Fysieke inspanning vergroot de druk op de bekkenbodem.
Hoewel sport goed is voor uw gezondheid, kan het verrichten van veel activiteiten met een grote impact uw bekkenbodem verzwakken.
Dit zijn de meest risicovolle activiteiten: aerobic training, tennis, squash, atletiek, body building, handbal, basketbal, turnen en – in mindere mate – skiën, lopen, skateboarden, enz.
Dit betekent dat het beter is om voor andere activiteiten te kiezen, die uw bekkenbodem zachtjes versterken (op voorwaarde dat u een goede houding aanneemt en uw buik ingetrokken houdt): zwemmen, wandelen, fietsen, stretchen, golfen, rolschaatsen, enz.

Andere artikelen bekijken

Productwijzer

U kunt uw producten kiezen door enkele vragen te beantwoorden.

Voor persoonlijk advies klik hieronder