Wat veroorzaakt
urinaire
incontinentie?

Primaire oorzaken

1. “Natuurlijke” oorzaken

Zwangerschap

In de laatste maanden van de zwangerschap en tijdens de bevalling is er heel wat druk in uw onderbuik. Dit kan bij sommige vrouwen tot lekkage van urine en stoelgang leiden. In de meeste gevallen zijn deze problemen tijdelijk en kunnen ze simpelweg behandeld worden met bekkenbodemoefeningen.

De menopauze

De hormonale veranderingen die plaatsvinden in de menopauze kunnen bijdragen tot urinaire incontinentie. In het bijzonder houdt dit in dat de blaaswand en de spieren van de onderbuik die de continentie controleren, minder elastisch worden. Heel wat vrouwen kampen dan ook met (meestal omkeerbare) urinaire problemen in dit stadium van hun leven.

Ouder worden

Naarmate u zelf ouder wordt, worden ook de cellen van uw lichaam ouder. Dit betekent dat heel wat systemen voor de handhaving van het lichaam geleidelijk aan minder doeltreffend worden. De blaas en zijn sluitspieren worden zelf beïnvloed door het natuurlijke verouderingsproces: na verloop van tijd werken ze niet meer zo goed. Daarom dat bejaarden niet meer zo goed aanvoelen, wanneer ze moeten urineren, wat vaak leidt tot urinaire incontinentie.
Bovendien produceert het lichaam een hormoon dat urine 's nachts concentreert, zodat de blaas trager volloopt, wanneer we slapen. Eenmaal de 50 voorbij, wordt er minder van dit hormoon geproduceerd. Hierdoor loopt de blaas 's nachts sneller vol en kan het gebeuren dat u 's nachts soms het gevoel krijgt dat u hoogdringend moet plassen.

2. Pathologische oorzaken

Neurologische en degeneratieve ziektes

De blaas en de sluitspieren worden gecontroleerd door het zenuwstelsel, wat betekent dat een neurologische aandoening urinaire incontinentie kan veroorzaken.

Chirurgie ter hoogte van de lagere onderbuik

Dit kan de blaas doen kantelen, met urinaire incontinentie of schade aan de sluitspieren tot gevolg. Als u meerdere operaties van dit type ondergaat, loopt u een groter risico op urinaire incontinentie.

Gynaecologische problemen

Infecties van de vulva en de vagina vinden soms op hetzelfde moment plaats als een infectie van de urinewegen en kunnen tot urinelozingsproblemen leiden.

Urologische aandoeningen

Prostaatproblemen gaan soms gepaard met urinaire retentie.

Infecties van de urinewegen

Deze kunnen bij vrouwen urinelekkages veroorzaken, in het bijzonder als ze al aan urinaire incontinentie lijden.

3. Iatrogene oorzaken

De term “iatrogeen” verwijst naar de schadelijke gevolgen die door een medische behandeling veroorzaakt kunnen worden.

Een katheter die men te lang laat steken, kan onherroepelijke schade aan de urinebuis aanrichten.

Meervoudige medicatie of zelfmedicatie: soms kan de interactie tussen verschillende geneesmiddelen of een ongepaste behandeling urinaire problemen veroorzaken. Sommige geneesmiddelen die één vorm van incontinentie behandelen, kunnen ook tot een andere vorm bijdragen.

Andere artikelen bekijken

Productwijzer

U kunt uw producten kiezen door enkele vragen te beantwoorden.

Voor persoonlijk advies klik hieronder